Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Raderstoomboot

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 8 dec 2022 om 12:21 (Raderstoomboot afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een raderstoomboot is een stoomschip of stoomboot aangedreven door een stoommachine die schoepenwielen aandrijft om het vaartuig door het water voort te stuwen. In de oudheid volgden raderboten de ontwikkeling van palen (vaarbomen), riemen (roeispanen) en zeilen, waarbij de eerste toepassingen raderen waren die werden aangedreven door dieren of mensen. Het rad is vergelijkbaar met dat van een waterrad om water mee omhoog te brengen, zoals bij een watermolen. In het begin van de 19e eeuw waren raderen of schoepenwielen de meest voorkomende manier van voortstuwing voor door stoom aangedreven boten. Aan het einde van de 19e eeuw werd deze voortstuwing grotendeels vervangen door de schroef en andere voortstuwingssystemen voor schepen die een hoger rendement hebben, vooral in ruw of open water. Schoepenwielen worden nog steeds gebruikt door kleine, door pedalen aangedreven waterfietsen en door sommige schepen die toeristische reizen uitvoeren. Deze laatste worden vaak aangedreven door dieselmotoren.

het rad kon aan de achterzijde zijn geplaatst of een aan elke kant van de boot. Je zag ze veel op de Mississippi in Amerika.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Raderstoomboot&oldid=752452"