Radboud

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 15 feb 2021 om 12:33 (→‎top: clean up, replaced: [[Afbeelding: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Radboud met één been in de doopvont - wandschildering

Radboud was een koning van de Friezen, hij was één van hun laatste koningen. Over zijn jeugd en jonge leven is niets bekend. Na de dood van zijn vader Aldegissl volgde hij die op als Koning der Friezen. Radboud regeerde van 680 tot aan zijn dood in 719, negen-en-dertig jaar lang dus. Hij was in strijd met Karel de Grote.

Hij was erg fel tegenover de Christelijke missionarissen - dat waren mensen die iedereen tot het Christendom wilden bekeren. Koning Radbod (ook wel Radboud genoemd) wilde dat de Friezen hun eigen geloof zouden blijven aanhouden. Dat hadden ze al wel duizend jaar geloofd, en hij wilde niet gedwongen worden te veranderen. Volgens een legende stond hij op het punt te worden gedoopt. Toen vroeg hij aan de priester, Wulfram: "Mijn voorouders, die in de Oude goden geloofden, zijn die ook in de Hemel?" de priester sprak: "Nee koning, die zijn in de hel nu omdat ze niet in God geloofden!" Radbod, al met één been in de doopvont, stapte er toen uit en wilde niets meer met de Christenen te maken hebben: "Liever zit ik met mijn voorvaderen in de hel, dan alleen in de hemel!", zei hij woedend!

Zoals een gedichtje hierover gaat:
Wulfram, de christen, die hem bekeren wou
Beloofde hem de hemel, als hij hem dopen zou.
Doch met één been in de vont bedacht de Friese vorst zich snel;,
Trouw aan zijn verwanten ging hij liever naar de hel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Radboud&oldid=652890"