Republiek Servisch Krajina

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2023 om 12:51
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Servisch Krajina
Република Српска Крајина

State Flag of Serbian Krajina (1991).svg       Coat of arms of the Republic of Serbian Krajina.svg

Map of Republika Srpska Krajina.png
Hoofdstad Knin
Oppervlakte 17,028 km2
Inwonersaantal 286.716 (1991)
430.000 (1994)
Taal Servisch
Staatsvorm Semi-presidentiële republiek
Munteenheid Krajina-dinar (1992-1994)
Joegoslavische dinar (1994-1995)
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Republiek Servisch Krajina was een republiek die tussen 1991 en 1995 bestond. Servisch Krajina werd uitgeroepen door de Servische minderheid in Kroatië tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Het omvatte de gebieden waar de meeste Serven in het land woonden. Dit waren het noordoosten en het midden van Kroatië. Het woord "Krajina" betekent zoiets als frontier. Dit is een denkbeeldige lijn tussen de bekende en onbekende wereld. Het woord Krajina werd in Oostenrijk-Hongarije in de 19e eeuw gebruikt om de grens aan te geven.

Hoewel Servisch Krajina technisch gezien een eigen land was, werd het door geen enkel ander land erkend. De meeste landen zagen het als onderdeel van Kroatië. Servië zelf steunde de republiek Servisch Krajina wel. In 1995 trok Servië echter zijn steun in. Vervolgens werd de republiek door het Kroatische leger binnengestormd tijdens Operatie Storm.

Oorspronkelijk leefden er verschillende volkeren in Servisch Krajina. Hoewel een minderheid van het gebied uit Serven bestond, woonden er ook veel Kroaten en andere volkeren. Toen het land in 1991 werd gesticht werden de andere volkeren door de Serven verdreven. De meeste vluchtten naar Kroatië, Bosnië of West-Europa. Nadat de republiek in 1995 ongedaan werd gemaakt, werden weer veel Serven verdreven uit het gebied. Zij vluchtten naar Servië en Bosnië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Republiek_Servisch_Krajina&oldid=771441"