Portaal:Tweede Wereldoorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal tweede wereldoorlog kop.jpg

Portaal
 
 
Gewenste artikelen
 
 
Inschrijving
 
 
Galerij
 
Welkom

Welkom op Portaal:Tweede Wereldoorlog, wat onderdeel van het Geschiedenisportaal is. Op dit portaal lees je alles over de Tweede Wereldoorlog. En je vindt naast informatie ook elke maand een uitgelicht artikel. Zo zie je elke maand iets anders. Vind jij de Tweede Wereldoorlog heel interessant en wil jij daarover meeschrijven? Neem dan een kijkje op de projectpagina van dit portaal. Hier zie je alle artikelen die nog niet af zijn of nog gemaakt moeten worden. Bekijk ook dit portaal en leer meer over de Tweede Wereldoorlog. Veel leesplezier!

Het begin

De Tweede Wereldoorlog was een belangrijke oorlog, waar niet alleen Europa mee te maken had, maar ook Afrika en Azië. De oorlogsdreiging hing al jaren in de lucht. Zo was Duitsland, de verliezer van de Eerste Wereldoorlog, bezig zich voortdurend militair te versterken. Maar toen het ook nog het in die oorlog verloren gebied wilde terugveroveren, grepen de overwinnaars van destijds, Engeland en Frankrijk in: ze verklaarden Duitsland in 1939 de oorlog. De Tweede Wereldoorlog was begonnen! Uiteindelijk veroverde Duitsland grote stukken van heel Europa.

In het verre oosten toonde Japan, de Duitse bondgenoot, zich al even agressief als Duitsland en kreeg het aan de stok met Amerika. Toen werd het een echte wereldoorlog! Hoe moest dit aflopen...

Bezetting

Second world war europe animation small.gif

Het kaartje dat hierboven wordt getoond laat zien van augustus 1939 tot juni 1945 hoe het verloop van de Tweede Wereldoorlog ging. De groene gedeeltes horen bij de Sovjet-Unie, de rode landen horen bij de Geallieerden en de blauwe landen zijn de landen die bezet zijn door Duitsland en zijn bondgenoten. In 1941 sloot Rusland zich aan bij de Geallieerden.

Concentratiekampen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen Joden door de Duitsers naar concentratiekampen gebracht. Een bekend kamp is Westerbork, in Nederland. Dat was nog maar een doorgangskamp naar kampen in het oosten van Duitsland en in Polen. Was je daar eenmaal terechtgekomen, dan kwam je er meestal niet levend uit. Als je al niet doodging van de honger, of door besmettelijke ziekten, dan werd je wel doodgeknuppeld, opgehangen of vergast.

Symbool voor het lijden van het Joodse volk is het Joodse meisje Anne Frank. Ze was in Amsterdam "ondergedoken" (dat wil zeggen dat ze zich daar verborgen hield), maar ze werd verraden aan de Duitsers en ook naar een concentratiekamp gebracht. Daar is ze ook gestorven. Ze werd in de hele wereld bekend door haar dagboek, dat ze schreef op haar onderduikadres. Het huis waar ze toen woonde, dat ook wel het Achterhuis genoemd wordt, aan de Prinsegracht 63 om precies te zijn, heet nu het Anne Frankhuis, en is een museum.

Op het portaal over de Tweede Wereldoorlog wordt er elke maand een artikel uitgelicht. Hieronder zie je het artikel van deze maand.

Bundesarchiv Bild 183-1987-0922-500, Wien, Heldenplatz, Rede Adolf Hitler.jpg

De Anschluss (toen gespeld als Anschluß) was een gebeurtenis vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Op 18 maart 1938 lijfde Duitsland Oostenrijk in. Van nu af aan was Oostenrijk geen zelfstandig land meer, maar een provincie van Nazi-Duitsland. In de Eerste Wereldoorlog waren het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije bondgenoten geweest. Toen ze de oorlog eenmaal hadden verloren van de geallieerden kregen ze zware verdragen aan hun broek. Duitsland moest zich houden aan het Verdrag van Versailles en Oostenrijk aan het Verdrag van Saint-Germain. Lees verder

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog bleek dat er wereldwijd ongeveer 50 miljoen doden waren gevallen. In Nederland worden de gevallenen en slachtoffers van oorlogsgeweld en terreur herdacht bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en wordt de Bevrijding van de Duitse bezetting gevierd op 5 mei. Er kwam ook een nieuwe "oorlog" tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten: de Koude Oorlog. Duitsland werd opgedeeld. Pas in de Jaren 90 werd Duitsland weer één land. Maar ook na de Tweede Wereldoorlog gebeurde er van alles, dat de moeite waard was, zoals de eerste man op de maan en de val van de Sovjet-Unie. Hierover lees je meer in het volgende portaal: Portaal:van 1945 tot nu. Tot in het volgende portaal!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Tweede_Wereldoorlog&oldid=523999"