Schippersvlet

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 22 nov 2022 om 13:30 (Schippersvlet afgerond)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bronzen beeld van de Kameleon met aan boord de broers Sietske en Hielke en een derde persoon

Een schippersvlet is meestal een kleine stalen boot van 5 à 6 meter lang met een wat puntig toelopende boeg (voorkant) en een platte achterspiegel. De schippersvlet kan voortbewogen worden met roeispanen of een vaarboom. De meeste schippesvletten hebben een kleine voor- en achterplecht (klein stukje dek) die vaak ook als luchtkamers en bankje dienen. Ook kan er een mastkoker aanwezig zijn voor een mast met zeil(en).

Er zijn ook schippersvletten met een motor middenin, die aangesloten zit op een schroef aan de achterzijde. Daar zit ook een skeg (soort korte kiel) waar de schroef doorheen komt, met daarachter een klein roer dat met een helmstok of een stuur bewogen kan worden.

Ze worden gebruikt als bijboot, vissersboot en voor de recreatie. De boot De Kameleon heeft er wel wat van weg, hoewel die in de film een platte boeg heeft zoals dat van een schouw.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schippersvlet&oldid=748547"