Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Frankrijk

Saprofyten: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
k (Tekst uitgebreid, plaatje toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
'''Saprofyten''' zijn [[schimmels]] die hun eten uit dode dieren of planten halen. Ze groeien bijvoorbeeld op een omgevallen boomstam.
+
[[Bestand:Mushroomy Log.JPG|miniatuur|Saprofyten op een boomstam.]]
 +
'''Saprofyten''' zijn [[schimmels]] die hun voedingsstoffen uit dode dieren of planten halen. Ze groeien bijvoorbeeld op een omgevallen boomstam. Ze kunnen bijna alles waar [[koolstof]] in zit opbreken in kleinere stukjes. Die stukjes bestaan uit voedingsstoffen en andere [[Lijst van chemische elementen|elementen]] en komen weer in de bodem terecht. Zo kunnen ze opnieuw gebruikt worden als voedsel door planten en dieren. Deze schimmels zijn dus heel belangrijk voor de kringloop.  
  
 
{{beg}}
 
{{beg}}
  
 
[[Categorie:Schimmels]]
 
[[Categorie:Schimmels]]

Versie van 10 nov 2018 om 21:58

Saprofyten op een boomstam.

Saprofyten zijn schimmels die hun voedingsstoffen uit dode dieren of planten halen. Ze groeien bijvoorbeeld op een omgevallen boomstam. Ze kunnen bijna alles waar koolstof in zit opbreken in kleinere stukjes. Die stukjes bestaan uit voedingsstoffen en andere elementen en komen weer in de bodem terecht. Zo kunnen ze opnieuw gebruikt worden als voedsel door planten en dieren. Deze schimmels zijn dus heel belangrijk voor de kringloop.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saprofyten&oldid=532298"