Robot

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 23 feb 2024 om 01:01 (→‎Wat voor handige robots zijn er)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een robot is een machine die een bepaalde taak automatisch kan uitvoeren. daardoor hoeft de mens het niet te doen. Soms zijn het saaie klusjes,en soms zijn het gevaarlijke klusjes. Wanneer de mens niet sterk genoeg is voor die klus dan maken ze een sterke robot voor die klus. Ook zijn er robots voor onder water. In de zorg zijn er ook robots, dit is een zorgrobot.

Wat zijn robots

Een robot is en apparaat die je moet kunnen programmeren. Zo niet is het geen robot. Een robot is ook een machine die een bepaalde taak automatisch kan uitvoeren, daardoor hoeft de mens het niet te doen.

Soms zijn het saaie klusjes, en soms zijn het gevaarlijke of ingewikkelde klusjes. Wanneer de mens niet sterk genoeg is voor die klus dan maken ze een sterke robot voor die klus. Ook zijn er robots voor onder water, waar de mens moeilijk kan functioneren. Verder zijn er ook robots in de zorg (zorgrobots) of robots in scholen die leerlingen helpen of robots die voor oude mensen zorgen.

Hoe worden robots gemaakt

Een robot wordt vaak gemaakt in een fabriek met machines. De onderdelen van een robot zijn vijf:

  • "De structuur": dit zijn gewoon planken, plastic-deeltjes zoals lego-stenen, die de vorm van de robot maken en waaraan de hele rest wordt vastgemaakt.
  • "Sensoren", dat zijn onderdelen die iets opmeten over hun omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een camera zijn, net als op een telefoon of computer. Of een knop zoals op een toetsenbord. Of een microfoon
  • "Actuatoren", die iets doen bewegen. Dit bevat meestal een aantal motoren, opdat de robot zich kan verplaatsen en bijvoorbeeld zijn armen of hoofd draaien. Het kan ook dingen op een beeldscherm tonen en doen bewegen, of geluid maken.
  • "Micro-controllers" of "processoren": dit zijn kleine computers, die ervoor zorgen dat de robot kan nadenken.

Een batterij deze moet elke 4-6 jaar vervangen worden

Waarvoor worden robots gebruikt

Robots worden vaak gebruikt voor moeilijk of eentonig werk in fabrieken. Zo worden robots gebruikt om onderdelen, materialen of gereedschappen te (ver)plaatsen, om auto's in elkaar te zetten of om chipszakjes dicht te smelten. Robots kunnen mensen zwaar of lastig werk uit handen nemen. Er zijn bijvoorbeeld ook robots om koeien te melken. Ook bij gevaarlijk werk worden robots ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het werken met radioactieve materialen, het opruimen van bommen of bij onderzoek in een vulkaan. Robots worden voor steeds meer dingen gebruikt. Zo veel zelfs, dat veel mensen bang zijn dat robots hun baan zullen overnemen. In de gezondheidszorg en de ruimtevaart wordt ook veel gebruikgemaakt van robots. Wist je dat bepaalde operaties kunnen worden uitgevoerd met behulp van robots?

Hoe ziet een robot er uit

Je hebt vast al vaak robots gezien in films of in stripboeken. Die robots hebben meestal armen, benen en een gezicht. Eigenlijk net mensen dus, maar dan van ijzer. Maar echte robots lijken meestal helemaal niet op mensen. Ze kunnen allerlei vormen hebben. Het hangt er maar net vanaf wat de robots moeten doen. In Japan worden wél robots gemaakt die op mensen lijken. Die robots kunnen bijvoorbeeld helpen met bepaalde huishoudelijke taken.

Geschiedenis

Al sinds de oudheid worden mechanische wezens al gebruikt.

