Rog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roggen (familie)
Batoidea

Atlantic mobula lisbon.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving oceaanbodem en kustwateren
Behoort tot de Kraakbeenachtige vissen (Chondrichthyes), Vissen
Portaal Portal.svg Biologie

Roggen (Batoidea) zijn een superorde van kraakbeenachtige vissen. Zij en hun naaste verwanten, de haaien, vormen de subklasse Elasmobranchii. Roggen vormen de grootste groep kraakbeenvissen, met meer dan 600 soorten in 26 families. Roggen onderscheiden zich door hun afgeplatte lichaam, vergrote borstvinnen die aan de kop zijn versmolten en kieuwspleten die op hun buikoppervlak zijn geplaatst.

Beschrijving

Roggen hebben een plat lichaam en hebben een botloos skelet dat is gemaakt van taai, elastisch kraakbeen. De meeste roggen hebben vijf sleufachtige lichaamsopeningen, kieuwspleten genaamd, die uit de kieuwen komen, maar een soort (de Hexatrygonidae) heeft er zes. De kieuwspleten van de roggen liggen aan de onderkant onder de borstvinnen, terwijl die van een haai zich aan de zijkanten van de kop bevinden. De meeste roggen hebben een plat, schijfachtig lichaam, met uitzondering van gitaarvissen en zaagvissen, terwijl de meeste haaien een spoelvormig lichaam hebben. Veel soorten roggen hebben hun borstvinnen ontwikkeld tot brede platte vleugelachtige aanhangsels. De aarsvin is afwezig. De ogen en de ademopeningen (siphonen) bevinden zich bovenop het hoofd. Roggen hebben een aan de onderzijde gelegen mond en kunnen hun bovenkaak (palatoquadrate kraakbeen) aanzienlijk uit de schedel steken om prooien te vangen. In de bodem levende roggen ademen door water op te nemen via de siphonen, in plaats van via de mond zoals de meeste vissen doen, en het naar buiten te laten gaan via de kieuwen.

Voortplanting

De voortplanting gaat via een soort eieren. Dit zijn leerachtige eierdoosjes die algemeen bekend staan ​​als zeemeermintasjes.

Voeding

De meeste batoïden hebben zware, afgeronde tanden ontwikkeld om de schelpen van op de bodem levende soorten zoals slakken , tweekleppige schelpdieren , oesters , schaaldieren en sommige vissen te verpletteren , afhankelijk van de soort. Mantaroggen voeden zich met plankton.

Soorten

De roggen familie telt vier ordes en 26 families kunnen worden onderscheiden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rog&oldid=800310"