Plot

Uit Wikikids
Versie door White Fang (overleg | bijdragen) op 25 feb 2019 om 14:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''plot''' is de opbouw, de structuur van het verhaal. Het is een soort plan dat de schrijver van verhalen of filmscenario's volgt om zijn verhaal in...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De plot is de opbouw, de structuur van het verhaal. Het is een soort plan dat de schrijver van verhalen of filmscenario's volgt om zijn verhaal in te delen.

De manier waarop de plot zich voor de lezer of toeschouwer ontwikkelt in het verhaal gebeurt met acties en dialogen. Gewoonlijk worden aan het begin van het verhaal de personages voorgesteld. Vervolgens gebeurt er iets, een probleem dat de hoofdpersoon wil oplossen. Om zijn doel te bereiken zal hij (of zij) allerlei hindernissen moeten overwinnen. Al die dingen kan de schrijver in zijn plot vooraf bedenken. Een woord met ongeveer dezelfde betekenis is intrige.

Niet alle verhalen volgen een strak gestructureerde plot, maar bij detectiveverhalen is dit bijvoorbeeld wel een vereiste om de spanning erin te houden. De schrijver mag namelijk niet van in het begin alles prijsgeven wat de lezer nodig heeft om een zaak op te lossen. Pas op het einde mogen alle puzzelstukjes logisch samenkomen en tot een oplossing leiden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Plot&oldid=548758"