Ruimtevaart: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (kosmonauten)
k (clean up)
(22 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Space Shuttle Columbia launching.jpg|miniatuur|340x340px|Space Shuttle Columbia wordt gelanceerd]]
Met '''ruimtevaart''' wordt alles bedoeld dat mensen in de [[ruimte]] doen en wat mensen in de ruimte veroorzaken. Mensen die met een [[ruimtevaartuig]] de ruimte in gaan heten [[astronaut|astronauten]] of kosmonauten.
+
Met '''ruimtevaart''' wordt alles bedoeld dat mensen in de [[ruimte]] doen en wat mensen in de ruimte veroorzaken. Mensen die met een [[ruimtevaartuig]] de ruimte in gaan heten [[astronaut]]en of kosmonauten.
   
Vanaf een raketbasis worden raketten met ruimtevaartuigen afgeschoten de ruimte in. Een raketbasis is meestal rond de evenaar. Een raket moet supersnel gaan om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. Hij kan wel twee tot drie kilometer per seconde. Er zijn bemande en onbemande ruimtevaartuigen. Mensen moeten een astronautenpak aan als ze de ruimte ingaan. Bekende astronauten zijn Wubbo Okkels, André Kuipers en Neil Armstrong. Armstrong was de eerste mens op de maan. Hij maakte met de Saturn V-raket van ruim 100 meter, met bovenop de ruimtecapsule Apollo 11, een landing op de maan.
+
Vanaf een raketbasis worden raketten met ruimtevaartuigen afgeschoten de ruimte in. Een raketbasis is meestal rond de evenaar. Een raket moet supersnel gaan om aan de [[zwaartekracht]] van de aarde te ontsnappen. Hij kan wel twee tot drie kilometer per seconde. Er zijn bemande en onbemande ruimtevaartuigen. Mensen moeten een astronautenpak aan als ze de ruimte ingaan.
   
  +
Bekende astronauten zijn [[Wubbo Ockels]], [[André Kuipers]] en [[Neil Armstrong]].
   
  +
== De Griekse Oudheid ==
  +
In de tijd van de [[Griekse Oudheid]] werd er al over ruimtevaart geschreven. Er werden toen veel [[mythes en legendes]] geschreven. In een van die mythes werd al gefantaseerd over ruimtereizen.
   
  +
In de mythe van [[Icarus]] en wordt verteld dat zij vleugels maken van veren en bijenwas. Icarus vliegt hoger en hoger, maar het was in de vleugels smelt. De vleugels van Icarus gaan kapot. In de mythe stort hij vervolgens neer en overlijdt.
==Videolinks==
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20060524.asf Ruimtevaart deel 1 (klokhuis)]
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20051116.asf Ruimtevaart deel 2 (klokhuis)]
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20041208.asf Ruimtevaartgeschiedenis (klokhuis)]
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20050928.asf Ruimtevaartonderzoek (klokhuis)]
 
   
  +
== Chinese ontdekkingen ==
==Opdracht==
 
  +
[[Bestand:Wan Hu large.png|miniatuur|167x167px|Wan Hu met 47 raketten|alt=]]
* [http://webje-ruimtevaart.yurls.net/ Webje Ruimtevaart]
 
  +
In China werd het [[buskruit]] ontdekt. Hiermee konden ze vuurwapens maken en er worden vuurpijlen gemaakt die de lucht in werden geschoten. Maar deze ontdekking zorgde ook voor een keerpunt in de geschiedenis van de ruimtevaart.
   
  +
Rond 1500 experimenteerde de Chinees Wan Hu met raketten. In het verhaal wordt vertelt dat hij 47 raketten aan zijn stoel vastbond en deze vervolgens liet aansteken door 47 bediendes. Daarna schoot hij de lucht in en was een enorme knal te horen. Wan Hu en zijn stoel zijn nooit meer teruggevonden. Historici noemen hem ook wel de eerste [[astronaut]] uit de geschiedenis. Tegenwoordig is er een [[maankrater]] naar hem vernoemd: Wan Hu.Wat Wan Hu graag wilde ontdekken, weten we helaas niet.
==Spelletje==
 
* [http://esamultimedia.esa.int/multimedia/gamekids/esa_ne/ Lanceer een raket]
 