Er zijn verschillende concepten, die lijken op robots, gevonden uit ongeveer 400 voor Christus. Er zijn bijvoorbeeld ook tekeningen gevonden van de bekende italiaanse uitvinder Leonardo da Vinci uit 1495 die heeft geprobeerd een soort mechanische ridder te ontwikkelen

De eerste echte industriële robot werd gebruikt in 1937. Dit was een kraanachtig apparaat met vijf bewegingsassen, een grijphand die om zijn eigen as kon draaien en werd aangedreven door één elektromotor. Deze robot kon houten blokken in voorgeprogrammeerde patronen neerleggen.

De eerste gepatenteerde robot werd geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Unimation.

In Europa kende robotica een vliegende start door ABB Robotics en Kuka Robotics. Deze twee bedrijven brachten robots op de markt in 1973. ABB Robotics introduceerde de IRB 6, ’s werelds eerste elektrische robot die te koop was voor bedrijven en werd bestuurd door een microprocessor. Kuka Robotics bracht de FAMULUS op de markt, een robot met zes elektromechanisch aangedreven assen.

De interesse in robots werd steeds groter in de late jaren 70 en veel Amerikaanse bedrijven introduceerde zich op de markt.

Vanaf de jaren 80, waarin de industriële robotrevolutie tot een hoogtepunt kwam, tot nu is er veel veranderd. Robots zijn niet alleen heel belangrijk in de industrie, maar zijn overal om ons heen te vinden.

Nieuw in de tak van industriële robotica zijn cobots. De definitie van een cobot is; ‘een robot die bedoeld is om fysiek te communiceren met mensen in een gedeelde werkruimte’. Het grote verschil met andere industriële robots is dat deze ontworpen zijn om automatisch te werken in een afgesloten ruimte.

Cobots hebben een arm waarmee ze dingen samen met andere cobots doen. De eerste cobot is uitgevonden in 1996 door J. Edward Colgate en Michael Peshkin. Zij noemen de cobot ‘een apparaat en methode voor directe fysieke interactie tussen een persoon en een computergestuurde manipulator’.  In de loop der jaren zijn er verschillende cobots op de markt gebracht. Kuka Robotics, die ook een van de eerste industriële robots op de markt bracht, lanceerde hun eerste cobot in 2004, de LBR 3. Deze kwam voort uit een samenwerking met verschillende bedrijven. Universal Robots, een van de grootste leveranciers van robots ter wereld, bracht in 2008 hun eerste cobot uit, de UR5. Vier jaar later kwam de UR10 om daarna in 2015 de UR3 te lanceren, een cobot speciaal voor een tafelblad.

De eerste robot

Dit is niet met zekerheid te zeggen, maar vaak wordt de Griek Archytas genoemd. Die zou in de vierde eeuw voor Christus al een vogelachtige machine hebben ontworpen die zelf kon vliegen, mogelijk voortgedreven door stoom.

Een robot gebaseerd op tekeningen van Da Vinci

Een ander die er vroeg bij was, was Heron van Alexandrië. In de eerste eeuw na Christus ontwierp hij een ‘automatisch theater’. Inwoners van Egypte keken vermoedelijk met open mond naar deze tempel achtige poppenkast met onderdelen die als vanzelf bewogen. Plots ontbrandde een vuurtje, er sprongen bloemen tevoorschijn en vrouwelijke figuren gingen dansen. In het midden van de constructie maakte een pop van god Dionysus een rondje. Het theater werd door een langzaam zakkende zware cilinder aangedreven en was ‘geprogrammeerd’ met een ingewik­keld stelsel van touwtjes die de onder­delen na elkaar in beweging zetten. Of het echt is gebouwd is niet zeker, we kennen dit theater uit beschrijvingen. Niettemin: de vindingen van Heron en Archytas zijn voorlopers van de robot, al is het maar op papier (of perkament).

Soorten robots

Robots zijn aanwezig in alle uithoeken van onze samenleving. Industriële robots bijvoorbeeld. Deze harde werkers komen in alle soorten en maten en doen verschillende taken. Bijvoorbeeld lassen, transporteren, 3D-printen, verven en producten in elkaar zetten. Dit soort robots zijn niet meer weg te denken uit de moderne industrie. Ze werken niet alleen sneller, efficiënter en preciezer, maar maken het ook veiliger voor mensen.

