Rechter

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een rechter is iemand in de rechtbank die luistert naar de aanklager, eventuele getuigen en de verdediger. Vervolgens doet hij een uitspraak of de verdachte al dan niet schuldig is.

Inhoud

De rechter is degene die beslist of een verdachte, die door Justitie beschuldigd wordt van een misdaad, daaraan ook schuldig is. Daarnaast is het aan de rechter om te oordelen welke straf de beklaagde dan krijgt.

Voor een rechter zijn bewijzen heel belangrijk. Als het OM voldoende bewijs aanlevert dat de beklaagde schuldig is, wordt de beklaagde door de rechter veroordeeld. Als de officier van Justitie onvoldoende bewijs naar voren brengt, spreekt de rechter de verdachte vrij. Dit gebeurt in een zogenaamde rechtzaak of zitting.

Bij ernstige zaken, zoals bijvoorbeeld bij een moord, zijn er meerdere rechters aanwezig om te beslissen. Als er meerdere rechters plaatsnemen, heet dat de rechtbank. Bij minder ernstige zaken, zoals het onbetaald meerijden met het Openbaar Vervoer, of het te hard rijden op de snelweg, is er slechts één rechter aanwezig.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rechter&oldid=416927"