Rome: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 54: Regel 54:
 
{{Kolommen4
 
{{Kolommen4
 
| Kolom1=
 
| Kolom1=
* [[Algiers]], [[Algerije]]
+
* {{Vlag|DZA}} [[Algiers]], [[Algerije]]
* [[Belgrado]], [[Servië]]
+
* {{Vlag|SRB}} [[Belgrado]], [[Servië]]
* [[Buenos Aires]], [[Argentinië]]
+
* {{Vlag|ARG}} [[Buenos Aires]], [[Argentinië]]
* [[Brasilia]], [[Brazilië]]
 
 
| Kolom2=
 
| Kolom2=
* [[Cincinnati]], [[Verenigde Staten|VS]]
+
* {{Vlag|BRA}} [[Brasilia]], [[Brazilië]]
* [[Glasgow]], [[Verenigd Koninkrijk|VK]]
+
* {{Vlag|USA}} [[Cincinnati]], [[Verenigde Staten|VS]]
* [[New York City]], [[Verenigde Staten|VS]]
+
* {{Vlag|GBR}} [[Glasgow]], [[Verenigd Koninkrijk|VK]]
  +
* {{Vlag|USA}} [[New York City]], [[Verenigde Staten|VS]]
 
| Kolom3=
 
| Kolom3=
* [[Parijs]], [[Frankrijk]]
+
* {{Vlag|FRA}} [[Parijs]], [[Frankrijk]]
* [[Peking]], [[China]]
+
* {{Vlag|CHN}} [[Peking]], [[China]]
* [[Plovdiv]], [[Bulgarije]]
+
* {{Vlag|BGR}} [[Plovdiv]], [[Bulgarije]]
 
| Kolom4=
 
| Kolom4=
* [[Seoel]], [[Zuid-Korea]]
+
* {{Vlag|KOR}} [[Seoel]], [[Zuid-Korea]]
* [[Tokio]], [[Japan]]
+
* {{Vlag|JPN}} [[Tokio]], [[Japan]]
* [[Brussel]], [[België]]
+
* {{Vlag|BEL}} [[Brussel]], [[België]]
 
}}
 
}}
   

Versie van 12 jul 2019 14:13

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Dit artikel gaat over de stad Rome. Voor de provincie Rome, klik hier.
Locatie van Rome in Europa (zie rode pijl).
Uitzicht op de oevers Tiber vanuit het Vaticaan in Rome

Rome of in het Italiaans Roma is de hoofdstad van Italië. Rome heeft 2,5 miljoen inwoners en ligt aan de Tiber. Rome ligt in de Italiaanse provincie Rome. De stad heeft een oppervlakte van 1285 km² en had 2.863.322 inwoners op 31 december 2013 (de laatste keer dat de bevolking is geteld). De huidige burgemeester van Rome is de 37-jarige advocate Virginia Raggi.

Rome is de hoofdstad van Italië, en de hoofdstad van Latium. De stad ligt midden in Italië. In de oudheid was Rome het Centrum van een machtig rijk. Er is nog veel uit de oudheid te zien. Er komen jaarlijks miljoenen toeristen uit alle delen van de wereld. Er wonen 3 miljoen mensen. Het Vaticaanstad, de kleinste staat ter wereld, ligt midden in Rome. Rome is een heel oude stad. Oorspronkelijk was de stad gebouwd op zeven heuvels aan de rivier de Tiber, ongeveer 25 km van de zee. De oude Romeinen veroverde het grootste deel van Europa. Rome was de hoofdstad van hun wereldrijk. Je kunt nu nog een paar oude Romeinse gebouwen zien, zoals het Colosseum en de Ruïnes van het Romeinse Forum.

Geschiedenis

Ontstaan:Romelus en Remus

Volgens de Romeinse geschiedenis schrijver Livius werd Rome in 753 voor Christus gesticht door Romulus. Livius ontleende dat aan een sage. Het is echter een historisch gegeven .

De precieze ontstaansgeschiedenis van Rome is niet bekend, de legende wel. Deze vertelt het verhaal van Prinses Rea Silvia. Zij werd bruut verkracht door oorlogsgod Mars en baarde een tweeling: Romulus en Remus. Hun oom liet de kinderen achter bij de Tiber. De jongens werden enige tijd gevoed door een wolvin voordat een herder ze adopteerde. Eenmaal volwassen bouwde de tweeling een nederzetting aan de oever van de Tiber. De jongens kregen onenigheid over het bestuur ervan, waarbij Romulus Remus doodde. Romulus zou de eerste koning van Rome geweest zijn, in het jaar 753 voor Christus. De Romeinen vieren het ontstaan van hun stad elk jaar op 21 april.