   
  +
== Renaissance ==
[[categorie:Ruimtevaart]]
 
  +
[[Bestand:Nicolaus Copernicus - Heliocentric Solar System.JPG|miniatuur|219x219px|Het zonnestelsel van Nicolaus Copernicus]]
  +
Wat we wel weten is dat na de [[Middeleeuwen]] een grote belangstelling voor het heelal ontstond. Het heelal werd veel onderzocht in de periode van de Renaissance (14e tot 16e eeuw). Door de kerk werd verteld dat de aarde het middelpunt was in de ruimte. Alle planeten, zoals de zon en de maan, draaiden om de aarde heen. Ook werd verteld door de kerk dat de aarde plat was. [[Nicolaas Copernicus|Nicolaus Copernicus]] was een wetenschapper die onderzoek deed naar de stand van de planeten in de ruimte. In tegenstelling tot wat de kerk zei, ontdekte hij dat de aarde niet het middelpunt was maar de zon. De aarde en de andere planeten uit het zonnestelsel draaiden om de zon heen in banen. Deze ontdekking was heel belangrijk voor het uiteindelijke begin van de ruimtevaart. Onze wereldbol had dus eigenlijk helemaal niet zo een belangrijke positie in ons heelal. De kerk moest niks hebben van de ontdekkingen van Copernicus. Andere wetenschappers, zoals [[Galileo Galilei]] en [[Johannes Kepler]] werden wel door hem geïnspireerd. Zij deden ook veel astronomische ontdekkingen.
  +
  +
== Technologische ontwikkelingen ==
  +
Aan het begin van de 20e eeuw waren er veel technologische ontwikkelingen op het gebied van de raketten. Dit waren nog onbemande vluchten. De raketten werden steeds beter, sneller en konden hoger vliegen.
  +
  +
== De ruimtewedloop ==
  +
[[Bestand:Гагарин в корабле.jpg|links|miniatuur|237x237px|Joeri Gagarin]]
  +
De [[ruimtewedloop]] is de strijd die de [[Verenigde Staten]] en de [[Sovjet-Unie]] voerden om als eerste de ruimte te veroveren. Deze strijd duurde van ongeveer 1957 tot 1975. De Sovjets waren in 1957 de eerste in de geschiedenis die een raket en kunstmaan hadden gelanceerd. Deze kreeg de naam ‘Spoetnik 1’. De Amerikanen konden nog niet eens op adem komen, en toen werd ‘Spoetnik 2’ al gelanceerd door de Sovjets. Kenmerkend van de Spoetnik 2 is het hondje [[Laika]]. Laika was het eerste levende wezen wat in de ruimte is gegaan, die helaas wel na 4 uur al overleed door stress en oververhitting.
  +
[[Bestand:Neil Armstrong pose.jpg|miniatuur|221x221px|Neil Armstrong]]
  +
De Amerikanen kregen het nu wel heel heet onder hun voeten en deden ook pogingen raketten te lanceren, helaas zonder succes. [[Joeri Gagarin]] schreef in 1961 wereldgeschiedenis als de eerste man in de ruimte. De Sovjet reisde een rondje in de Vostok 1 om de aarde en landde weer veilig. De Amerikanen volgden ook gauw, maar dus een maand te laat voor deze titel.
  +
  +
Het ging erg rap met nieuwe ontwikkelingen in de ruimtevaart. Meerdere keren per maand werden er allerlei soorten satellieten en testvluchten, zowel bemand als onbemand, de ruimte in geschoten voor onderzoek. In de zomer van 1969 werd [[Apollo 11]] gelanceerd, waar onder andere [[Neil Armstrong]] aan boord zat. Op 21 juli was hij de eerste persoon die een voet op de maan zette. De Amerikaanse vlag toen werd op de maan gezet. Hij sprak de woorden uit: "Dat is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid". Inmiddels is de ruimtewedloop voorbij.
