Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Pokken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pokken ook wel variola genoemd is een heftige besmettelijke ziekte die werdt veroorzaakt door een virus . Het virus kon alleen door mensen aam elkaar doorgegeven worden en verspreid zich zelf door middel van vocht druppels zoals bijvoorbeeld snot of speeksel . Er zijn meerdere soorten varianten deze varianten leg ik hier onder uit en wat de symptomen van de pokken zijn

Soorten pokken ziekte

Je hebt twee soorten varianten namelijk:

  • Variola minor : is minder erger variant van het pokkenvirus . Mensen met deze variant hebben minder hoge koorts en ervaren en andere minder erger symptomen.
  • variola major: was de meest voorkomende variant van het pokkenvirus maar het was ook het meest ergste variant als je niet gevaccineerd was dan had je meest kans om dood te gaan er aan en binnen deze variant zijn ook weer 3 varianten namelijk:
  • 1 Een veranderen variant ook wel gemuteerde variant genoemd dat was ontstaan na dat heel wat mensen waren in ingeënt tegen de ziekte De symptomen waren minder erg de mensen hadden weinig last van de ziekte De variant leek op de waterpokken als je was gevaccineerd maar was voor de mensen die niet gevaccineerd waren wel erngstig.
  • 2 Het platte type was wel erg schadelijke vooral kinderen hadden van deze variant last van. Hierbij bleven de pokken zacht en waren plat veel mensen die deze variant hadden kregen een vergiftiging in het bloed.
  • 3Hemorragische type waarbij in het lichaam bloedingen ontstonden de huid en pokken kleurden daardoor paars of zwart het werd steeds erger uiteindelijk stierf je er aan
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pokken&oldid=652272"