Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Uit Wikikids
Versie door Groempdebeer (overleg | bijdragen) op 5 feb 2024 om 18:37
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Pyotr Ilyich Tchaikovsky.jpg
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1875)
Persoonlijke informatie
Volledige naam
Bijnaam
Land Flag of the Romanov Monarchy.svg Keizerrijk Rusland
Geboortedatum 7 mei 1840
Geboorteplaats Votkinsk (Oedmoertië)
Overleden 6 november 1893
Overleden te Sint-Petersburg
Gehuwd met /
relatie
Antonina Miljoekova (geh. 1877)
Carrière
Beroep Componist, muziekpedagoog, pianist
Bekend van Het Zwanenmeer
Actief ca. 1867 - 1893
Genre(s) Klassieke muziek, Romantiek
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Pjotr Iljitsj Tsaikovski (Russisch: Пётр Ильи́ч Чайко́вский) (Votkinsk, 7 mei 1840 – Sint-Petersburg, 6 november 1893), soms ook wel Peter Tsaikovski genoemd, was een Russisch componist. Zijn bekendste stuk was Het Zwanenmeer, dat in 1877 door hem gecomponeerd werd. Tsjaikovski had vroeger Mozart als voorbeeld. Pjotr was niet geliefd bij zijn landgenoten. Zij vonden dat zijn muziek te "westers" was.

Oorsprong

De overgrootvader van de componist, Fjodor Afanasjevitsj Chaika, kwam uit een belangrijke familie in Klein Rusland. Hij was een afstammeling van de bekende Kozakkenfamilie van Chaeks. Er wordt gezegd dat hij stierf in de Slag bij Poltava, maar eigenlijk leefde hij tot op hoge leeftijd en stierf hij in de tijd van Catharina. De grootvader van de componist, Pjotr Fjodorovitsj Chaika, was arts en diende in verschillende steden. Hij kreeg adel in 1785 en was later burgemeester in de districtsstad van de provincie Slobodskoj Vjatka. Hij was getrouwd met Anastasia Stepanovna Posokhova en ze kregen twintig kinderen. Haar vader, tweede luitenant Stepan Posokhov, kwam van Jekaterinenburg naar Kungur in de provincie Perm om de stad te verdedigen tijdens de Pugachev-opstand, waar hij stierf.

Michel-Victor Assier was een Franse beeldhouwer en modelbouwer in de Koninklijke Porseleinfabriek Meißen. Hij was getrouwd met Maria Christine Eleonora Wittig, dochter van de Oostenrijkse officier Georg Wittig. Hun vijfde van zes kinderen, Michael Heinrich Maximilian Asier, kwam in 1830 naar Rusland als leraar Frans en Duits in het Artillery and Engineer Gentry Cadet Corps en werd in 1795 Russisch staatsburger. Hij diende vervolgens als douanebeambte op het ministerie van Financiën, klom op tot de rang van volwaardig staatsraadslid en kreeg zeven kinderen uit twee huwelijken.

Ilja Petrovitsj Tsjaikovski (1795-1880), de vader van de componist, was de jongste van de twintig kinderen van Pjotr Fjodorovitsj. Na zijn afstuderen aan het Mining Cadet Corps in Sint-Petersburg, werd hij ingenieur en werd hij ingelijfd bij het Department of Mining and Salt Affairs. Weduwe na een kort huwelijk met Maria Karlovna Kaiser, met wie hij een dochter kreeg, Zinaida, trouwde hij in 1811 met Alexandra Andreevna, geboren Assier (20-1812), de dochter van Andrei Assier (uit zijn eerste huwelijk) en Ekaterina Mikhailovna, geboren Popova. Kort voor de dood van haar vader studeerde Alexandra Andreevna af aan de School for Women’s Orphans, waar ze retorica, rekenen, aardrijkskunde, literatuur en vreemde talen studeerde. Pjotr Pletnev, aan wie Poesjkin Onegin opdroeg, was haar literatuurleraar op de middelbare school.

