Portaal Portal.svg Voetbal

Robert Lewandowski, (Warschau, 21 augustus 1988) is een Poolse professionele voetballer die sinds 2014 speelt voor de Duitse profclub Bayern München. Hij speelt ook sinds 2008 bij het Pools voetbalelftal. Hij is de kapitein van het Pools voetbalelftal. Bij voorkeur speelt hij als spits.

Clubcarrière

Poolse clubs

Lewandowski komt uit een sportieve familie. Zijn vader was Krzysztof Junior Europees kampioen in judo, zijn moeder Iwona heeft gespeeld in de hoogste volleybal competitie in Polen. Beide ouders hebben sport gestudeerd en waren na hun actieve loopbaan leraar lichamelijke opvoeding.

Toen hij negen jaar was speelde hij bij zijn eerste voetbalclub; MKS Varsovia Warsaw. In 2004 stapte hij over naar een andere club genaamd Delta Warsaw, daar speelde hij bij het eerste teams en had hij 4 keer gescoord. Hij bleef daar tot 2005 en toen ging hij weer naar een andere club, die club heette Legia Warsaw II. Later in 2006 begon zijn senioren carrière, hij ging toen spelen bij Poolse derde divisie club Znicz Pruszków. Hij was bij het seizoen 2006/07 tevens ook de topscoorder van de derde divisie met 15 doelpunten. Toen de club bij het volgend seizoen promoveerde naar de tweede divisie was hij daar ook topscoorder met 21 doelpunten. Hij speelde tot 2008 bij de club.

Later in 2008 ging hij naar de eerste divisie club Lech Poznań, dit deed hij voor 350.000 euro (1,5 miljoen Zlotys). Zijn agent bood hem de Spaanse eerste klasse club Sporting Gijón aan, echter wees Sporting Gijón hem af. In juli 2008 had hij zijn eerste wedstrijd bij Lech Poznań gespeeld, dat was de eerste ronde bij de UEFA Cup kwalificatie, toen moesten ze tegen Khazar Lenkoran, een club uit Azerbeidzjan. In de wedstrijd scoorde hij de enige doelpunt van de wedstrijd. Bij zijn eerste seizoen in de Poolse top divisie was hij nummer 2 van meeste doelpunten gescoord. Zijn tweede seizoen was hij wel topscoorder met 18 doelpunten, hij heeft 2 maal de Poolse beker gewonnen bij seizoen 2009/10 hielp hij zijn team met de divisie winnen, ze werden dus landskampioen.

Interlandcarrière

Lewandowski heeft maar erg weinig voor het Pools voetbalelftal onder 20 gespeeld. Maar slechts drie wedstrijden (in 2008), tegen Engeland, Wit-Rusland en Finland. Zijn eerste interland voor het Pools voetbalelftal vond plaats op 10 september 2008, drie weken na zijn 20e verjaardag. Hij moest toen tegen San Marino spelen, hij scoorde meteen en ze hadden 2-0 gewonnen. Hij was de 2e jongste Pool die scoorde bij een debuut. De eerste was namelijk Włodzimierz Lubański, hij was slechts 16 toen hij zijn eerste goal scoorde voor het Pools voetbalelftal.

In 2012 mocht Lewandowski bij de selectie horen van het Pools voetbalelftal tijdens het EK 2012. Het was zijn eerste interlandtoernooi, alleen met niet veel succes. Bij de eerste wedstrijd van Polen bij het EK op 8 juni 2012 moesten ze tegen Griekenland, hier heeft hij in de 17e minuut gescoord, met geen succes scoorde Griekenland de gelijkmaker, maar Lewandowski is wel tot Man of the Match gekozen. 4 dagen later, op 12 juni moesten ze tegen Rusland spelen, dit bleef echter ook op een gelijkspel. En later verloren ze tegen Tsjechië. Het was dus niet een succesvol toernooi voor Lewandowski.

In 2013 bij een kwalificatie wedstrijd voor het WK 2014 tegen San Marino heeft Lewandowski 2 keer gescoord, bij een penalty in de 21e minuut en een penalty in de 50e minuut. In een andere kwalificatiewedstrijd voor het WK 2014, tegen Montenegro heeft hij in de 16e minuut gescoord. Helaas bleef het hier op een gelijkspel.

EK 2016

Toen hij speler was bij Bayern München in 2014 regende het telkens doelpunten. Bij een kwalificatie wedstrijd voor het EK 2016 tegen Gibraltar had hij 4 keer gescoord, in de 50e, 53e, 86e en in de 90e minuut. Het Pools voetbalelftal had uiteindelijk gewonnen met 7-0. Bij een andere wedstrijd tegen Georgië had hij een record verbroken, hij had een hattrick gescoord in 4 minuten! Uiteindelijk won het Pools voetbalelftal met 4-0. Later bij een wedstrijd tegen het Duits voetbalelftal heeft hij ook één keer gescoord in de 36e minuut. Helaas hebben ze verloren met 3-1. Later bij een kwalificatie wedstrijd tegen Gibraltar alweer heeft hij weer 2 keer gescoord, in de 18e en 29e minuut. Ze wonnen met 8-1. Dan in oktober 2015 moesten ze een kwalificatiewedstrijd spelen tegen Schotland, ze speelden gelijk met 2-2. Robert Lewandowski heeft die 2 goals allemaal gescoord. Op 11 oktober 2015 bij een wedstrijd tegen Ierland wonnen ze met 2-1, en Lewandowski heeft natuurlijk een goal gescoord in de 42e minuut.

In 2016 beginnen de echte wedstrijden van het EK 2016. Ze moesten de groepswedstrijden spelen. Ze moesten eerst tegen Noord-Ierland spelen waarbij ze met 1-0 wonnen, dan tegen Duitsland, daar bleef het op een gelijkspel. En ten slotte tegen Oekraïne, daar wonnen ze met 1-0. Bij de groepsfase heeft Lewandowski 0 keer gescoord maar hij heeft wel een beter resultaat bij een interlandtoernooi. In de Achtste finales moesten ze tegen Zwitserland, het bleef daar op een gelijkstand (1-1) dus moest er verlening komen, helaas werd er toen ook niet gescoord dus moesten er strafschoppen komen. Lewandowski heeft daar natuurlijk gescoord en ze wonnen bij de strafschoppen met 5-4.

In de kwartfinale kwam er eindelijk een doelpunt van Lewandowski. In de kwartfinale moesten ze tegen Portugal, daar had Lewandowski meteen gescoord in de 2e minuut, helaas kwam er een tegen doelpunt en na de verlening moesten er strafschoppen komen. Lewandowski was de eerste die een strafschop mocht nemen, die ging er in. Helaas verloren ze uiteindelijk bij de strafschoppen met 5-3, en veel wedstrijden later won Portugal het EK 2016.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Robert_Lewandowski&oldid=519249"