Pythagoras

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 28 nov 2021 om 15:29 (Pythagoras afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Wetenschapper
Kapitolinischer Pythagoras.jpg
Buste van Pythagoras
Persoonlijke info
Volledige naam Pythagoras van Samos
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren ca. 570 v. Chr.
Geboorteplaats Samos
Geboorteland Griekenland, vlak bij Turkije
Overleden ca. 495 v. Chr.
Overleden te ofwel Croton of Metapontum, zuid-Italië
Gehuwd met /
relatie
mogelijk met Theano, een dame van Kreta
Bekend van
Vakgebied Ethiek, Wiskunde, Metafysica, Muziek-theorie, Mystiek, Politiek, Astronomie, Filosofie en Religie
Actief Griekse oudheid
Bekend van Vijf klimaatzones, Vijf geometrische figuren, Proporties, de stelling van Pythagoras, Pythagoras stemming (soort toonladder), Bolvormigheid van de aarde, vegetarisme
Portaal Portal.svg Wetenschap


Pythagoras is geboren in Samos, ca. 570 v.Chr. en gestorven in Croton of in Metapontum (beide in Zuid-Italië, ca. 495 v.Chr. Hij was een bekende Griekse filosoof, astronoom en wiskundige.

Leven

Over zijn jeugd is weinig bekend. Zijn vader zou Mnesarchus zijn, een edelsteengraveur of een rijke koopman. Zijn moeder heette mogelijk Pythaïs. Zij zou hebben voorspeld dat ze zou bevallen van een man uiterst mooi, wijs en gunstig voor de mensheid.

Van Pythagoras wordt meestal gedacht dat hij het grootste deel van zijn opleiding in het Nabije Oosten (mogelijk Turkije) heeft gehad. Net als veel andere belangrijke Griekse denkers, zou Pythagoras in in Diospolis (Thebe), Egypte hebben gestudeerd. Daar zou hij les in wiskunde hebben gehad. Anderen beweren dat hij die kennis van de Perzen of op Kreta zou hebben gekregen. De Feniciërs zouden hem de rekenkunde hebben geleerd en de Chaldeeën hem astronomie hebben geleerd. Pythagoras zou ook zijn onderwezen door Pherecydes van Syros.

Er zijn veel mythen en legendes over hem geschreven. Pythagoras woonde op Samos in een geheime grot, waar hij privé studeerde en af ​​en toe toespraken hield met een paar van zijn goede vrienden.

Vertrek naar Italië

Rond 530 voor Christus, toen Pythagoras ongeveer veertig jaar oud was, verliet hij Samos. Hij kwam aan in de Griekse kolonie Croton (het huidige Crotone, in Calabrië) in wat toen Magna Graecia was.

Daar trouwde Pythagoras met Theano, een dame van Kreta en de dochter van Pythenax en kreeg ze meerdere kinderen (Telauges, Mnesarchus, Myia en Arignote). Over zijn dood zijn verschillende verhalen.

Als filosoof richtte hij zijn eigen school op (een soort klooster) en onderwees de onsterfelijkheid van de ziel en reïncarnatie. Hij leerde ook dat alle dingen getallen waren en dat alles in het universum in harmonie (in balans met elkaar, als een wiskundige vergelijking) was. Dit zie je ook terug in zijn zogeheten stemming (een soort toonladder). Het beroemdst is hij om zijn wiskundige 'stelling', hoewel die waarschijnlijk pas later door zijn volgelingen, de pythagoreeërs, werd ontwikkeld. Zij vonden ook dat getallen iets heiligs hadden.

Invloed op latere wetenschappers

Latere wetenschappers als Nicolaas Copernicus, Johannes Kepler en Isaac Newton geloofde vast in de pythagorische leer van de wiskundige harmonie en orde van het universum. Albert Einstein geloofde dat een wetenschapper ook "een plato-nist of een pythagorese kan zijn.

Stelling van Pythagoras

Hij heeft de stelling van Pythagoras bedacht. Hiermee kun je de zijden van een rechthoekige driehoek berekenen als je er al twee weet.

De formule is a²+b²=c².

(ook op te schrijven als r²+r²=s² met r=rechthoekszijde en s=schuine zijde).

Voorbeeld: Pythagoras.jpg

Stel: in deze rechthoek is zijde a=3 cm, zijde b=4 cm en zijde c=?

a²+b²=c², dus

3²+4²=c²

9+16=c²

9+16=25=c²

c=√25, dus c= 5 cm

Het bovenstaande voorbeeld geeft weer hoe we de schuine zijde c kunnen berekenen. We kunnen ook een beetje spelen met deze formule om zo een rechthoekszijde (zijde a of b) te berekenen.

Voorbeeld: Pythagoras.jpg

Stel: c = 10 cm en a = 8 cm. Welke lengte heeft b nu?

We gebruiken opnieuw de stelling van Pythagoras,

a²+b²=c²

maar verplaatsen nu a² naar de rechterkant:

b² = c² - a²

b² = 10² - 8² = 100-64

b² = 36

b=√36, dus b = 6 cm

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pythagoras&oldid=694831"