De Fordfabriek in Detroit was ooit de grootste fabriek ter wereld. In de jaren zeventig namen machines het werk over. Robots zijn goedkoper, en maken geen fouten.

In Chinese fabrieken staan 50 miljoen banen op de tocht vanwege de automatisering. Daarnaast helpen robots ook een handje mee in het ziekenhuis. Deze geautomatiseerde dokters doen allerlei taken, van het uitvoeren van operaties tot het helpen met revalideren of zelfs het automatisch desinfecteren van ziekenhuis- en operatiekamers. Operatierobot in het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Ook zijn er steeds vaker robots in en rondom het huis te vinden. Iedereen kent wel het automatische stofzuigertje Roomba. De platte, cirkelvormige schoonmaker stofzuigt helemaal zelfstandig je vloer. Vergelijkbaar zijn ook de rollende tuinmannen die, zelfs als het regent, zonder te klagen het gazon tot een perfecte lengte maaien. En er zijn nog veel meer categorieën te bedenken. Denk aan militaire robots en robots voor wetenschappelijk onderzoek.

AI

Simpel gezegd heeft AI (In het Engels is het Artificial Intelligence en in het Nederlands is het kunstmatige intelligentie) betrekking op systemen of machines die onze eigen intelligentie nadoen om taken uit te voeren en die zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren op basis van de informatie. AI komt is er in verschillende vormen. Enkele voorbeelden zijn: Chatbots die AI gebruiken om problemen van klanten sneller te begrijpen en gerichter antwoord te kunnen geven Intelligente assistenten die met behulp van AI essentiële informatie filteren uit grote datasets met vrije tekst om de planning te verbeteren Aanbevelingsengines die geautomatiseerde aanbevelingen kunnen doen voor tv-programma's op basis van het kijkgedrag van gebruikers. AI heeft eerder betrekking op het proces van en het vermogen tot uiterst doelgericht denken en analyseren van data dan dat het om een bepaalde indeling of functie gaat. Hoewel AI misschien het beeld wekt van geavanceerd werkende, mensachtige robots die de wereld gaan overnemen, is AI niet bedoeld om mensen te vervangen. Het is juist bedoeld om de capaciteiten en bijdragen die mensen leveren sterk te verbeteren. Daarom is AI voor bedrijven zo waardevol.

Moeten we bang zijn voor robots

Dat een samenleving met robots ons ontzettend veel oplevert is duidelijk. Toch zijn we er soms ook bang voor. Computers die zich tegen de mensheid keren bijvoorbeeld, een onderwerp waar al veel films over gemaakt zijn. In de klassieker A Space Odyssey vliegt het ruimteschip Discovery, dat bestuurd wordt door computer HAL 9000, richting Jupiter. Wanneer de bemanningsleden volgens HAL van de missie afwijken, steekt de computer daar een stokje voor door ze een voor een te vermoorden.

Is die angst voor robots realistisch? Sommige wetenschappers denken van niet. Wij programmeren de robots immers en daarom moeten ze zich wel aan onze regels houden. Andere wetenschappers denken dat robots door zichzelf heel efficiënt te trainen een steeds hogere kunstmatige intelligentie ontwikkelen en ons uiteindelijk voorbij streven. Is het dan wel zo’n verstandig idee om kunstmatige intelligentie verder te ontwikkelen? Niet echt, vindt Elon Musk, CEO van onder andere Tesla. In september 2017 waarschuwt hij de wereld. De opkomst van slimme machines vormt een grotere bedreiging voor de mensheid dan Noord-Korea, zo stelt hij. En er zijn meer wetenschappers die zijn mening delen. Volgens Ray Kurzweil, directeur van Google’s engineeringsafdeling, valt het allemaal wel mee. Nieuwe technologieën gaan altijd samen met risico’s, zo stelt hij. En mocht het tot een bedreigende supercomputer komen, dan kan de mensheid dat volgens hem wel aan.