Hoofdstad van het Romeinse Rijk

In 27 v.Chr. kreeg Augustus alle macht in handen en veranderde de republiek in een keizerrijk. Door hem als keizer ging het erg goed met de stad. Hij deelde Rome op in 14 deelgebieden met een ambtenaar aan het hoofd en hij zorgde dat er brandweer en politie kwam. Hij liet een groot aantal gebouwen neerzetten en vertelde dat hij van de bakstenen stad een marmeren stad had gemaakt. Keizers na hem breidden de stad en het rijk verder uit. In de eerste een tweede eeuw na Christus was Rome een prachtige stad met meer dan 1 miljoen inwoners.

Middeleeuwen

Kerkelijke Staat en Napoleon

Risorgimento: Italiaanse Eenwording

Rome werd in 1870 de hoofdstad van Italië en toen woonden er al 200.000 mensen. Dertig jaar later was dat getal verdubbeld. Rome is sindsdien blijven groeien omdat steeds meer mensen uit de omgeving naar de stad zijn getrokken.

Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog en Mussolini

Sinds de Tweede Wereldoorlog

Bevolking

Inwoners van Rome

Toen Rome in 1870 hoofdstad werd van het verenigd Italië telde de stad 200.000 inwoners en was daarmee na Milaan en Napels de op twee na grootste stad van het land. Het aantal inwoners nam echter snel toe en in 1939 was Rome de grootste stad van Italië. De stad zelf telt 2,7 miljoen inwoners. Als je alle voorsteden meetelt, die buiten de stadsgrenzen liggen, heeft Rome 4 miljoen inwoners.

Rome heeft een paar bekende familie die er al generaties lang wonen. De Colanna-dynastie bijvoorbeeld die zegt af te stammen van de Etrusken. En de families Corsini, Orsini en Aldobrandini die veel macht hadden in de renaissancetijd. Veel pausen komen uit deze families. Het valt buitenlanders altijd veel op dat de Italianen zo netjes gekleed zijn. Inwoners van Rome letten meestal wel heel erg op hun uiterlijk, ze willen zich altijd goed gekleed laten zien. In Italië heet dat La Bella Figura, in het Nederlands zeg je het zo: een bepaalde gedragcode.

De taal: Romanesco

Hoewel Italiaans de enige officiële taal is van Italië, is de taal eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende talen. In eigen regio's van het land wordt een andere taal gesproken. In Rome en omliggende regio Lazio wordt het Romanesco gesproken. De naam betekent letterlijk lelijk Romeins, aangezien de taal onaangenaam klinkt en veel afkortingen gebruikt. Het huidige Romanesco wordt vaak als straattaal n volkstaal gebruikt, terwijl de rijkere inwoners van de stad het standaard-Italiaans spreken. In principe verschillen de twee niet heel veel van elkaar. Het meeste verschil zit in de uitspraak.

Kunst en cultuur

Bezienswaardigheden

Musea

Evenementen

Politiek

Stadsbestuur

Het stadhuis van Rome

Tot aan 2015 was Rome een eigen provincie binnen de Italiaanse regio Lazio. Tegenwoordig is de stad een metropolitane stad onder de naam Città Metropolitana di Roma Capitale. Dit gebied omvat de stad Rome en al haar voorsteden. Onder andere de steden Civitavecchia, Tivoli, Lido di Ostia, Velletri en Bracciano vallen onder dit gebied. De metropolitane steden zorgen onder meer voor ruimtelijke ordening, de lokale politie, infrastructuur en alle diensten die een stad aanbied. De regio wordt bestuurd door de burgemeester en de gemeenteraad van Rome zelf.

De burgemeester van de stad Rome wordt oorspronkelijk door een linkse politieke partij geleverd. Dit waren meestal de Italiaanse Socialistische Partij, de Democratische Partij of de Communistische Partij. De huidige burgemeester van de stad is Virginia Raggi van de linkse Vijfsterrenbeweging. Zij is hierdoor de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad.

Stedenbanden


Verkeer en vervoer

Bereikbaarheid

Als je op vakantie gaat naar Rome moet je best lang rijden met de auto, daarom gaan mensen met het vliegtuig. Alleen is dat wel wat duurder.

Stads- en streekvervoer

Weetjes

  • Het spreekwoord Alle wegen leiden naar Rome is ontleent aan de stad Rome. In de tijd van het Romeinse Rijk leidden ook echt alle wegen naar Rome, aangezien het de hoofdstad was. Er zijn in de Nederlandse taal ook andere spreekwoorden die met Rome te maken hebben, zoals:
    • Rome werd niet één dag gebouwd.
    • Hij is in Rome geweest, maar heeft de Paus gemist.
    • Zo oud als de weg naar Rome.
  • Als je kijkt naar bewoners binnen de stadsgrenzen, is Rome de achtste stad van Europa en de vierde van de Europese Unie.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rome&oldid=570212"