In 1837 verhuisde Ilja Petrovitsj met zijn jonge vrouw naar de Oeral, nadat hij zijn dochter Zinaida naar het Catharina-instituut in Sint-Petersburg had gestuurd. Hij werd benoemd tot hoofd van de Kamsko-Votkinsk-staalfabriek, die op dat moment een van de grootste staalfabrieken was. Ilja Petrovitsj werd eigenaar van een groot huis met bedienden en een eigen leger in de vorm van honderd Kozakken. Gasten van het huis waren de lokale adel, grootstedelijke jongeren die kwamen oefenen en ingenieurs uit Engeland.

Biografie

Kindertijd en adolescentie (1840-1865)

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski werd geboren op 25 april (7 mei 1840) in de Kamsko-Votkinsk-fabriek in het dorp Votkinsk, district Sarapul, provincie Vjatka (nu de stad Votkinsk, Oedmoertië). Hij was het tweede kind in het gezin. Zijn oudere broer Nikolai werd geboren in 1838, zijn zus Alexandra (getrouwd met Davydova) werd geboren in 1842 en Hippolyte werd geboren in 1843. Andere familieleden van Ilja Petrovitsj woonden ook bij de Tsjaikovski’s: zijn tante Nadezjda Timofeyevna en nichtjes Lydia Tsjaikovskija (een wees) en Nastasya Vasilievna Popova. De kinderen woonden op de tussenverdieping van het huis .

De familie Tsjaikovski in 1848. Ptjor zit aan de linkerkant.

In 1844 kwam gouvernante Fanny Durbach, een Française uit Montbéliard, naar Votkinsk om kinderen uit Sint-Petersburg te onderwijzen. Ze werd door iedereen hartelijk verwelkomd: “Veel mensen renden naar buiten om hen te ontmoeten, omhelzingen en kussen begonnen, waaronder het moeilijk was om familieleden van bedienden te onderscheiden, zo aanhankelijk en warm waren de manifestaties van universele vreugde. Mijn vader benaderde het jonge meisje en kuste haar alsof ze van hemzelf was. Deze eenvoud, het patriarchale karakter van de relatie, moedigde de jonge vreemdeling onmiddellijk aan en verwarmde haar en plaatste haar in de positie van bijna een lid van de familie”.

De ouders van Pjotr Iljitsj hielden van muziek. Zijn vader speelde in zijn jeugd fluit, zijn moeder speelde ooit harp en piano, en zong ook romances. Zoals in elk fatsoenlijk huis had het huis van de Tsjaikovski een vleugel, evenals een mechanisch orgel uit de hoofdstad, de orchestrina. Het waren echter de orchestrina, waarin de kleine Peter voor het eerst Zerlina’s aria uit Mozarts opera Don Giovanni hoorde, die de sterkste indruk op hem maakte. Op de rollen van dit orgel stonden ook fragmenten uit opera’s van Rossini, Bellini en Donizetti.

Het was waarschijnlijk zijn moeder die hem voor het eerst naar de piano bracht, waarna hij in 1845-1848 les kreeg van Marya Markovna Palchikova, die lijfeigene was en leerde lezen en schrijven en muziek maken op kopergeld[19]. Toen het gezin in Votkinsk woonde, hoorden ze 's avonds vaak melodieuze volksliederen van fabrieksarbeiders en boeren. Uit een brief van gouvernante Fanny Dürbach aan Pjotr Iljitsj: Ik hield vooral van de rustige, zachte avonden aan het einde van de zomer… Vanaf het balkon luisterden we naar tedere en droevige liedjes, alleen doorbraken ze de stilte van deze prachtige nachten. Je moet ze onthouden, niemand van jullie is toen naar bed gegaan. Als je deze melodieën uit je hoofd hebt geleerd, zet ze dan op muziek. U zult degenen charmeren die hen in uw land niet zullen kunnen horen.

Als kind componeerde Pjotr Tsjaikovski onbeholpen gedichten, meestal in het Frans, en was hij zeer geïnteresseerd in de biografie van Lodewijk XVII; In 1868 kocht hij als volwassene een gravure van Lodewijk in de tempel in Parijs en lijstte deze in. Deze gravure en het portret van Anton Rubinstein waren lange tijd de enige decoraties van zijn residentie.