Wat voor handige robots zijn er

Een robot is een machine die een bepaalde taak automatisch kan uitvoeren. Robots duiken in allerlei vormen, op steeds meer plekken op: in de operatiekamer, bij de bewaking aan de grenzen, in magazijnen en als stofzuig- en grasmaairobots. De kans is dus groot dat je een keer in aanraking komt met een robot. In de zorg zijn er ook al robots die helpen, dat zijn de zorgrobots. Er zijn verschillende soorten zorgrobots: sociale robots huishoudrobots veiligheidsrobots

De sociale robot is er vooral voor gezelschap. Deze robots worden vooral gebruikt in verzorgingstehuizen voor ouderen. Zora Een voorbeeld van zo'n robot is Zora. De naam Zora staat voor: Zorg, Ouderen, Revalidatie en Animatie. Zora is een humanoïde robot, een robot die de lichaamsvorm van een mens heeft. Zora zorgt voor gezelligheid en helpt bij het bewegen. Zora kan bijvoorbeeld: bingo, liedjes zingen, muziek maken, verhalen opslaan, verhalen vertellen, wiskunde vragen stellen, gezicht/fotoherkenning en het nieuws voorlezen. Ook Paro is een sociale zorgrobot die veel wordt gebruikt voor de ouderenzorg. Paro ziet eruit als een baby zeehond en is door een Japans bedrijf bedacht. Hij is ontwikkeld met als doel een huisdier te vervangen, voor mensen die geen huisdier kunnen houden of waar het niet mag. Paro komt daarom veel voor in verzorgingstehuizen, want daar mogen de bewoners geen huisdier hebben. Paro ziet eruit als een bewegend en geluidmakend knuffeldier, in de vorm van een baby zeehond. Hij heeft speciale sensoren, waarmee kan reageren op aanrakingen van mensen. Hij reageert door met zijn staart en ogen te bewegen. Naast de sociale robots, zijn er ook robots die helpen in het huishouden. Twee van de meest bekende en populaire huishoudrobots zijn de stofzuigrobot en grasmaairobot. De stofzuigrobot is een robot zo groot als een taart. De robot kan zelfstandig door een huis bewegen om te stofzuigen. Het is dan wel belangrijk dat de grond leeg is, want anders kan dat de robot blokkeren of beschadigen. De robot gebruikt sensoren, zodat hij weet waar hij heen kan en waar er een muur of voorwerp staat. Het handige aan deze robot is dat je zelf niet meer hoeft te stofzuigen, je kan instellen wanneer hij dit doet en hij kan onder lage meubels door. Naast de stofzuigrobot en grasmaairobot, zijn er ook nog andere robots die helpen in het huishouden. Er zijn robots die kunnen wassen, vouwen en strijken. Het nadeel van deze robots is dat zij erg lang doen over hun taken. Zo kost het vouwen van één shirt 25 minuten voor sommige robots en voor andere robots gaat het vaak fout en duurt het dus soms 25 minuten. Er zijn ook zorgrobots die helpen bij de veiligheid, bijvoorbeeld robots die een camera hebben en op afstand bestuurbaar zijn. Deze robots kunnen helpen door mensen in de gaten te houden. Dat is bijvoorbeeld handig als iemand last heeft van epilepsie. Ook is het handig voor iemand die slecht ter been is en er opgelet moet worden of hij of zij niet valt. Er hoeft dan niet altijd een persoon in de buurt te zijn om ze in de gaten te houden. Hierdoor kunnen sommige mensen (langer) op zichzelf wonen, zonder dat er altijd een verzorger hoeft te zijn. Een robot die kan helpen in de zorg heeft voordelen. Een aantal van deze voordelen zijn: Er is voorspeld dat er in 2039 een hoogtepunt van vergrijzing is in Nederland. Dat betekent dat er dan heel veel oude mensen zijn. Al deze mensen hebben dan zorg nodig. Zorgrobots kunnen helpen om deze mensen te verzorgen en gezelschap te bieden. Oudere mensen kunnen met een robot langer thuis blijven wonen. De zorgrobot kan helpen in het huishouden en biedt gezelschap. Hierdoor blijven oudere mensen langer zelfstandig. Veel mensen die in de zorg werken vinden het werk zwaar. Zij vinden dat zij hard moeten werken en veel taken hebben. Dit zorgt ervoor dat mensen lichamelijk en geestelijk moe zijn. Een zorgrobot kan helpen om het werk makkelijker te maken, bijvoorbeeld om taken van de mensen over te nemen. De zorgrobot kan voor veel gezelschap zorgen bij mensen. Een robot vinden mensen vaak leuk. Hierdoor zullen zij sneller met activiteiten mee doen.

