Sedimentatie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Bij sedimentatie wordt eerst het zware neergelegd. Hierdoor vindt je grind in de Maas bij Limburg en niet bij Rotterdam.

Sedimentatie is een proces dat in de benedenloop van rivieren plaats vindt. Het houdt in dat het materiaal dat in de boven- en middenloop is meegenomen door erosie in de benedenloop wordt neergelegd. De reden hiervoor is dat de snelheid waarmee de rivier stroomt afneemt, waardoor het minder kracht heeft om het materiaal mee te nemen.

Vaak wordt het materiaal, het sediment, van zwaar naar licht neergelegd. Eerst wordt het grind, vervolgens het zand en daarna de klei neergelegd. Het sediment zorgt er overigens voor dat het gebied rond de rivier vrij vruchtbaar is. De rivier overstroomt hier vaak en legt naast water ook klei neer. Sedimentatie levert echter ook problemen op. Doordat rivieren vaak worden ingedijkt wordt dit laagje niet meer aangevuld. Hierdoor wordt het gebied minder vruchtbaar. Dit sediment wordt nu in de rivier neergelegd, waardoor deze minder diep wordt. Dit levert weer problemen voor de scheepvaart op.

Sedimentatie kan bij de monding ook een delta maken als de zee rustig is. Is de zee niet rustig dan ontstaat er een estuarium.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sedimentatie&oldid=807202"