Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Plakkaat van Verlatinghe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste pagina van het Plakkaat van Verlatinghe.

Het Plakkaat van Verlatinghe, ook bekend als de Acte van Verlatinghe en Akte van afzwering was een plakkaat dat werd getekend op 26 juli 1581, na het besluit door de Staten-Generaal van de Nederlanden op 22 juli. Hiermee werd Filips II afgezet als wettige heerser der Nederlanden. Dit plakkaat wordt gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden.

Inhoud

In dit plakkaat besloten de gewesten Brabant, Gelre en Zuthpen, Vlaanderen, Holland, Zeeland, Friesland, Mechelen en Utrecht om Filips II vervallen van de troon te verklaren, omdat hij de vrijheden van de burgers niet erkende. Er werd gezocht naar een nieuwe vorst, maar die werd niet gevonden. Hierdoor werden de Nederlanden later een republiek.

Het pronkstuk van Nederland

De Amerikaanse Onafhankelijksverklaring was voor een groot deel gebaseerd op deze Nederlandse Onafhankelijkheidsverklaring. De dag van de tekening van de onafhankelijkheidsverklaring is een feestdag, namelijk Independence Day. In Nederland is het Plakkaat echter onbekend. Toch werd het in 2018 verkozen tot het Pronkstuk van Nederland, nog boven de [[Nachtwacht] van Rembrandt en het meisje met parel van Vermeer.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Plakkaat_van_Verlatinghe&oldid=611816"