Portaal:Godsdienst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh kids.png  KidsPortaal Farm-Fresh monitor add.png  KidsPortaal2 Farm-Fresh set security question.png  ModeratorPortaal Farm-Fresh education.png  HulpPortaal
Portaal Godsdienst.png


Welkom!

Welkom op het Portaal Godsdienst! Dit portaal gaat over godsdienst of religie. Godsdienstige mensen geloven altijd in iets, in God, Allah, Jahweh of in een leer, zoals de leer van Confucius, Boeddha of Bahá'u'lláh. Ook geloofden en geloven mensen in meerdere goden, zoals in het hindoeïsme of in de Griekse goden. Er zijn ook veel mensen die niet in een God geloven. Die mensen heten atheïsten. Er zijn vooral in Europa en Oceanië veel atheïsten. Godsdienst is iets bijzonders, want voor godsdiensten worden eigenlijk nooit bewijzen gevonden, om godsdiensten is ook een hoop oorlog geweest, zoals de kruistochten en nu ISIS. Veel leesplezier op dit gezegende portaal. ;)

Mededelingen:

  • Dit portaal is net nieuw. Er wordt nog aan gewerkt!
Christendom

Het christendom is het grootste geloof ter wereld, met de meeste gelovigen. Christenen geloven in de Heilige Drie-eenheid, bestaande uit God, Jezus Christus en de Heilige Geest. In gebeden komen zij vaak voor en dan worden ze genoemd: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Christenen geloven dat God alles heeft gemaakt en dat Jezus zijn Zoon is. Jezus zou zich door zijn kruisiging hebben opgeofferd voor de mensheid en daarmee alle mensen hebben gered. Het boek van het christendom is de Bijbel. Die bestaat uit het Oude en Nieuwe Testament. Het christendom bestaat uit meerdere richtingen. De drie belangrijkste zijn het rooms-katholicisme (de grootste richting), de oosterse othodoxie en het protestantisme.

Meer lezen:

Islam

De Islam is de snelst groeiende godsdienst ter wereld. Islam betekent overgave, gelovigen geven zich over aan Allah. De Islam gelooft dat Mohammed de laatste profeet was en de belangrijkste. Hij zou het werk voltooid hebben wat de profeten voor hem, Ibrahim (Abraham), Musa (Mozes) en Isa (Jezus) waren begonnen. Het boek van de moslims is de Koran. Er zijn ook in de islam stromingen. De belangrijkste zijn het soennisme en het sjiitisme. De meeste moslims zijn soennitisch. Je ook de alevieten. Dat zijn sjiieten die de Koran iets minder letterlijk nemen. Zijn leven vooral in Turkije. Het gebedshuis van de moslims is de moskee. De Islam is niet zo heel oud voor een godsdienst. Hij ontstond in de 7e eeuw. De heilige stad van de moslims is Mekka. Daar staat de Ka'aba en elke moslim moet daar een keer in zijn leven naar toe.

Meer lezen:

Jodendom

Het Jodendom is een hele oude godsdienst. Het is van de oudste godsdiensten die er nog steeds is, de basis van het jodendom is namelijk al honderden jaren voor Christus ontstaan. Joden geloven in een God, maar strenge Joden schrijven nooit zijn naam. Dit is omdat die naam uitgewist kan worden en dat mag niet van hen. Hun God schrijven ze als JHWH. De Joden geloven in veel profeten, maar niet in Jezus Christus (Jezus was wel zelf een jood) en Mohammed. Die zien ze als valse profeten. (in tegenstelling tot de christenen vonden de Joden vroeger Jezus arrogant) De Joden wachten nog steeds op de Messias, die alle Joden zal redden. Jezus wordt door de christenen gezien als Messias en daarom zien de Joden hem als vals. De belangrijkste Joodse profeten zijn Mozes en David. Joden zijn door de eeuwen heen vaak mishandeld. Ze waren nooit de meerderheid en werden onderdrukt door andere landen en godsdiensten. Eerst door de oude volken zoals de Babyloniërs, Assyriërs en Romeinen en later door de middeleeuwse christenen. Ook zijn sommige Joden vermoord door andere Joden (dit waren vaak rabbijnen. In de Tweede Wereldoorlog zijn miljoen Joden gedood waardoor er nog steeds veel minder zijn dan eerst. Het enige land met een Joodse meerderheid is Israël. Het heilige boek van de Joden is de Thora, ook wel bekend als het Oude Testament.

Meer lezen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Godsdienst&oldid=352776"