Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Ronald Reagan

Uit Wikikids
Versie door Vviktorie!! (overleg | bijdragen) op 26 feb 2019 om 19:01
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ronald Reagan
Official Portrait of President Reagan 1981.jpg
Ronald Reagan
Naam voluit Ronald Wilson Reagan
Geboren 6 februari 1911
Geboren te Tampico, Illinois
Overleden 5 juni 2004
Overleden te Bel-Air, Californië
Gehuwd met Jane Wyman, later Nancy Reagan
Relatie met
Partij Republikeinse Partij
Religie Presbyterianisme
Stroming
Functie 40e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 1981
Aftreden 20 januari 1989
Voorganger Jimmy Carter
Opvolger George H.W. Bush
Functie(s)
40e president van de Verenigde Staten
33e gouverneur van Californië
Portaal Portal.svg Politiek

Ronald Wilson Reagan (geboren te Tampico in Illinois op 6 februari 1911 - overleden te Bel-Air in Californië op 5 juni 2004) was de veertigste president van de Verenigde Staten.

Ronald Reagan werd geboren in 1911. Van 1933 tot 1964 was hij acteur. Hij trouwde in 1940 met Jane Wynan, maar in 1948 scheidde hij van haar. Daarna was hij van 1952 tot zijn dood was hij getrouwd met Nancy Davis. Eerst was hij politicus voor de Democraten, maar later stapte hij over naar de Republikeinen. Als Republikein was Reagan van 1966 tot 1975 gouverneur van Californië. In 1976 deed hij een gooi naar het presidentschap. Hij verloor toen in de voorverkiezingen van Gerald Ford. In 1980 versloeg hij Jimmy Carter in de presidentsverkiezingen, waarna hij president werd van de Verenigde Staten. In 1981 begon hij aan zijn termijn als president.

In 1982 overleefde hij een aanslag op zijn leven. Hierna bezocht hij het Verenigd Koninkrijk. In 1984 werd hij herkozen als president van de Verenigde Staten, door in de verkiezingen de Democraat Walter Mondale te verslaan. Reagan won in deze verkiezingen alle staten behalve Minnesota: bijna 60% van de kiezers stemde op hem.

In 1989 werd hij als president opgevolgd door George H.W. Bush.

Volgens veel conservatieven (zowel Amerikaans als wereldwijd) is Reagan een van de beste presidenten ooit. Hij is namelijk een grondlegger van het moderne conservatisme. Dit houdt kort gezegd in:

  • Lage belastingen (aanbod-economie), met name voor de rijken.
  • Een groot leger
  • Veel economische vrijheid voor de burger
  • Een strikt immigratiebeleid
  • Een strikt beleid betreffende het homohuwelijk, abortus e.d.


Invloed op het einde van het communisme

Tijdens de verkiezingen vertelde hij aan het Amerikaanse volk dat hij een einde wilde maken aan het communisme in Europa. Inmiddels was in Polen een begin gemaakt van stakingen en demonstraties tegen het communistische bewind. Op deze demonstraties had Reagan weinig invloed. Dat kwam van paus Johannes Paulus II. Reagan heeft met zijn verhalen over een "paraplu tegen de Russische raketten" veel indruk gemaakt op het communistische regime in de Sovjet Unie. Hierdoor waren de communisten eerder bereid om vrede te sluiten met het westen en te werken aan wapenvermindering. In 1987 heeft Reagan nog een bekende toespraak gehouden bij de Berlijnse muur. Hij nodigde Gorbatsjov uit om de muur neer te halen. In die tijd was al veel aan het veranderen in het Oostblok. Uiteindelijk zou de val van de Berlijnse muur een gevolg zijn van de verkiezingsuitslag in Polen waar in juni 1989 de vakbond Solidariteit (genoemd naar de uitspraken van de paus), de communistische partij verpletterend versloeg. Hierdoor gingen in de andere Oostblok-landen steeds grotere groepen mensen demonstreren, ook in Oost-Duitsland (DDR). De val van de muur was in 1989, een jaar nadat presidentschap van Reagan was beëindigd.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ronald_Reagan&oldid=548994"