Schietpartij in Alphen aan den Rijn

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 11 jul 2021 om 15:40
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schietpartij in Alphen aan den Rijn

Map - NL - Municipality code 0484 (2014).png
Alphen aan den Rijn

Datum 9 april 2011
Tijd Ongeveer 12:02
Locatie Alphen aan den Rijn, Vlag van Nederland Nederland
Omschrijving Schietpartij; aanslag
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) Tristan van der V
Dadergroepen (lone nut)
Doelwit(ten)
Doden 7 (incl. dader)
Gewonden 17
Wapens
Gebruikte wapens Vuurwapen(s)
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 9 april 2011 vond rond het middaguur een schietpartij plaats in Alphen aan den Rijn op winkelcentrum De Ridderhof. De dader, Tristan van der V., schoot vijf mensen dood en maakte verschillende gewonden. Na zijn daad draafde hij naar de Albert Heijn in De Ridderhof en schoot zichzelf dood.

Schietpartij

Zaterdag op eerder genoemde datum rond het middaguur parkeerde Tristan van der V. zijn voertuig op de parkeerplaats voor Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. De Ridderhof is in feite een overdekte winkelstraat waar op dat moment winkelend publiek aanwezig was. Met een Smith & Wesson MP-vuurwapen, een automatisch wapen, schoot hij al lopend in het rond. Eerst viel er op de parkeerplaats een dodelijk slachtoffer. Toen hij zich via een trap toegang verschafte tot de Ridderhof, schoot hij in het wilde weg en veroorzaakte vele doden en gewonden.

Toen hij bij het einde van het winkelcentrum was aangekomen, ging hij de Albert Heijn binnen en schoot zichzelf door het hoofd. Op dat moment was zijn geweer nagenoeg leeg, dus hij gebruikte daarbij een handvuurwapen.

Dader en motief

Van der V. (24) was een lid van de Alphense sportschuttervereniging, evenals zijn vader. Hij leerde daar schieten, maar behaalde matige resultaten. Hij bezocht de schietbaan 104 keer. Van der V. had beschikking over een automatisch geweer, een Smith & Wesson M&P15-22. Deze werd bij de politie gebruikt. Hij bezat ook handvuurwapens als een Taurus .66.

Van der V. was een psychotisch persoon met zelfmoordneigingen. Hij werd eenmaal opgenomen in instelling, maar ook weer heengezonden. Tristan van der V. had thuis toegang tot vuurwapens, die in de kluis lagen. Gedurende een korte tijd ging het niet goed met hem. Volgens Justitie was hij bezeten van het idee dat God hem had afgewezen en schafte een EVP-recorder aan om met geesten te praten, evenals een bord om glaasje te draaien. Van der V. surfte op internet naar sites over daders die eerder een schietpartij hadden gepleegd, zoals die van de Columbine Highschool.

Later kwam politie tot de ontdekking dat Van der V. de schietpartij had begaan, omdat hij, naar eigen zeggen, "God wilde straffen door zijn schepsels wat aan te doen".

Slachtoffers

Bij de schietpartij vielen zeven doden, verspreid door het winkelcentrum. Eén van de slachtoffers overleed als gevolg van een hartaanval (hij schrok zich dood). De dodelijk getroffen slachtoffers waren drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar oud en drie mannen van 80, 49 en 42 jaar oud. Twee van de slachtoffers zaten in een scootmobiel en waren niet in staat op tijd te vluchten. Een andere liep achter een rollator en was niet goed ter been.

Bronnen

  • Wikipedia
  • Documentaire
  • Boek
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schietpartij_in_Alphen_aan_den_Rijn&oldid=676472"