Voordelen en nadelen

Er zijn tuurlijk ook voordelen en nadelen. Hier zijn er wat.

Nadelen

Er zitten nadelen aan de robotisering. Banen gaan verloren. Mensen zullen zich toch om moeten gaan kijken om de technische kant op te gaan met hun werk. Daar zal voornamelijk het grote geld in omgaan. Een programmeur/software developer zal in de toekomst ook niks te klagen hebben. Voor hen ligt bakken vol met werk klaar en de mogelijkheid om veel geld te verdienen. Ook andere technische beroepen, zoals een Internet of software specialist, zal veel vraag naar zijn. Niet iedereen zit echter te springen om zich om te laten gaan naar een technisch beroep. Dit zal ook niet helemaal nodig zijn, maar de niet-technische beroepskeuzes zullen over een jaar of 20 misschien wel weinig/niet te vinden zijn. De mens zal toch een mentale switch moeten maken om zich aan te passen aan een andere samenleving. De nieuwe generatie die nog moet komen en vanaf het begin al opgroeit met robots, zal niet beter weten. Voor hun is het daarom ook makkelijker dan de huidige generatie, die dat nog niet gewend is

Voordelen

Op het gebied van programmeren zullen vooral veel nieuwe banen ontstaan. Bij veel technische beroepen komt programmeerwerk vrij. Robots zelf zullen ook geprogrammeerd moeten worden. Ook het onderhouden van robots is veel programmeerwerk voor nodig. Als je nu een beetje vreest of je in de toekomst nog aan het werk kan, dan is het aan te raden om al (een beetje) met programmeren te beginnen. Programmeren heeft de toekomst! Kunstmatige intelligentie en Big Data staan nauw verbonden met robotisering. Ook op dit gebied zal veel vraag komen naar veel experts. Op scholen komen deze onderwerpen al steeds meer aangeboden en ook ICT bedrijven zijn er meer mee bezig. De scholen en bedrijven die dit soort vakken laten liggen, zullen (in de toekomst) de gevolgen moeten aanvaarden dat ze achter de dingen aanlopen. Een ander goed voorbeeld van een opkomende technologie is de 3D-printer. De vraag naar experts op dit gebied zal de komende jaren ook nog flink toenemen. Momenteel zijn 3D printers vooral nog voor hobby’s, maar er wordt verwacht dat het snel geschikt zal zijn voor de ‘gewone’ consument. 3D printers kunnen ook onderdelen uitprinten om robots van te maken en onderdelen waarmee robots aan de slag kunnen gaan. Bijvoorbeeld onderdelen van een huis bijvoorbeeld een stuk dak die robots dan in elkaar kunnen zetten.

De toekomst van robots

RPA (Robotgestuurde procesautomatisering) wordt vaak in één adem genoemd met artificial intelligence (AI). In de nabije toekomst zullen RPA, artificial intelligence en machine learning geïntegreerd worden in software robots. Deze technieken zorgen ervoor dat een robot steeds beter wordt in zijn taken en, net als een mens, uiteindelijk ook om weet te gaan met complexe en nieuwe cases. Op dit moment wordt er veel geëxperimenteerd met deze technieken en de meest gangbare pakketten kennen ook functionaliteit hiervoor. profs(professionals) zijn enthousiast over de ontwikkelingen en mogelijkheden hiervan, maar raden dit pas aan als een organisatie veel ervaring heeft met RPA. Bij de eerste processen (het laaghangend fruit), maakt de inzet van AI of machine learning een robot onnodig ingewikkeld en duur. Een tweede ontwikkeling is de inzet van robots voor menselijk contact. Dit zie je al bij call centra van bijvoorbeeld grote banken of chatrobots op websites. Ook hier zie je dat de techniek zich snel ontwikkelt en verbetert. Echter, voor organisaties die net starten met RPA raden de profs dit niet aan. Ten eerste zijn dit relatief ingewikkelde robots en ten tweede zijn juist mensen goed in het contact met andere mensen. En niet robots.

