Schubreptielen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schubreptielen
squamatus

Squamata-01.jpg

Leefgebied vrijwel wereldwijd, behalve Antarctica
Leefomgeving gematigde tot tropische gebieden
Behoort tot de Reptielen
Portaal Portal.svg Biologie

Schubreptielen of Squamata (Latijnse squamatus, 'geschubd, met schubben') is de grootste orde (groep) van reptielen , bestaande uit:

Met meer dan 10.900 soorten is het ook de tweede grootste orde van bestaande (levende) gewervelde dieren, na de straalvinvissen (deperciforme). Leden van de schubreptielen onderscheiden zich door hun huid, die schubben of schilden dragen, en moeten eens in de zoveel tijd vervellen. Ze hebben ook beweegbare botten, waardoor een loskomende beweging van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak mogelijk is. Dit is vooral zichtbaar bij slangen, die hun mond heel wijd kunnen openen om relatief grote prooien te kunnen vangen. Schubreptielen zijn de meest variabele levende reptielen, variërend van de 16 mm grote dwerggekko (Sphaerodactylus ariasae) tot de 6,5 m lange netvormige python (Malayopython reticulatus). De nu uitgestorven mosasauriërs bereikten lengtes van meer dan 14 m.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schubreptielen&oldid=791958"