Plutonium

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 22 sep 2021 om 12:56 (→‎Voorkomen: Aanvullingen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Chemisch element
Plutonium ring.jpg
Een ring van plutonium
Naam Plutonium
Latijn
Symbool Pu
Atoomnummer 94
Soort actinide metaal
Kleur zilverwit, dof tot donkergrijs in de lucht
Smeltpunt 639,4 oC
Kookpunt 3228 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Plutonium is een chemisch element met als symbool Pu en atoomnummer 94 van het Periodiek Systeem in de scheikunde. Het is duur, zeldzaam en giftig.

Voorkomen

Het is een zogeheten actinide metaal met een zilvergrijze uiterlijk dat dof wordt bij blootstelling aan lucht en vormt een doffe deklaag door oxidatie ("roest"). Het reageert met koolstof, halogenen, stikstof, silicium en waterstof. Het is radioactief en kan zich ophopen in botten, wat de omgang met plutonium gevaarlijk maakt.

Plutonium is het element met het hoogste atoomnummer dat in kleine hoeveelheden in de natuur voorkomt. Deze worden gevonden bij uranium afzettingen.

Geschiedenis

Plutonium werd voor het eerst synthetisch geproduceerd (kunstmatig gemaakt door samenvoeging) en geïsoleerd (apart gekregen) eind 1940 en begin 1941 in het 1,5 meter lange cyclotron (deeltjesversneller) aan de University of California, Berkeley. Plutonium is vernoemd naar Pluto, die destijds nog als een planeet werd gezien. Geheimhouding in oorlogstijd noodzaakte het team van de Universiteit van Californië om hun ontdekking pas in 1948 te kunnen publiceren.

Het voor het eerst produceren van plutonium in bruikbare hoeveelheden was een belangrijk onderdeel van het Manhattan-project tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat de eerste atoombommen ontwikkelde. The Fat Man bommen, gebruikt in de Trinity kernproef in juli 1945, en gebruikt bij het bombarderen van Nagasaki in augustus 1945 had plutonium kernen .

Gebruik

Verschillende plutonium-typen zijn zoals dat heet splijtbaar, wat betekent dat ze een nucleaire kettingreactie in stand kunnen houden, wat leidt tot toepassingen in kernwapens en kernreactoren.

Het is een warmtebron in radio-isotoop thermo-elektrische generatoren (een nucleaire batterij), die worden gebruikt om sommige ruimtevaartuigen van stroom te voorzien. Zogeheten Plutoniumisotopen zijn duur en lastig te scheiden, dus bepaalde isotopen worden meestal gemaakt in gespecialiseerde reactoren.

Biologie

Veiligheid

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Plutonium&oldid=684134"