  +
  +
== Het ruimterecht ==
  +
[[Bestand:Apollo 15 flag, rover, LM, Irwin.jpg|miniatuur|168x168px|Amerikaanse vlag op de maan|alt=]]
  +
Betekende dat de maan van Amerika was toen Neil Armstrong de Amerikaanse vlag op de maan zette? Nee! Om te voorkomen dat iedereen zijn vlag zou gaan neerzetten op de maan in de ruimtewedloop, moest het ruimterecht komen. Men realiseerde zich dat er aan het begin van de ruimtewedloop een aantal afspraken moesten worden gemaakt. Want wat nou doe je nou als er bijvoorbeeld twee satellieten op elkaar botsen. Of wie zorgt er voor de veiligheid van astronauten. Of erger nog: hoe voorkomen we dat er een oorlog in de ruimte komt?
  +
  +
In 1967 is dan een wet opgezet om ervoor te zorgen dat we niet de planeten zouden gaan veroveren. Deze wet heet het [[ruimteverdrag]]. In deze wet staat dat iedereen de ruimte mag gebruiken, zolang je dat doet met goede bedoelingen. Niemand mag over planeten eigendom claimen. De maan mag je dus ook niet koloniseren. Dit zorgde ervoor dat de ruimtewedloop niet uitliep tot een grote ruimteoorlog. Alhoewel sommige landen debuten hebben gemaakt in de ruimtevaart, is de ruimte van ons allemaal.
  +
  +
== Jeugdliteratuur over ruimtevaart ==
  +
Kuipers, A., & Conijn, H. (2012). ''Andre het astronautje'' (1ste editie). Amsterdam, Nederland: Moon.
  +
  +
Schilling, G. (2020). ''Hadden de Grieken al raketten?'' (1ste editie). Amsterdam, Nederland: Luitingh-Sijthoff.
  +
  +
Stott, C. (2011). ''Ooggetuigen - Ruimtevaart'' (1ste editie). Amsterdam, Nederland: Amsterdam University Press.
  +
  +
== Bronnen ==
  +
Blessing, M. (2020, 7 april). ''De Ruimtewedloop''. Geraadpleegd op 2 november 2020, van <nowiki>https://www.historischnieuwsblad.nl/de-ruimtewedloop/</nowiki>
  +
  +
De Manenschijn. (z.d.). ''Geschiedenis van de ruimtevaart –''. Geraadpleegd op 2 november 2020, van <nowiki>https://www.demanenschijn.nl/ruimtevaart/geschiedenis/</nowiki>
  +
  +
Koops, E. (2019, 2 december). ''Wan Hu (ca. 1460-1500) – De eerste astronaut uit de geschiedenis?'' Geraadpleegd op 2 november 2020, van <nowiki>https://historiek.net/wan-hu-china-eerste-astronaut/66761/</nowiki>
  +
  +
Reijnen, G. C. M. (1999 augustus). ''Het begin van het ruimterecht''. Geraadpleegd op 2 november 2020, van <nowiki>https://docplayer.nl/7991930-Het-begin-van-het-ruimterecht.html</nowiki>
  +
  +
Scheers, R. (2019, 16 juli). ''Het wordt druk op de maan''. Geraadpleegd op 2 november 2020, van <nowiki>https://www.eoswetenschap.eu/ruimte/druk-op-de-maan</nowiki>
  +
  +
Sterrenwacht Mercurius. (z.d.). ''Ruimtevaart – Sterrenwacht Mercurius''. Geraadpleegd op 2 november 2020, van <nowiki>https://www.sterrenwacht-mercurius.nl/ruimtevaart/</nowiki>
  +
  +
Wettenbank. (1967, 27 januari). ''Wetten.nl - Regeling - Verdrag inzake de beginselen waaraan de activiteiten van Staten zijn onderworpen [...] ruimte, met inbegrip van de maan en andere hemellichamen, Londen / Moskou / Washington, 27-01-1967 - BWBV0004403''. Geraadpleegd op 2 november 2020, van <nowiki>https://wetten.overheid.nl/BWBV0004403/1969-10-10</nowiki>
  +
 
