Roodkapje

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 15 sep 2022 om 14:01 (Af!)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roodkapje en de wolf

Roodkapje is een bekend sprookje. Roodkapje is een sprookje dat in veel verschillende Europese landen voorkomt. Het is waarschijnlijk ontstaan in de 17e eeuw, maar mogelijk is het ouder. Roodkapje gaat over een meisje genaamd Roodkapje, wat boodschappen of bloemen gaat brengen aan haar oma. Onderweg komt ze een wolf tegen die zich ook voordoet als haar oma.

Roodkapje is een sprekende naam, aangezien het iets zegt over het personage zelf. Roodkapje draagt dan ook een rood kapje op haar hoofd. Net als in veel andere sprookjes is Roodkapje bedoeld om kinderen te waarschuwen voor wolven of andere wilde dieren. Hiermee heeft Roodkapje ongeveer dezelfde boodschap als de wolf en de zeven geitjes of de drie biggetjes.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
Roodkapje gaat bloemen plukken

Roodkapje is een jong meisje, wat altijd een rood kapje draagt. Hierdoor heeft ze ook de naam Roodkapje. Roodkapje woont met haar moeder in een huisje in het bos. Haar grootmoeder woont in een huisje een stuk verder in hetzelfde bos. De groetmoeder is ziek en kan haar bed niet uitkomen. Daarom heeft Roodkapjes moeder een mandje gemaakt met eten en andere boodschappen. Aangezien de moeder geen tijd heeft om het mandje te brengen, stuurt ze Roodkapje naar het huisje van de groetmoeder om het mandje te brengen. De moeder waarschuwt Roodkapje dat ze in één keer door moet lopen en niet mag praten met vreemde mensen onderweg. Niet iedereen heeft namelijk goede bedoelingen.

Diezelfde dag nog loopt Roodkapje met het mandje naar het huis van haar grootmoeder. Onderweg komt Roodkapje bij een open veld aan, waar de meest prachtige bloemen groeien die ze ooit heeft gezien. Roodkapje besluit daarom van het pad af te wijken en de bloemen te plukken. Ze wil de bloemen geven aan haar groetmoeder, zodat deze ervan zou opknappen. Wanneer ze de bloemen plukt komt er een wolf naar haar toe. De wolf vraagt aan Roodkapje wat ze aan het doen is. Roodkapje vertelt de wolf dat ze bloemen aan het plukken is voor haar zieke grootmoeder. De wolf loopt vervolgens naar het huisje van de grootmoeder, terwijl Roodkapje nog altijd bloemen aan het plukken is. In het huisje eet de wolf de grootmoeder op. Vervolgens verkleed de wolf zich aan de grootmoeder en gaat in haar bed liggen.

Even later komt Roodkapje bij het huisje van de grootmoeder aan en belt aan. Ze weet niet dat de wolf haar grootmoeder heeft opgegeten of dat de wolf zich voordoet als haar grootmoeder. De wolf vertelt Roodkapje aan het touwtje te trekken, waardoor de deur vanzelf opengaat. Roodkapje loopt vervolgens naar het bed van haar grootmoeder en schrikt door haar uiterlijk. Vervolgens volgt het volgende gesprek:

Roodkapje en de wolf verkleed als grootmoeder
Aanhalingsteken openen

Roodkapje: "Maar oma, wat heeft u grote oren!"
Wolf: "Daarmee kan ik je beter horen, mijn kind."
Roodkapje: "Maar oma, wat heeft u grote ogen!"
Wolf: "Daarmee kan ik je beter zien, mijn kind."
Roodkapje: "Maar oma, wat heeft u een grote neus!"
Wolf: "Daarmee kan ik je beter ruiken, mijn kind."
Roodkapje: "Maar oma, wat heeft u een grote mond!"
Wolf: "Daarmee kan ik je beter opeten, mijn kind."

Aanhalingsteken sluiten

Vervolgens springt de wolf uit bed en eet Roodkapje op met huid en haar. Hierna viel de wolf in een diepe slaap, doordat hij zo vol zat.

Na een paar uur kwam een houthakker aan bij het huisje. Hij hoorde heel luid gesnurk en wist dat dit niet van de oma had kunnen zien. De houthakker haastte zich binnen en zag dat de wolf iemand opgegeten had. Hierdoor sneed de houthakker de buik open van de wolf. Hierdoor bevrijdde hij de grootmoeder en Roodkapje. Vervolgens vulden de drie de buik van de wolf met zware stenen en naaiden deze weer dicht. Vervolgens werd de wolf in een diepe waterput gegooid en niemand zag hem meer terug. De houthakker bracht Roodkapje en haar grootmoeder vervolgens naar het huis van Roodkapjes moeder. Die was al ongerust geworden, aangezien Roodkapje erg lang wegbleef. Iedereen leefde nog en gelukkig!

