SARS-CoV-2

Uit Wikikids
Versie door Slang2000 (overleg | bijdragen) op 27 dec 2022 om 20:47 (Plaatje toegevoegd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie ook: COVID-19 en COVID-19-pandemie
Coronavirus

SARS-CoV-2, ook bekend als het COVID-19-virus en voorheen 2019-nCoV genoemd, is een coronavirus dat sinds 2019 bestaat. SARS-CoV-2 is een afkorting en staat voor severe acute respiratory syndrome coronavirus-2. Dat is een Engelse term dat vertaalt in het Nederlands ernstig acuut ademhalingssyndroom coronavirus-2 betekent. Een ernstig acuut ademhalingssymdroom wil zo veel zeggen dat het een bijzondere longontsteking is. Het SARS-CoV-2 virus veroorzaakt COVID-19. Het virus is SARS-CoV-2 genoemd aangezien het virus sterk lijkt op het eerdere SARS-virus diat een uitbraak in China heeft veroorzaakt in 2003. SARS-CoV-2 is een pandemisch virus.

Het virus begon zich in het voorjaar van 2020 vanuit China over de rest van de wereld te verspreiden en werd een pandemie. Er werden drastische maatregelen getroffen om het virus in te perken en de bevolking te beschermen. In eerste instantie was dit alleen in China, later overal ter wereld toen het virus ook daar opdook. In de derde week van januari 2020 werd er drie keer een vergadering gehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die gingen over het uitroepen van de Publieke Medische Noodsituatie met Internationale Zorgen (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC). Op 30 januari 2020, tijdens de derde vergadering, besloot de WHO om een internationale gezondheidscrisis uit te roepen. Op 11 maart 2020 werd corona officieel tot pandemie verklaard. In de maanden hierna werden in allerlei landen hierdoor lockdowns ingesteld, wat betekent dat er niemand meer in of uit mocht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=SARS-CoV-2&oldid=756631"