Russische Revolutie

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 1 sep 2023 om 19:36
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de Sovjet-Unie

De Russische Revolutie was een belangrijke gebeurtenis die plaatsvond in Rusland in 1917. Het was een periode van politieke onrust en omwenteling waarbij de Russische monarchie werd omvergeworpen en leidde tot de oprichting van de Sovjet-Unie.

De Russische Revolutie begon met de Februarirevolutie in februari 1917, waarbij massaprotesten en onrust leidden tot de afzetting van tsaar Nicolaas II en het einde van het tsaristische regime. Vervolgens volgde de Oktoberrevolutie in oktober 1917, waarbij de Bolsjewieken, onder leiding van Vladimir Lenin, de macht grepen en een communistische regering vestigden. Dit leidde tot een lange periode van burgeroorlog en politieke strijd in Rusland. Uiteindelijk resulteerde de Russische Revolutie in de oprichting van de Sovjet-Unie in 1922, die werd geregeerd door de Communistische Partij onder leiding van de Bolsjewieken. Dit had diepgaande gevolgen voor Rusland en de wereldpolitiek, omdat het het begin markeerde van het tijdperk van het communisme in Rusland en de verspreiding van communistische ideeën over de hele wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Russische_Revolutie&oldid=809641"