[[Categorie:Ruimtevaart]]

Versie van 12 mrt 2021 14:00

Space Shuttle Columbia wordt gelanceerd

Met ruimtevaart wordt alles bedoeld dat mensen in de ruimte doen en wat mensen in de ruimte veroorzaken. Mensen die met een ruimtevaartuig de ruimte in gaan heten astronauten of kosmonauten.

Vanaf een raketbasis worden raketten met ruimtevaartuigen afgeschoten de ruimte in. Een raketbasis is meestal rond de evenaar. Een raket moet supersnel gaan om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. Hij kan wel twee tot drie kilometer per seconde. Er zijn bemande en onbemande ruimtevaartuigen. Mensen moeten een astronautenpak aan als ze de ruimte ingaan.

Bekende astronauten zijn Wubbo Ockels, André Kuipers en Neil Armstrong.

De Griekse Oudheid

In de tijd van de Griekse Oudheid werd er al over ruimtevaart geschreven. Er werden toen veel mythes en legendes geschreven. In een van die mythes werd al gefantaseerd over ruimtereizen.

In de mythe van Icarus en wordt verteld dat zij vleugels maken van veren en bijenwas. Icarus vliegt hoger en hoger, maar het was in de vleugels smelt. De vleugels van Icarus gaan kapot. In de mythe stort hij vervolgens neer en overlijdt.

Chinese ontdekkingen

Wan Hu met 47 raketten

In China werd het buskruit ontdekt. Hiermee konden ze vuurwapens maken en er worden vuurpijlen gemaakt die de lucht in werden geschoten. Maar deze ontdekking zorgde ook voor een keerpunt in de geschiedenis van de ruimtevaart.

Rond 1500 experimenteerde de Chinees Wan Hu met raketten. In het verhaal wordt vertelt dat hij 47 raketten aan zijn stoel vastbond en deze vervolgens liet aansteken door 47 bediendes. Daarna schoot hij de lucht in en was een enorme knal te horen. Wan Hu en zijn stoel zijn nooit meer teruggevonden. Historici noemen hem ook wel de eerste astronaut uit de geschiedenis. Tegenwoordig is er een maankrater naar hem vernoemd: Wan Hu.Wat Wan Hu graag wilde ontdekken, weten we helaas niet.

Renaissance

Het zonnestelsel van Nicolaus Copernicus

Wat we wel weten is dat na de Middeleeuwen een grote belangstelling voor het heelal ontstond. Het heelal werd veel onderzocht in de periode van de Renaissance (14e tot 16e eeuw). Door de kerk werd verteld dat de aarde het middelpunt was in de ruimte. Alle planeten, zoals de zon en de maan, draaiden om de aarde heen. Ook werd verteld door de kerk dat de aarde plat was. Nicolaus Copernicus was een wetenschapper die onderzoek deed naar de stand van de planeten in de ruimte. In tegenstelling tot wat de kerk zei, ontdekte hij dat de aarde niet het middelpunt was maar de zon. De aarde en de andere planeten uit het zonnestelsel draaiden om de zon heen in banen. Deze ontdekking was heel belangrijk voor het uiteindelijke begin van de ruimtevaart. Onze wereldbol had dus eigenlijk helemaal niet zo een belangrijke positie in ons heelal. De kerk moest niks hebben van de ontdekkingen van Copernicus. Andere wetenschappers, zoals Galileo Galilei en Johannes Kepler werden wel door hem geïnspireerd. Zij deden ook veel astronomische ontdekkingen.

Technologische ontwikkelingen

Aan het begin van de 20e eeuw waren er veel technologische ontwikkelingen op het gebied van de raketten. Dit waren nog onbemande vluchten. De raketten werden steeds beter, sneller en konden hoger vliegen.

De ruimtewedloop

Joeri Gagarin

De ruimtewedloop is de strijd die de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie voerden om als eerste de ruimte te veroveren. Deze strijd duurde van ongeveer 1957 tot 1975. De Sovjets waren in 1957 de eerste in de geschiedenis die een raket en kunstmaan hadden gelanceerd. Deze kreeg de naam ‘Spoetnik 1’. De Amerikanen konden nog niet eens op adem komen, en toen werd ‘Spoetnik 2’ al gelanceerd door de Sovjets. Kenmerkend van de Spoetnik 2 is het hondje Laika. Laika was het eerste levende wezen wat in de ruimte is gegaan, die helaas wel na 4 uur al overleed door stress en oververhitting.

Neil Armstrong

De Amerikanen kregen het nu wel heel heet onder hun voeten en deden ook pogingen raketten te lanceren, helaas zonder succes. Joeri Gagarin schreef in 1961 wereldgeschiedenis als de eerste man in de ruimte. De Sovjet reisde een rondje in de Vostok 1 om de aarde en landde weer veilig. De Amerikanen volgden ook gauw, maar dus een maand te laat voor deze titel.

