Schipholtunnel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bedoelde je de Schipholspoortunnel? Klik dan hier.
Schipholtunnel

NL-A4.svg
Schipholtunnel-auto.jpg
Informatie
Plaats Schiphol
Lengte 650 meter
Rijstroken 18
Start bouw onbekend (1e), 1993 (2e)
Ingebruikname 1966 (1e), 2000 (2e)
Tol Geen
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Schipholtunnel is een tunnel in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Hij ligt in de A4. De tunnel gaat, zoals de naam al zegt, onder Luchthaven Schiphol door. Boven de tunnel ligt de Buitenveldertbaan. Naast deze tunnel ligt de Schipholspoortunnel voor het treinverkeer.

De Schipholtunnel is de breedste tunnel van Nederland, want hij is 103,3 meter breed.

Rijstroken

Doordat de tunnel zo breed is liggen er ook veel rijstroken, namelijk 18. De Schipholtunnel heeft 8 buizen, met daarin deze indeling van de rijstroken (van west naar oost):

  • 2 rijstroken van de A4 vanuit Amsterdam naar de aansluiting Schiphol
  • 4 rijstroken van de A4 richting Den Haag
  • 4 rijstroken van de A4 richting Amsterdam
  • 2 rijstroken + vluchtstrook van de oprit Schiphol richting Amsterdam
  • 2 rijstroken van de Loevensteinse Randweg richting het zuiden
  • 2 rijstroken van de Loevensteinse Randweg richting het noorden
  • 1 fietspad tussen Schiphol-Centrum en Schiphol-Noord
  • 2 rijstroken die dienen als busbanen (o.a. voor de Zuidtangent)

De tunnel

Voor de ingang van de tunnel richting Den Haag.
Fietspad in de Schipholtunnel richting Schiphol-Centrum met links achter glas de busbaan.

De eerste tunnel

Kenmerken

De aanleg van de Schipholtunnel vond tegelijk plaats met de aanleg van de Buitenveldertbaan. De aanleg van de tunnel en die van de start- en landingsbaan was onderdeel van het plan om het vliegveld te renoveren. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie heeft volgens hun voorschriften de dwarsdoorsnede van de eerste tunnel bepaald. In de voorschriften staat dat de Buitenveldertbaan aan beide zijden 200 meter ruimte heeft, zonder dat er één of meerde obstakels in zitten. Ook mag de eerste 75 meter van de baan geen hogere helling hebben dan 2,5%. Door de lengte van de Schipholtunnel valt deze helling eigenlijk niet op voor de automobilisten in de tunnel. Van de tunnel is 530 meter lang overdekt, terwijl de totale lengte 660 meter is.

Omdat op de start- en landingsbaan boven de tunnel vliegtuigen opstijgen en landen moet de tunnel tegen die krachten bestand zijn.

Rijstroken

De eerste Schipholtunnel heeft vier tunnelbuizen. De twee tunnelbuizen aan de westkant zijn beiden 15,30 meter breed en hebben drie rijstroken, met een vluchtstrook. De andere twee buizen, aan de oostkant, zijn voor het langzame verkeer en zijn beiden 7,75 meter breed. Als we dit bij elkaar optellen is de eerste Schipholtunnel in totaal 50,30 meter breed en 6,78 meter hoog.

Aanleg

De tunnel is aangelegd in een drooggelegde open bouwput. Om te voorkomen dat de grond gaat zetten werd de tunnel op heel veel palen geplaatst. Dit voorkomt dat het grondwater naar de bodem drijft. Hierna werd de vloer gestort, de wanden geplaatst en als laatst werd het plafond geplaatst. Uiteindelijk werd de tunnel officieel geopend in 1966 voor het publiek.

De tweede tunnel

Het verkeer groeit

In 1988 en 1992 werd de eerste Schipholtunnel gerenoveerd, maar in de jaren '80 en '90 van de 20e eeuw groeide het verkeer in de regio zo snel dat de Schipholtunnel moest worden verbreed. In 1992 werd besloten om een nieuwe rijksweg aan te leggen, dit werd de A5. Ook werd de tunnel uitgebreid met twee tunnelbuizen. Het (toenmalige) ministerie van Verkeer en Waterstaat had de uitbreiding van de tunnel pas gepland voor tussen 1997 en 1999, maar doordat de Buitenveldertbaan in 1993 gerenoveerd werd, was het onvermijdelijk dat de Schipholtunnel en de Schipholspoortunnel moesten worden verbreed. Omdat de werkzaamheden dan tegelijk plaatsvonden zou de luchthaven hier zo min mogelijk last van hebben.

Aanleg

In 1993 begon dus de aanleg van de tweede Schipholtunnel. Omdat de tunnel werd aangelegd kon de Buitenveldertbaan tot 1994 niet gebruikt worden. In 1995 werd de vloer van de tunnel gestort en in 1997 begon men met het afbouwen van de tunnel. Op 15 juni 1998 werd de tweede Schipholtunnel in gebruik genomen, met 2+4+4+2 rijstroken. Ook werd in datzelfde jaar de A4 tussen knooppunt Badhoevedorp en de Schipholtunnel verbreed van 8 naar 10 rijstroken. In 2000 waren alle werkzaamheden voor de tweede tunnel voltooid.

Bouwfraude

In 2001 werd bekend dat er in Nederland veel gefraudeerd werd met het berekenen van de kosten bij de aanleg van infrastructuur. De Nederlandse overheid werd met miljoenen euro’s gedupeerd. Later werd ook bekend dat er bij de aanleg van de tweede Schipholtunnel is gefraudeerd met de prijs.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schipholtunnel&oldid=574012"