Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Frankrijk

Regionale identiteit

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Met regionale identiteit bedoelen we de cultuur en eigenheid van een bepaalde regio. Een voorbeeld van regionale identiteit is het Fries in Friesland en het carnaval in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Dit is wat typisch is voor een bepaalde regio, maar niet perse bij de cultuur van een het gehele land hoort.

Mensen die de regionale identiteit willen beschermen of vertegenwoordigen doen aan regionalisme. Dit kan onschuldig zijn. Door inspanning van regionalisten wist bijvoorbeeld het Fries een belangrijkere status te krijgen, waardoor het ook onderwezen mag worden en het zo kan worden doorgegeven aan nieuwe generaties. Toch kan regionalisme ook leidden tot separatisme en terrorisme. Een bekend voorbeeld is Catalonië dat zich wil afscheiden of Tsjetsjenië dat zich met geweld wil afscheiden. Vaak geven regeringen deze gebieden extra bevoegdheden om te voorkomen dat ze zich afscheiden of geweld gebruiken.

Door globalisering lopen veel regionale identiteiten gevaar. Dit leidt zowel tot verharding van de culturen als tot het verdwijnen van de culturen. In Europa valt dit door wetgeving mee, aangezien de culturen beschermd worden. In bijvoorbeeld Rusland verdwijnen de culturen echter door het gebrek aan deze wetgeving.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regionale_identiteit&oldid=515456"