Ramses III

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 12 feb 2021 om 22:41 (replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ramses III
Ramses III Sokaris.jpg
leeftijd ?
opvolger Ramses IV
Voorganger Sethnacht
vader Setnakht
moeder Tiy-Merenese
dynastie 20e dynastie

Ramses III was een farao uit de 20e Dynastie van Het Oude Egypte. Ramses III was één van de machtigste faraos van het nieuwe rijk na Ramses II. Ramses III was de belangrijkste Egyptenaar van zijn tijd. Hij wordt door Egyptologen algemeen beschouwd als de laatste grote farao van het Egyptische rijk na de dood van zijn beroemde voorvader Ramses II.

Leven

Ramses de Derde regeerde 36 jaar lang en heeft erg veel tempels laten bouwen en herstellen tijdens zijn bewind. Hij regeerde het langst van alle faraos in de 20e Dynastie.

Onder hem vinden grote sociale en bestuurlijke hervormingen plaats. Mede door deze hervorming krijgen de tempels meer autonomie. De tempels kunnen nu dingen voor zichzelf bepalen en de farao verliest aan inspraak. Dat zal dan ook leiden tot een heerschappij van de hogepriesters in de volgende dynastieën - die trokken steeds meer macht naar zich toe. Ramses III werd bij een paleisrevolutie door zijn dienaren vermoord. Hij is na zijn moord toch nog begraven in Het dal der Koningen. Dat is een teken dat zijn onderdanen nog altijd erg veel respect voor hem hadden. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Ramses IV. Ramses IV was zijn vijfde zoon en was door zijn vader zelf als opvolger gekozen. Toen wist Ramses III natuurlijk nog niet dat hij zou worden vermoord.

Bouwwerken

Ramses III liet de volgende bouwwerken bouwen:

Galerij

Externe link

 
19e Dynastie
Seti1-ColumnFragment-CloseUp.png
Ramses I · Seti I · Ramses II · Merenpthah · Seti II · Siptah · Tawosret
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ramses_III&oldid=650847"