Schiermonnikoog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schiermonnikoog
Flag of Schiermonnikoog.svg Schiermonnikoog wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0088 (2014).png

Provincie Friesland
Talen
Inwoners 942 in 2014
Oppervlakte 199,07 km²
Hoofdplaats(en) Schiermonnikoog
Hoofdstad
Burgemeester Sjon Stellinga (PvdA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 9166
Netnummer(s) 0519
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.schiermonnikoog.nl
Portaal Portal.svg Nederland


Schiermonnikoog is één van de vijf bekende Nederlandse waddeneilanden. Schiermonnikoog is ook een zelfstandige gemeente en hoort bij de provincie Friesland. Op het eiland ligt één plaats met dezelfde naam, Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is de gemeente met de laagste bevolkingsdichtheid en de minste inwoners van Nederland. Schiermonnikoog wordt vaak ook de noordelijkste gemeente van Nederland genoemd, maar Rottumerplaat(wat bij Eemsmond hoort) ligt noordelijker dan Schiermonnikoog. Op Schiermonnikoog spreekt men het zeldzame dialect Schiermonnikoogs of Eilanders. In het Schiermonnikoogs heet het eiland Schiermonnikeig of Lytje Pole en in het Fries Skiermûntseach.

Geschiedenis

Een straat in het dorp Schiermonnikoog.

Heel erg lang geleden was Schiermonnikoog verbonden met Friesland. Na de Watersnood van 1287 werd Schiermonnikoog een eiland. Van wat er voor de middeleeuwen op het eiland was is niets bekend. In de middeleeuwen werd Schiermonnikoog gebruikt door monniken van het klooster Klaarkamp in Dokkum. Hier komt de naam Schiermonnikoog ook vandaan. Schier betekend namelijk grijs, er werkten monniken op het eiland en het oog wordt een eiland bedoeld. In 1440 wordt Schiermonnikoog voor het eerst genoemd. Omdat Friesland in 1580 protestants werd, hoorde Schiermonnikoog vanaf nu bij Heerlijkheid Friesland. In 1683 moest Schiermonnikoog verkocht worden, omdat Friesland te weinig geld had. Tussen 1640 en 1859 was Schiermonnikoog eigendom van de familie Stachouwer. Hierna kwam Schiermonnikoog in bezit van John Eric Banck. Hij liet onder meer een dijk aanleggen op het eiland. In 1893 verkocht hij het eiland aan de familie Von Bernstorff. In 1939 erfde graaf Bechtold Eugen von Bernstorff het eiland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiermonnikoog als seinpost gebruikt door de Duitsers. Op 11 juni 1945 werd Schiermonnikoog bevrijd door de Canadezen. Sindsdien is Schiermonnikoog eigendom van de Nederlandse staat en werd Schiermonnikoog een gemeente. De graaf eiste in 1964 het eiland terug, maar dit lukte niet. Uiteindelijk kreeg hij een schadevergoeding van de Duitse staat in 1983.

Geografie

De jachthaven van Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog licht tussen twee zeeën in. In het noorden is de Noordzee en in het zuiden in de Waddenzee. In het westen van Schiermonnikoog ligt het eiland Ameland en het oosten de eilanden Balg en Rottumerplaat. Schiermonnikoog grenst ook aan ander gemeente op het water van de Waddenzee. In het oosten grenst Schiermonnikoog aan de gemeente Eemsmond, in het zuidoosten aan de gemeente De Marne en in het zuidwesten aan de gemeente Dongeradeel.

Dorpskern en bezienswaardigheden

Schiermonnikoog telt slechts één plaats, namelijk het dorpje Schiermonnikoog. Om deze twee uit elkaar te houden wordt het dorp Schiermonnikoog ook wel Oosterburen of Dorp genoemd. De naam Oosterburen is ontstaan omdat vroeger ook het dorp Westerburen op het eiland lag. Dit dorp is in 1760 compleet in de zee verdwenen, ook al was het 1720 al ontruimd. Het Dorp is tegenwoordig een beschermd dorpsgezicht. In het dorp zijn verschillende bezienswaardigheden. Zo is er het Willemshof, Bunkermuseum Schlei en de Bank van Banck. Het Willemshof is een hofje en het Bunkermuseum Schlei gaat over de Tweede Wereldoorlog. De Bank van Banck is een bankje op de dijk waar John Eric Banck graag zat. De Noordertoren en de Zuidertoren zijn de twee vuurtorens van Schiermonnikoog. Ook heeft Schiermonnikoog twee kerken, de Grote Kerk en het Sint-Egbertuskapel. Op en groot van het eiland ligt Nationaal Park Schiermonnikoog.

Verkeer & vervoer

Het gemeentehuis van Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog mag je niet autorijden, maar er zijn wel bussen. De bussen worden verzorgd door Arriva. De inwoners van Schiermonnikoog gaan hierdoor vaak fietsen of lopen. Schiermonnikoog is te bereiken via een veerboot. Schiermonnikoog heeft twee veerboten, de Monnik en de Rottum.

Politiek

De huidige burgemeester van Schiermonnikoog is Sjon Stellinga en hij is voor de Partij van de Arbeid (PvdA). De gemeenteraad van Schiermonnikoog bestaat uit zeven zetels. Deze zijn verdeeld onder vier partijen. De laatste verkiezingen van de gemeenteraad waren in 2014 en dit was de uitslag. Ons Belang heeft 4 zetels, Christelijke Groepering Schiermonnikoog heeft twee zetels, Democraten Schiermonnikoog 2010 heeft ook twee zetels en Schiermonnikoogs Belang heeft één zetel. Deze vier partijen zijn lokale partijen, dus je kan alleen in Schiermonnikoog op ze stemmen.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schiermonnikoog&oldid=395430"