Het ging erg rap met nieuwe ontwikkelingen in de ruimtevaart. Meerdere keren per maand werden er allerlei soorten satellieten en testvluchten, zowel bemand als onbemand, de ruimte in geschoten voor onderzoek. In de zomer van 1969 werd Apollo 11 gelanceerd, waar onder andere Neil Armstrong aan boord zat. Op 21 juli was hij de eerste persoon die een voet op de maan zette. De Amerikaanse vlag toen werd op de maan gezet. Hij sprak de woorden uit: "Dat is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid". Inmiddels is de ruimtewedloop voorbij.

Het ruimterecht

Amerikaanse vlag op de maan

Betekende dat de maan van Amerika was toen Neil Armstrong de Amerikaanse vlag op de maan zette? Nee! Om te voorkomen dat iedereen zijn vlag zou gaan neerzetten op de maan in de ruimtewedloop, moest het ruimterecht komen. Men realiseerde zich dat er aan het begin van de ruimtewedloop een aantal afspraken moesten worden gemaakt. Want wat nou doe je nou als er bijvoorbeeld twee satellieten op elkaar botsen. Of wie zorgt er voor de veiligheid van astronauten. Of erger nog: hoe voorkomen we dat er een oorlog in de ruimte komt?

In 1967 is dan een wet opgezet om ervoor te zorgen dat we niet de planeten zouden gaan veroveren. Deze wet heet het ruimteverdrag. In deze wet staat dat iedereen de ruimte mag gebruiken, zolang je dat doet met goede bedoelingen. Niemand mag over planeten eigendom claimen. De maan mag je dus ook niet koloniseren. Dit zorgde ervoor dat de ruimtewedloop niet uitliep tot een grote ruimteoorlog. Alhoewel sommige landen debuten hebben gemaakt in de ruimtevaart, is de ruimte van ons allemaal.

Jeugdliteratuur over ruimtevaart

Kuipers, A., & Conijn, H. (2012). Andre het astronautje (1ste editie). Amsterdam, Nederland: Moon.

Schilling, G. (2020). Hadden de Grieken al raketten? (1ste editie). Amsterdam, Nederland: Luitingh-Sijthoff.

Stott, C. (2011). Ooggetuigen - Ruimtevaart (1ste editie). Amsterdam, Nederland: Amsterdam University Press.

Bronnen

Blessing, M. (2020, 7 april). De Ruimtewedloop. Geraadpleegd op 2 november 2020, van https://www.historischnieuwsblad.nl/de-ruimtewedloop/

De Manenschijn. (z.d.). Geschiedenis van de ruimtevaart –. Geraadpleegd op 2 november 2020, van https://www.demanenschijn.nl/ruimtevaart/geschiedenis/

Koops, E. (2019, 2 december). Wan Hu (ca. 1460-1500) – De eerste astronaut uit de geschiedenis? Geraadpleegd op 2 november 2020, van https://historiek.net/wan-hu-china-eerste-astronaut/66761/

Reijnen, G. C. M. (1999 augustus). Het begin van het ruimterecht. Geraadpleegd op 2 november 2020, van https://docplayer.nl/7991930-Het-begin-van-het-ruimterecht.html

Scheers, R. (2019, 16 juli). Het wordt druk op de maan. Geraadpleegd op 2 november 2020, van https://www.eoswetenschap.eu/ruimte/druk-op-de-maan

Sterrenwacht Mercurius. (z.d.). Ruimtevaart – Sterrenwacht Mercurius. Geraadpleegd op 2 november 2020, van https://www.sterrenwacht-mercurius.nl/ruimtevaart/

Wettenbank. (1967, 27 januari). Wetten.nl - Regeling - Verdrag inzake de beginselen waaraan de activiteiten van Staten zijn onderworpen [...] ruimte, met inbegrip van de maan en andere hemellichamen, Londen / Moskou / Washington, 27-01-1967 - BWBV0004403. Geraadpleegd op 2 november 2020, van https://wetten.overheid.nl/BWBV0004403/1969-10-10

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ruimtevaart&oldid=658274"