Salomonseilanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Salomonseilanden
Solom Islands

Flag of the Solomon Islands.svg Coat of arms of the Solomon Islands.svg Solomon Islands on the globe (Oceania centered).svg

Hoofdstad Honiara
Aantal inwoners 728.041 (2021)
Oppervlakte 28.896 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koning Charles III (sinds 2022)
Premier Manasseh Sogavare (sinds 2019)
Godsdienst Christendom (97,4%)
Traditionele religies (1,2%)
Overig/geen (1,4%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Salomon-dollar
Volkslied God Save Our Solomon Islands
Motto To Lead Is To Serve
Nationale feestdag 17 juli
Landcode SLB

De Salomonseilanden zijn een eilandengroep in Oceanië. Het ligt ten oosten van Papua Nieuw-Guinea en in het bijzonder Nieuw-Guinea. De Salomonseilanden zijn sinds 1978 onafhankelijk. In de Salomonseilanden wonen veel lichtharigen (blond). Koningin Elizabeth II is staatshoofd van de Salomonseilanden.

In 2009 werden de Salomonseilanden zwaar opgeschrikt door een tsunami, waarbij 57 doden vielen.

Mensen in de Salomonseilanden worden gemiddeld 69 jaar. De gesproken talen van de Salomonseilanden zijn: Engels (officiële taal), Pidgin-Engels, 87 regionale talen en andere lokale talen. De bevolking leeft vooral van landbouw, visserij en bosbouw. Benzine en veel andere producten moeten worden geïmporteerd. De eilanden zijn rijk aan minerale bronnen zoals lood, zink, nikkel en goud.

Geschiedenis

Men gelooft dat Papua-sprekende kolonisten begon te komen rond 30.000 V.Chr Austronesische sprekers aangekomen v.Chr.-4000 ook brengen culturele elementen zoals de outrigger kano. Tussen 1200 en 800 v.Chr kwamen de voorouders van de Polynesiërs, de Lapita-mensen, uit de Bismarck-archipel met hun karakteristieke keramiek

Geografie

Salomonseilanden is een eilandnatie dat ligt ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea en bestaat uit vele eilanden: Choiseul, de Shortland eilanden; de New Georgia-eilanden; Santa Isabel; de Russell-eilanden; Nggela (de Florida-eilanden); Malaita; Guadalcanal; Sikaiana; Maramasike; Ulawa; Uki; Makira (San Cristóbal); Santa Ana; Rennell en Bellona; de Santa Cruz eilanden en de externe, kleine uitschieters, Tikopia, Anuta, Fatutaka en Falkie atol.

Lands eilanden liggen tussen 5° en 13 ° ZB en breedtegraden 155° en 169 ° E. De afstand tussen de westelijke en oostelijke eilanden ligt ongeveer 1.500 kilometer (930 mi). De Santa Cruz eilanden (waarvan Tikopia deel uitmaakt) liggen ten noorden van Vanuatu en zijn vooral geïsoleerd op meer dan 200 kilometer (120 mi) van de andere eilanden. Bougainville is geografisch deel van de archipel van de Salomonseilanden, maar politiek gezien onderdeel van Papoea-Nieuw-Guinea. Falkie atol, die dichter bij de Bougainville dan naar Choiseul, maakt deel uit van de natie van de Salomonseilanden.

Religie

Minstens 90 procent van de bevolking van de Salomonseilanden zijn christen, andere overige religies zijn de islam (


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Salomonseilanden&oldid=505386"