Radio

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 10 nov 2023 om 12:17
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een zelfgemaakte radio

Een radio is een apparaat waarmee je radio-uitzendingen kunt ontvangen. De term "radio" wordt ook wel gebruikt als aanduiding voor een radiozender ("Dit is Radio 538").

Er is traditioneel AM- en FM-radio en je kunt ook uitzendingen ontvangen via de lange golf en de korte golf. Dat betreft de frequentie van het zendersignaal. Dit soort radio heet analoog. Tegenwoordig is radio steeds meer digitaal.

Geschiedenis

Het principe van uitzenden en ontvangen is ontdekt in de 19e eeuw. De eerste echte radio is waarschijnlijk in 1896 uitgevonden door Guglielmo Marconi. Vanaf het begin van de 20e eeuw kwam de radio in steeds meer huishoudens terecht.

In de eerste helft van de 20e eeuw was de radio heel belangrijk, vooral voor communicatie en om te weten wat er in de wereld gebeurde. Toen de tv kwam werd dat minder, maar hij wordt nog steeds veel gebruikt voor onder het werk.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Radio&oldid=825836"