Scheikunde

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

Scheikunde is een wetenschap. Een andere naam is chemie. Een wetenschapper die zich ermee bezighoudt wordt een scheikundige of een chemicus genoemd. In de scheikunde wordt onderzoek gedaan naar stoffen. Alles op aarde bestaat uit allerlei chemische stoffen (moleculen) en deeltjes (atomen). Zo bestaat een stukje stoepkrijt meestal uit gips, kleurstof, bindmiddel en nog een paar stoffen.

In de scheikunde wordt onderzocht hoe die stoffen door verschillende omstandigheden kunnen veranderen of hoe verschillende stoffen op elkaar reageren. Ook kan er gekeken worden uit welke deeltjes, stoffen zijn opgebouwd. Ook worden er door scheikundigen nieuwe stoffen gemaakt. Zo hebben scheikundigen bijvoorbeeld plastic gemaakt, en waspoeder. Iedereen heeft dus eigenlijk elke dag met scheikunde te maken.

Scheikunde is een schoolvak op de middelbare school. Het wordt meestal gegeven in de tweede/derde klas en je kan het kiezen als examenvak. Op sommige scholen zitten het in de vakkenpakketten van de natuurkunde.

Zie ook:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Scheikunde&oldid=549109"