Pol Pot

Uit Wikikids
Versie door Danoinjesta (overleg | bijdragen) op 28 feb 2017 om 11:52 (Categorie:Dictator toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pol Pot (1928-1998) was een dictator. Hij regeerde over Cambodja van 1975 tot 1979. Hij vormde Cambodja om tot wat volgens hem de perfecte samenleving was: iedereen moest boer worden, kinderen werden gescheiden van hun ouders en geld, privébezit, onderwijs en godsdienst werden afgeschaft. De mensen moesten hard werken voor weinig eten.Pol Pot en zijn aanhangers, de Rode Khmer, vermoordden miljoenen mensen die volgens hen niet meewerkten aan de samenleving, zoals boeddhistische monniken en intellectuelen (mensen met veel kennis). Zelfs het dragen van een bril maakte je al verdacht. Onder Pol Pot werden wel anderhalf tot twee miljoen mensen vermoord, ongeveer éénvijfde van de Cambodjaanse bevolking.

In 1978 werd Cambodja binnengevallen door het Vietnamese leger, en vluchtten Pol pot en de Rode Khmer naar de jungle in het westen. Daar wist hij nog aan de macht te blijven totdat hij in 1996 werd afgezet door zijn vroegere bondgenoot Ta Mok. In 1998 werden de Rode Khmer definitief verslagen door het Cambodjaanse regeringsleiders, en een paar dagen later stierf Pol Pot; officieel aan een hartinfarct, maar er wordt beweerd dat hij zelfmoord heeft gepleegd of is vermoord.

Biografie

Het leven van Pol Pot

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pol_Pot&oldid=474659"