Prei

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Prei
Allium ampeloprasum / Allium porrum

Leeks.JPG

Niet bedreigd
Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving Akkers en moestuinen
Behoort tot de Lookfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Prei (Allium ampeloprasum of Allium porrum) is een plant en groente uit de lookfamilie. Prei is een zogeheten strengelgroente. Dit betekent dat men de strengel van de prei kan eten. De strengel is echter gemaakt van bladeren, waardoor het ook wel een bladgroente genoemd wordt. Prei is familie van de ui, knoflook en bieslook. De prei komt niet vrij in de natuur voor. Het is een cultivar; die ontstaan is doordat de mens de plant kweekt. Prei komt hierdoor vrijwel alleen op akkers en in moestuinen voor.

Daarnaast is prei een tweejarige plant, wat betekent dat de plant maar twee jaar leeft. In het twee jaar krijgt prei bloemen. Vaak wordt de prei daarom in het eerste jaar al geoogst.

Geschiedenis

We weten niet precies waar prei vandaan komt. Wel weten we dat prei al in 2.100 v.Chr. bestond. In het Sumerische Rijk werd de plant al in de tuin van koning Ur-Nammu geteeld. Ook de Oude Egyptenaren, Oude Grieken en Romeinen aten prei. Prei was zelfs de favoriete groente van keizer Nero. Hij at vaak preisoep of prei-olie, aangezien hij geloofde dat het goed was voor zijn stem. Hierdoor werd hij ook wel de "preiveter" genoemd.

Later verspreidde prei zich over de rest van Europa.

In de tuin

Een veldje met prei

Prei kan gekocht worden als zaad of als klein plantje. Het zaaien of planten hangt af wanneer je prei wilt oogsten. Er zijn drie soorten prei:

  • Zomerprei moet gezaaid worden in januari. Dit moet in het huis of in een verwarmde broeikas gebeuren.
  • Herfstprei moet gezaaid worden in maart. Dit had in een kweekkasje of een koude broeikas.
  • Winterprei moet gezaaid worden in april. Dit kan ook buiten.

Het duurt ongeveer 13 weken voordat kleine plantjes ontstaan. Deze kleine plantjes moeten vervolgens overgezet worden op een stuk grond. Voor het planten moet moet men geultjes in de grond maken. De jonge preiplantjes worden vervolgens in de geultjes geplant en daarna toegestopt.

Prei kan geoogst worden tussen september en december. Zomerprei wordt in september geoogst, herfstprei in oktober en november en winterprei in december. Zomerprei heeft vaak een iets grijzer of bruiner uiterlijk. Dit komt doordat de prei verkleurd is door de zon. Vaak zit er geen verschil in smaak.

Net geoogste prei

Vaak krijgt prei in het tweede jaar pas bloemen. Toch kan het ook gebeuren dat prei in het eerste jaar bloemen krijgt. Dit komt door temperatuurverschillen in de zomer, waardoor de plant in de war raakt. Prei wordt bestuift door insecten, zoals bijen, hommels en zweefvliegen. De plant krijgt grote, ronde, paarde bloemen.

In de keuken

Prei kan in verschillende soorten gerechten gebruikt worden. Men kan er soep van maken, het met aardappels eten of door overschotels, rijst of pasta doen.

Wel moet de prei goed schoongemaakt worden. Prei groeit vaak op een zanderige grond, waardoor er zand en aarde achterblijft in de prei. De wortels en de uiteinde van de bladeren worden er eerst vanaf gesneden. Vervolgens snijdt men de prei over de lengte open. Hierdoor kan met het zand en de aarde uit de prei spoelen. Prei wordt vervolgens naar in (halve) ringen gesneden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Prei&oldid=791631"