Ras

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een ras is een groep dieren van een bepaalde diersoort, die in één groep valt samen te vatten omdat ze allemaal ongeveer dezelfde unieke fysieke (lichamelijke) kenmerken hebben. Bijvoorbeeld: een hondenras.

Sommige mensen spreken ook over menselijke rassen, om makkelijker verschillen in fysieke kenmerken aan te duiden, maar dat is volgens de wetenschap niet vol te houden.

Onderscheid in verschillende rassen bij de mens niet vol te houden

Wetenschappers hebben echter al bewezen dat er binnen de Homo Sapiens (dat is de tegenwoordige mens) maar één ras is, het menselijke ras. Dit is ook omdat het DNA bij ieder mens grotendeels gelijk is.

Je kunt bij mensen eventueel wel spreken van culturele verschillen. Dat kan zijn bij verschillende volken of stammen (groepen van mensen die van dezelfde voorouders afstammen). Ze kunnen bijvoorbeeld bepaalde gebruiken en kleding (streekdracht) hebben en wonen in een of meerdere landen, gebieden of streken. We spreken dan van etniciteit.

Evolutie

In de loop van de geschiedenis (honderdduizenden jaren!) was er bij de mens wél sprake van evolutie. We spreken dan van mensachtigen (Hominidae). Die vertonen ten opzichte van elkaar kleine verschillen in het DNA.

Die verschillende mensachtigen hebben een eigen naam gekregen. Zo wordt de tegenwoordige mens Homo Sapiens genoemd, maar lang geleden leefde bijvoorbeeld ook de Homo neanderthalensis (Neanderthaler) die uitgestorven is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ras&oldid=806732"