Roe v. Wade: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (titel schuingedrukt)
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{schuingedrukte titel}}
 
{{schuingedrukte titel}}
  +
'''''Roe v. Wade''''' was een belangrijke [[rechtzaak]] van het [[Hooggerechtshof van de Verenigde Staten]] uit 1973. De rechtszaak zorgde ervoor dat [[abortus]] in de gehele Verenigde Staten legaal (toegestaan) werd. Volgens de rechtszaak mag de Amerikaanse overheid of de overheden van de staten wel beperkingen opleggen, maar er mogen niet te veel beperkingen zijn. Het Hooggerechtshof oordeelde dat te veel beperkingen tegen de [[Amerikaanse grondwet]] ingaan. Roe v. Wade is een van de meest bekende en omstreden uitspraken van het Amerikaans Hooggerechtshof. Op 22 juni 2022 werd de uitspraak teruggedraaid door de rechtszaak ''[[Dobbs v. Jackson Women's Health Organization]]''.
'''''Roe v. Wade''''' (1973) was een belangrijke rechtszaak waarin het [[Amerikaans Hooggerechtshof]] oordeelde dat een wet in [[Texas]] die het verboden maakte vrouwen te helpen met het hebben van een [[abortus]] tegen de [[grondwet]] van de [[Verenigde Staten]] inging.
 
   
  +
De rechtszaak is vernoemd naar Norma McCovey, die de schuilnaam ''Jane Roe'' gebruikte. McCovey was zwanger van haar derde kind en wilde een abortus. Zij woonde echter in de staat [[Texas]], waar abortus verboden was. Daarom spande McCovey een rechtszaak aan tegen het district waar ze woonde, dat geleid werd door Henry Wade. De rechtszaak kwam uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terecht, waar 7 van de 9 rechters McCovey gelijk gaven. De rechtszaak zorgde er niet alleen voor dat McCovey een abortus kon krijgen, maar ook alle andere vrouwen in de gehele Verenigde Staten. Voorheen was het toestaan of het verbieden van abortus iets waar de verschillende staten zelf over konden beslissen. Door de rechtszaak moest iedere staat een bepaalde vorm van abortus aanbieden. De regels verschillen nog steeds per staat.
{{begin}}
 
  +
  +
Roe v. Wade kreeg veel lof van [[feminisme|feministen]], maar ook veel kritiek van conservatieve en christelijke Amerikanen. Voorstanders worden vaak ''pro-choice'' genoemd, terwijl de tegenstanders ''pro-life'' worden genoemd. In 1992 zorgde ''[[Planned Parenthood v. Casey]]'' ervoor dat abortus opnieuw op de proef werd gesteld door het Hooggerechtshof. Het Amerikaans Hooggerechtshof koos er echter voor Roe v. Wade niet ongedaan te maken. In 2022 zorgde de rechtszaak ''[[Dobbs v. Jackson Women's Health Organization]]'' ervoor dat abortus opnieuw ter discussie kwam te staan. Op 2 mei 2022 lekte uit dat een meerderheid van het Amerikaans Hooggerechtshof vóór het terugdraaien van Roe v. Wade is, maar dit was niet de officiële uitspraak. Op 22 juni 2022 werd toch bekend dat Roe v. Wade werd teruggedraaid. Dit betekent dat abortus door de staten zelf geregeld wordt. Hierdoor kwamen er beperkingen of verboden op abortus in ongeveer de helft van alle staten. Het terugdraaien van de uitspraak kwam als een shock voor veel Amerikanen, aangezien zij de uitspraak als "onomkeerbaar" zagen.
  +
  +
[[Categorie:Rechtszaak van het Amerikaans Hooggerechtshof]]
  +
[[Categorie:Rechtszaak]]

Huidige versie van 21 jul 2022 om 18:15



Roe v. Wade was een belangrijke rechtzaak van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten uit 1973. De rechtszaak zorgde ervoor dat abortus in de gehele Verenigde Staten legaal (toegestaan) werd. Volgens de rechtszaak mag de Amerikaanse overheid of de overheden van de staten wel beperkingen opleggen, maar er mogen niet te veel beperkingen zijn. Het Hooggerechtshof oordeelde dat te veel beperkingen tegen de Amerikaanse grondwet ingaan. Roe v. Wade is een van de meest bekende en omstreden uitspraken van het Amerikaans Hooggerechtshof. Op 22 juni 2022 werd de uitspraak teruggedraaid door de rechtszaak Dobbs v. Jackson Women's Health Organization.

De rechtszaak is vernoemd naar Norma McCovey, die de schuilnaam Jane Roe gebruikte. McCovey was zwanger van haar derde kind en wilde een abortus. Zij woonde echter in de staat Texas, waar abortus verboden was. Daarom spande McCovey een rechtszaak aan tegen het district waar ze woonde, dat geleid werd door Henry Wade. De rechtszaak kwam uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terecht, waar 7 van de 9 rechters McCovey gelijk gaven. De rechtszaak zorgde er niet alleen voor dat McCovey een abortus kon krijgen, maar ook alle andere vrouwen in de gehele Verenigde Staten. Voorheen was het toestaan of het verbieden van abortus iets waar de verschillende staten zelf over konden beslissen. Door de rechtszaak moest iedere staat een bepaalde vorm van abortus aanbieden. De regels verschillen nog steeds per staat.

Roe v. Wade kreeg veel lof van feministen, maar ook veel kritiek van conservatieve en christelijke Amerikanen. Voorstanders worden vaak pro-choice genoemd, terwijl de tegenstanders pro-life worden genoemd. In 1992 zorgde Planned Parenthood v. Casey ervoor dat abortus opnieuw op de proef werd gesteld door het Hooggerechtshof. Het Amerikaans Hooggerechtshof koos er echter voor Roe v. Wade niet ongedaan te maken. In 2022 zorgde de rechtszaak Dobbs v. Jackson Women's Health Organization ervoor dat abortus opnieuw ter discussie kwam te staan. Op 2 mei 2022 lekte uit dat een meerderheid van het Amerikaans Hooggerechtshof vóór het terugdraaien van Roe v. Wade is, maar dit was niet de officiële uitspraak. Op 22 juni 2022 werd toch bekend dat Roe v. Wade werd teruggedraaid. Dit betekent dat abortus door de staten zelf geregeld wordt. Hierdoor kwamen er beperkingen of verboden op abortus in ongeveer de helft van alle staten. Het terugdraaien van de uitspraak kwam als een shock voor veel Amerikanen, aangezien zij de uitspraak als "onomkeerbaar" zagen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roe_v._Wade&oldid=723600"