Rijksuniversiteit Groningen

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 12 feb 2021 om 22:56 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de universiteit

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is een universiteit in Groningen. De universiteit is opgericht in 1614 en is hiermee na de Universiteit Leiden de oudste universiteit van Nederland. De Rijksuniversiteit heeft diverse namen gehad. De huidige komt ui 1876. De universiteit is oorspronkelijk als hogeschool opgericht. Naast de Universiteit Leiden is ook de Universiteit van Franeker (1585) ouder, maar deze sloot in 1815 haar deuren. Pas sinds 1876 wordt er ook onderzoek gedaan op de universiteit, toen de hogeschool officieel een universiteit werd.

De Rijksuniversiteit Groningen kent 11 faculteiten; Economie en Bedrijfskunde, Godgeleerdheid en Godswetenschappen, Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Letteren, Medische Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid, Ruimtelijke Wetenschappen, Wijsbegeerte en Science and Engineering. De overige twee faculteiten zijn University College Groningen en de Campus Fryslân. De Campus Fryslân is een afdeling van de universiteit in de Friese hoofdstad Leeuwarden en bestaat sinds 2011.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijksuniversiteit_Groningen&oldid=650914"