Rhiannon

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 18 mei 2024 om 21:27
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rhiannon op haar witte paard

Rhiannon is een belangrijke figuur in de Welshe mythologie, die voorkomt in de zogeheten Eerste Tak van de Mabinogi, en ook in de Derde Tak. Met Pwyll heeft ze een zoon die ze zelf Pryderi had genoemd, en hij wordt de held van Dyfed. Rhiannon is intelligent, politiek strategisch, mooi en beroemd om haar rijkdom en vrijgevigheid.

Onderzoeker Ronald Hutton noemde haar "Een van de grote vrouwelijke persoonlijkheden in de Wereldliteratuur", eraan toevoegend dat "er in feite niemand is zoals zij in eerdere menselijke literatuur".

In de Mabinogi is Rhiannon een eigenzinnige 'Andere wereld' vrouw (soort feeëngodin), die kiest voor Pwyll, prins van de Britse koninklijke familie, en beleeft ze nog meer avonturen met Manawydan, die later de heerschappij van Dyfed erft.

Pwyll

Pwyll ziet vanaf Gorsedd Arberth (de grafheuvel van Arberth) een vrouw op een wit paard. Pwyll stuurt een ruiter achter haar aan, maar die kan haar niet inhalen, ondanks dat ze stapvoets blijft rijden. De derde avond gaat hij zelf achter haar aan en roept haar. Nadat Pwyll haar heeft bijgehaals, vertelt ze hem dat ze Rhiannon heet. Ze is de dochter is van Heveydd de Oude en vertelt ook dat ze moet trouwen met Gwawl, de zoon van Clud, maar dat wil ze niet. Met haar hulp weet Pwyll Gwawl te slim af te zijn, waardoor hij zelf met haar kan trouwen.

Tragedie

Ze beleefd een tragedie wanneer haar pasgeboren kind van haar en Pwyll wordt ontvoerd. Vervolgens wordt ze door de hofdames die op de baby moesten passen beschuldigd van kindermoord. Rhiannon moet als straf voor het kasteel zitten en elke bezoeker moet zij het verhaal van haar misdaad vertellen. De bezoekers moet zij het kasteel indragen op haar rug, als een paard.

Op hetzelfde moment krijgt de merrie (paard) van leenheer Teyrnon een veulen. Maar de veulen is de volgende ochtend verdwenen. Hij houdt de wacht bij de volgende keer dat de merrie een veulen krijgt en ziet plotseling een enorme klauw van een monster het veulen grijpen. Hij hakt de arm bij de elleboog af, maar ziet vervolgens buiten niets in het donker. Als hij weer binnenkomt, ziet hij een baby. Samen met zijn vrouw voedt hij het kind op. Ze noemen het Gwri Wallt Euryn (Engels: Gwri met het gouden haar), vanwege het goudgele haar dat Gwri had. Ze komen er op een gegeven moment achter dat de jongen wel erg veel lijkt op koning Pwyll. Het kind wordt naar het kasteel gebracht en ze herkennen het kind met de goudblonde haren. Teyron verteld wat er vier jaar eerder is gebeurd. Rhiannon wordt van alle blaam gezuiverd.

Als weduwe trouwt ze met Pryderi (West-Wales), als haar gemalin, in plaats van een andere man met wie ze al verloofd is. Hier zit iets vreemds in het verhaal, want Pryderi is haar eigen zoon.

Net als sommige andere figuren uit de Britse/Welshe literaire traditie kan Rhiannon een weerspiegeling zijn van een eerdere Keltische godheid. Haar naam lijkt te zijn afgeleid van de Brittonische vorm *Rīgantonā wat in het Oud-Iers zoiets als sceptisch betekent. Ze wordt door geleerden van de Mabinogi en Keltische studies vergeleken met Epona. Zij en haar zoon worden vaak afgebeeld als merrie en veulen. Net als Epona zit ze soms op een rustige, stoïcijnse manier op haar paard. Epona is een Gallische paardengodin.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rhiannon&oldid=861776"