Profiel (constructievorm)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Een profiel (van een constructie) zorgt voor stevigheid van een materiaal. Zelfs dun materiaal (zoals papier) kan erg stevig zijn als het goed gevouwen is. Profielen worden vooral gebruikt bij natuur en techniek. Als het materiaal stevig is, is de constructie ook stevig. Met profielen kunnen dus stevige gebouwen gemaakt worden.

Constructie

Een constructie is een voorwerp dat uit bestaat uit meerdere onderdelen. Het is door mensen gemaakt. Bijvoorbeeld:

  • Pen (inkt, houder, dop)
  • Boek (papieren, kaft)
  • Tuinhek (houten planken)
  • Brug (wegdek, hek, ondersteunende balken of boog)
Een liggend vel papier is zo slap als de dikte
  • Huis (muren, ramen, deuren, vloeren)

Een boom is geen constructie, omdat het door de natuur is gemaakt. Een vel papier is geen constructie, want het bestaat uit één onderdeel.

Een constructie moet sterk zijn. Hoe sterk, heeft vooral te maken met het voorwerp. Een paraplu heeft een andere sterkte (en constructievorm) dan een huis. Een paraplu moet namelijk open en dicht kunnen. Een huis moet groot en stevig zijn. Voor deze constructies wordt er gebruik gemaakt van slimme trucs, zoals profielen.

Een sterk profiel

Een staand vel papier is zo sterk als de breedte

Een materiaal heeft vaak een sterke en een zwakke kant. Voor een sterk profiel wordt van de sterke kant gebruik gemaakt. Probeer het maar uit: zet twee tafels 20 cm uit elkaar. Leg één vel papier over die 20 cm heen, als een brug. Het papier buigt dan en valt op de grond. Het papier is niet sterk. Dit komt omdat het papier zo sterk is, als hij dik is. En dat is heel erg dun, dus heel erg slap. Het papier valt gelijk naar beneden. Als je het papier rechtop zet, zie je dat hij niet doorbuigt. Het papier is nu net zo sterk als de breedte van het papier: erg sterk dus. Maar nu valt het papier naar de zijkant. De zijkant van het papier is nu zo sterk als de dikte van het papier: dun en slap. Dus de sterke kant van papier is de breedte. De zwakke kant is de dikte. Met een profiel wordt er alleen gebruikt gemaakt van de sterke kant. Dit wordt hierna uitgelegd.

Een vel papier met een hoekprofiel is sterk

Vouw het papier in de lengte door de midden. Leg het papier als een openstaande hoek op de tafels. Het papier blijft nu liggen! Het papier is nu net zo sterk als de helft van de breedte. Dit is sterk genoeg om te blijven liggen. De zijkant van het papier is ook zo sterk als de breedte. Het papier valt hierdoor niet naar de zijkant. Er wordt nu alleen gebruik gemaakt van de sterke kant van papier: de breedte. De gevouwen vorm van het papier noem je een profiel.

Een stalen plaat kan op dezelfde manier sterk worden. Een stalen plaat buigt door, net als papier. Als de plaat rechtop staat, buigt hij niet door. Daarom wordt een plaat in een profiel gevouwen. Dan wordt er alleen gebruik gemaakt van de sterke kant van de plaat. Een profiel zorgt dus voor stevigheid.

Weinig materiaal: licht en goedkoop

Door materiaal in een profiel te vouwen, is er weinig materiaal nodig. Om het platte vel papier sterk te maken, had je ook een dikke stapel papier kunnen neerleggen. Een dikke stapel papier is namelijk ook stevig. Maar je gebruikt wel veel materiaal. Dat kost veel geld. Door een profiel te vouwen, heb je maar één vel papier nodig. Dit is goedkoop.

Een stapel papier is zwaar. Om een stevig gebouw te maken, heb je dan heel veel papier nodig. De constructie van het gebouw wordt dan heel erg zwaar. Als je een profiel gebruikt, is de constructie lichter. Want je gebruikt minder papier.

Bij constructies worden er dus profielen gebruikt omdat:

  • Het is stevig
  • Er wordt weinig materiaal gebruikt
  • Het kost minder geld
  • Het is licht

Soorten profielen

Een U-profiel en een H- of I-profiel

Er zijn veel soorten profielen. De naam van een profiel is de vorm waarin hij gevouwen is. Het papier dat door de midden is gevouwen in een hoek, heet een hoekprofiel. Sommige profielen zijn hetzelfde, maar hebben een andere naam. Het hoekprofiel wordt ook een L-profiel of V-profiel genoemd. Er zijn nog meer soorten profielen:

  • Hoekprofiel, L-profiel of V-profiel
  • I-profiel of H-profiel
  • Vierhoekprofiel of kokerprofiel
  • Driehoekprofiel
  • T-profiel
  • U-profiel
  • O-profiel of buis
  • Z-profiel

De naam van het profiel vertelt hoe het profiel eruit ziet.

Het beste profiel?

Niet elk profiel is voor elk voorwerp even goed. Er wordt gelet op wat er gedaan gaat worden met het voorwerp. Een speeltoestel (bijvoorbeeld glijbaan) moet veilig zijn. Er mogen geen scherpe randen zijn. Een profiel met een hoek of rand is wel scherp. Daarom wordt er bij een speeltoestel geen hoekprofielen gebruikt. Een O-profiel wordt wel gebruikt. Dit profiel is rond en niet scherp. Een huis wordt niet gemaakt van O-profielen. O-profielen zijn moeilijk aan elkaar vast te maken. Een hoekprofiel of H-profiel is makkelijker aan elkaar vast te maken. Vooral bij rechte hoeken. Dit komst doordat de profielen recht zijn. Een O-profiel is rond. Het ligt dus aan het voorwerp welk profiel het beste is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Profiel_(constructievorm)&oldid=463481"