Achtergrondinformatie

Ontstaan

Roodkapje en de wolf

Roodkapje werd voor het eerst opgeschreven in de 17e eeuw, maar waarschijnlijk bestond het al voor deze tijd. In Europa bestaan veel verhalen die erg lijken op Roodkapje, zoals het verhaal van de wolf en de zeven geitjes en Peter en de wolf. Waarschijnlijk is Roodkapje afkomstig van deze verhalen. Zo zijn er bewijzen dat Franse boeren in de 10e eeuw al van het sprookje afwisten. In vroegere versies was de wolf niet altijd een normale wolf, maar soms ook een weerwolf. Deze vroegere versies hebben een veel slechter einde en meer vreselijke details. Uiteindelijk schreef de Fransman Charles Perrault zijn versie van het verhaal in 1697. Perrault voegde het rode kapje toe en bedacht ook de naam Roodkapje. Ook voegde hij een moraal (wijze les) toe; namelijk dat kinderen nooit met vreemden moesten spreken.

Verschillende versies

Van Roodkapje bestaan verschillende versies. Dit komt doordat sprookjes vaak mondeling worden doorgegeven. Hierdoor kunnen er verschillen zijn tussen versies. Hieronder een paar belangrijke verschillen:

  • Het uiterlijk van Roodkapje kan verschillen per versie, maar vaak wordt zij beschreven als een jong meisje met een rood hoofddeksel. Soms is de rest van haar kleding ook rood en haar haar is blond.
  • De inhoud van het mandje kan verschillen per versie. In sommige versie moet Roodkapje eten brengen, terwijl het in andere versies boodschappen zijn. Vaak gaat het dingen die je koud kunt eten, zoals brood, jam en fruit, en iets om snel beter van te worden (zoals honing).
  • In sommige versies hebben de wolf en Roodkapje hun tweede gesprek in bed. In andere versies staat Roodkapje aan het bed, terwijl de wolf (verkleed als grootmoeder) in bed ligt.
  • De bevrijder van Roodkapje en haar grootmoeder verschilt per versie. In sommige versies is dit een houthakker, terwijl de man in andere versies jager of boswachter van beroep is. In de meeste versies gaat het om een volwassen, sterke man.
  • In sommige versies valt de wolf zelf in een put of meer, waarna hij overlijdt. In andere versies wordt hij in de put gegooid.

Adaptaties

Roodkapje op een bord in de Efteling. Dit bord wijst naar het huisje van de grootmoeder van Roodkapje.

Roodkapje is een van de bekendste sprookjes. Over het sprookje zijn verschillende films en televisieseries gemaakt. Sommige van deze films maken hun eigen versie van het verhaal of gaan verder met het verhaal. De film Hookwinked! (2005) begint aan het einde van het sprookje. In deze film vormen Roodkapje en wolf een politieduo en doen onderzoek naar misdaden. De film Red Riding Hood (2011) maakt een horrorfilm van het verhaal, waarin de wolf een weerwolf is. En in de film Rood uit 2013 is Roodkapje inmiddels volwassen geworden en heeft nog steeds last van de populariteit. In 2017 bracht RTL4 de televisiefilm Roodkapje: Een Modern Sprookje uit. Deze film speelt zich af in het heden. Roodkapje is een kapster en doet mee aan het televisieprogramma The Voice of Holland.

Daarnaast komt Roodkapje ook personage voor in veel verschillende televisieseries en films. Zo is Roodkapje als personage te vinden in Shrek 2, Into the Wood, The 10th Kingdom, Once Upon a Time en Sprookjesboom. Van het sprookje is ook een kinderliedje gemaakt, genaamd Roodkapje, waar ga je hene?. In 1991 behaalde Pater Moeskroen een grote hit hiermee.

In verschillende sprookjesbossen is het sprookje ook uitgebeeld. In de Efteling is het huis van de grootmoeder van Roodkapje sinds 1960 te vinden in het Sprookjesbos. Al sinds 1953 was een simpelere versie van het sprookje aanwezig, bestaande uit de wolf en Roodkapje. Ook in andere pretparken, zoals Duinrell, is er een versie van Roodkapje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roodkapje&oldid=729548"