Robots die op een mens lijken

Er zijn verschillende robots die op een mens lijken:

  1. Asimo
  2. Ubiko
  3. Kismet
  4. Plen

Asimo

Asimo is de robot die het meest op de mens lijkt. Hij kan traplopen, zwaaien en zelfs een hand schudden! En het knapste is dat hij dit allemaal uit zichzelf kan doen. Hij kan 6 kilometer per uur rennen en 3 kilometer per uur lopen. Hij is ontwikkeld in Honda's Research & Development Wako Fundamental Technical Research Center in Japan. Het moeilijke van het lopen voor een robot is dat het zwaartepunt goed moet worden verdeeld zowel als hij aan het lopen is als aan het rennen. Honda heeft bij het ontwikkelen van Asimo eerst andere robots moeten bouwen voordat ze Asimo konden maken. Honda deed dit zo: ze benadrukten elk ding in een robot wat hij zou moeten kunnen en dat dan allemaal combineren tot: Asimo. Bij de eerste serie robots ging het om het mechanisme. Bij de tweede serie robots ging het om de balans bij het lopen. De derde serie was de serie waar Asimo deel van uitmaakte. Het allereerste model was de Honda E0 (Experimental Model 0) in 1986. Dit model kon al langzaam in een rechte lijn lopen. Elke stap duurde ongeveer 5 seconden en het zwaartepunt bleef telkens goed verdeeld.

Ubiko

Ubiko is de huishoudrobot. Deze robot is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Ubix. Deze robot werkt al in sommige Japanse winkels. Het doel is om deze robots het werk te laten overnemen van mensen. Hij wordt bestuurd door je stem. Het is een echte katrobot. Deze robot is hartstikke duur omdat hij 350 euro per uur kost. Ik kon hier verder niet zoveel over vinden. Wel weet ik nog dat het een vriendelijke robot uit Japan is en daar probeert hij in een winkel mobieltjes te verkopen.

Kismet

De robot Kismet

Kismet is de robot met emoties. Hij heeft allerlei sensoren zitten in zijn mechanische hoofd waardoor hij kan reageren op mensen. Hij laat zijn reacties zien door middel van zijn ogen, zijn mond, zijn oren, zijn hoofd en zijn wenkbrauwen. Hij kan daarmee heel veel emoties uitbeelden die de mens ook kan. Zijn motivatie en gedrag kan worden aangepast. De belangrijkste persoon achter het project is Cynthia L. Breazeal.Het doel van dit project was om de relatie tussen mensen en robots te verbeteren dus om ze socialer te maken. Dat is ook nodig voor de toekomst. Eigen willen ze dus proberen om de robot Kismet een beetje op een mens te laten lijken.

Plen

Plen is een echte fabrieksrobot. Deze robots kan je met je mobieltje besturen. Hij reageert dan bij de opdrachten die jij ze opstuurt. De ontwikkelaar van Plen is de Japanse meneer Akazawa. Deze robot is zo’n 23 centimeter hoog, weegt 700 gram en kan allerlei grappige dingen doen zoals skateboarden, dansen, rolschaatsen, een kubus oppakken en gooien en nog heel veel meer. Hij kan bijna alle dingen doen die een mens ook kan! Deze robot is wel net als Ubiko aardig duur. Hij kost namelijk 2135 euro. Deze robot heeft 18 graden van vrijheid, een krachtige processor en een ingebouwde 3 assige versnellingsmeter.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Robot&oldid=843830"