Raket

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 28 nov 2022 om 10:49 (S.Perquin heeft pagina Raket (apparaat) hernoemd naar Raket)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een raket is een voertuig die hele hoge snelheden kan behalen.

Geschiedenis

De raket is uitgevonden rond de Tweede Wereldoorlog. Het begon met de V1. Een Duitse (oorlogs)raket die helemaal van Nederland naar Londen kan vliegen en vervolgens exploderen. De V1 was te langzaam en kon al voordat het zijn doel bereikte onschadelijk gemaakt worden. Daarna kwam de V2 die was wel snel genoeg en dat lijkt dus al een beetje op de raket van nu. Maar na de oorlog ging men er op verder. Zo kwamen de Apollo's en nog veel andere raketten.

De lucht in

Een raket is een voorwerp voortgedreven door een reactiemotor met de benodigde brandstoffen aan boord. Hij werkt als een ballon. (zie "Proefje").Hij gaat zo snel dat er geen zwaartekracht tegen op kan

Proefje

(zie "De lucht in") Blaas eens een ballon op, maar knoop hem niet dicht maar hou hem aan de onderkant vast. Laat dan los! En je ziet de ballon omhoog schieten. Aan de onderkant komt de lucht eruit en dat duwt de ballon omhoog, door de kamer heen! De ballon is de raket en de lucht is bij de raket de brandstof. Zo komt een ballon de lucht in!

Brandstof

Raketten werken meestal door middel van de chemische verbranding van een geschikte brandstof (waterstof, benzine, vloeibare zuurstof, ezv).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Raket&oldid=749943"