Romeinen in Nederland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Nederland verwijderd met HotCat)
(Versie 318252 van Mike1023 (overleg) ongedaan gemaakt. foutje)
Regel 44: Regel 44:
 
hadden ze dus weer verloren. Ze maakten nog steeds plannen voor nieuwe pogingen, maar ze verloren elke keer, dus gaven ze het op. En Nederland loslieten en wegtrokken naar andere landen.
 
hadden ze dus weer verloren. Ze maakten nog steeds plannen voor nieuwe pogingen, maar ze verloren elke keer, dus gaven ze het op. En Nederland loslieten en wegtrokken naar andere landen.
 
[[Categorie:Geschiedenis]]
 
[[Categorie:Geschiedenis]]
  +
[[Categorie:Nederland]]
 
[[Categorie:Romeinen]]
 
[[Categorie:Romeinen]]

Versie van 11 mrt 2014 19:03

Rond 58 v. Chr. drongen de Romeinse legers, onder aanvoering van Julius Caesar, België en Zuid-Nederland binnen. Toen waren de Romeinen in Nederland . Dorpen werden afgebrand en de Keltische stammen die hier woonden werden uitgemoord of als slaaf afgevoerd naar Rome. In deze lege gebieden kwamen, met toestemming van de Romeinen, Germaanse stammen wonen. Zo kwamen de Batavieren in Nederland. Toen Julius Caesar dood was heeft keizer Augustus Julius Caesar op gevolgd. Onder keizer Augustus (de opvolger van Julius Caesar) probeerden de Romeinen ook de Germaanse stammen in het westen van Duitsland te verslaan. Dit mislukte. De Romeinse soldaten werden in de Teutenburgerwoud (vlak over de Nederlands/Duitse grens) zijn de Romeinen ook verslagen. Toen besloot keizer Augustus dat de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk moest vormen. Nederland werd in tweeën gedeeld. Noord-Nederland was vrij en Zuid-Nederland werd door de Romeinen bestuurd. De Romeinse grens of limes liep van Katwijk aan Zee, langs de Oude Rijn naar Arnhem en dan richting Duitsland. Om de grens te beschermen bouwde ze op de juiste plaatsen een fort zo dat niet langs de grens konden komen.


Het dagelijks leven.

Er gebeurde veel in het dagelijks leven toen de Romeinen in Nederland waren. Ook veranderde er veel. We gingen betalen met munten, en leerden van alles. We kregen vloerverwarming, glas, muntstukken, en zo kun je nog wel meer verzinnen!


Waar woonden ze?

De rijke Romeinen woonden in een huis, (een domus) maar veel rijken hadden ook een villa. De meeste mensen in de stad huurden een appartement (cenoculum).


Wat aten ze?

Het eten nam een belangrijke plaats in in het famillieleven. De mensen kochten het liefst vers voedsel. De hoofdmaaltijd (de cena) is rond 4 uur 's middags. Echt iets uit de Romeinse keuken is honingkoek en gevulde dadels.


Gingen kinderen naar school?

Arme mensen die kinderen hadden lieten hun kinderen alleen de basisschool afmaken omdat ze niet genoeg geld hadden voor hoger onderwijs. De meeste meisjes kregen les van hun moeder.


Wat deden de Romeinen in hun vrije tijd?

Als de Romeinen wat vrije tijd hadden gingen/konden ze veel doen. Ze gingen bijvoorbeeld naar een badhuis of naar een theater.

Badhuis.

Badhuizen waren erg populair in het dagelijks leven van de Romeinen. Rijke mensen gingen er soms elke dag heen! In badhuizen had je warwaterbaden, lauwwaterbaden, koudwaterbaden, kon je gemasseerd worden en had je zweetkamers. Die noemen we nu sauna's. In de badhuizen kon je ook vrienden ontmoeten.

Theaters.

Ook gingen de Romeinen al naar theaters. Veel Griekse slaven werden gebruikt als acteurs. De Romeinen hadden alleen nog nooit gehoord van vrouwelijke acteurs. Mannen speelden gewoon de rol van een vrouw. Dat kon makkelijk, want alle acteurs hadden een masker op. Meestal waren de theaters vol, want dit was altijd gratis.


Terugtrekking van de Romeinen.

In de 4e eeuw deden de Romeinen een tweede poging om Brabant en Limburg te veroveren. De 1e poging was al mislukt, daarom probeerden ze het nog een keer. Ze deden zich voor als mensen die gevlucht waren en dan zouden ze midden in de nacht toeslaan. Maar toen ze wilden toeslaan, werden ze ontdekt door een aantal burgers. Poging 2 hadden ze dus weer verloren. Ze maakten nog steeds plannen voor nieuwe pogingen, maar ze verloren elke keer, dus gaven ze het op. En Nederland loslieten en wegtrokken naar andere landen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Romeinen_in_Nederland&oldid=318254"