In februari 1848 ging Ilja Petrovitsj met pensioen en de rang van generaal-majoor. In september van datzelfde jaar verhuisde hij met zijn gezin tijdelijk naar Moskou om de kwestie van de particuliere dienst op te lossen. Om de kinderen niet van streek te maken, verliet Fanny Dürbach, zich realiserend dat ze nutteloos was geworden, in het geheim vroeg in de ochtend het huis, een ontroerend afscheid vermijdend, en ging in dienst van de Neratov-landeigenaren. Samen met haar bezittingen nam ze “Pierre’s Museum” mee: stukjes papier, zijn oude notitieboekjes en met inkt bevlekte ontwerpen, die ze besloot te bewaren omdat ze geloofde dat ze hem ooit zou ontmoeten. In november verhuisde het gezin van Moskou naar Sint-Petersburg, waar Pjotr en Nikolaj naar het schmeling-internaat werden gestuurd. Er waren ook serieuze muzieklessen bij de leraar Filippov, de eerste pianistische moeilijkheden, ze bezochten ook voor het eerst het theater, waar Peter erg onder de indruk was van opera, ballet en symfonieorkest. In Sint-Petersburg kreeg Peter mazelen, wat complicaties achterliet die verband hielden met de werking van het centrale zenuwstelsel, ook uitgedrukt in aanvallen, hoewel ze mogelijk zijn geërfd van grootvader Assier.

Nadat ze Nikolai hadden gestuurd om te studeren aan het Instituut van het Corps of Mining Engineers, verhuisde de familie begin 1849 naar Alapayevsk, waar Ilja Petrovich de positie van manager van de fabriek van de erfgenamen van Yakovlev kreeg. Eind 1849 werd een nieuwe gouvernante ingehuurd om Peter voor te bereiden op toelating.

School voor Jurisprudentie

Tsjaikovski draagt het uniform van de Keizerlijke School voor Jurisprudentie

Pjotr Tsjaikovski zou oorspronkelijk samen met zijn broer Nikolai naar het Mijnkorps worden gestuurd, maar zijn ouders veranderden van gedachten. In plaats daarvan ging hij in augustus 1850 met zijn moeder en zussen Zinaida en Alexandra naar Sint-Petersburg om de voorbereidende klas van de Keizerlijke School voor Jurisprudentie te volgen, een gesloten mannelijke onderwijsinstelling op de hoek van de dijk van de rivier de Fontanka en de straat die nu zijn naam draagt. Op 22 augustus 1850 bezocht hij met zijn moeder het theater waar ze de opera A Life for the Tsar van Glinka opvoerden, en hij hoorde Russische opera voor het eerst uitgevoerd door een groot orkest, koor en solisten. Half oktober woonde hij het ballet Giselle van Adolphe Adam bij, waarin de titelrol werd uitgevoerd door de Italiaanse ballerina Carlotta Grisi. In oktober keerde Alexandra Andrejevna terug naar Alapayevsk, “nasty Alapaikha”, zoals Pjotr de stad noemt in een van zijn brieven aan zijn ouders. De scheiding van zijn moeder was een ernstig trauma. Zijn beschermheer in Sint-Petersburg was een familievriend, Modest Vakar, die hem en zijn broer Nikolai op zondag naar zijn huis bracht. Op zo’n zondag bracht Tsjaikovski per ongeluk roodvonk in hun huis, dat verscheen in een van de voorbereidende klassen van de School of Jurisprudence. Modest Vakar’s vijfjarige zoon Nikolai werd ziek en stierf plotseling. Toen hij het lijk van de jongen zag en voor het eerst met dit onherstelbare verdriet werd geconfronteerd, gaf de tienjarige Pjotr Tsjaikovski zichzelf de schuld van alles, hoewel niemand hem verweet en zelfs de diagnose voor hem verborg.

In het voorjaar van 1851 werd de zorg van Modest Vakar vervangen door de zorg van Ivan Ivanovitsj Veits en Platon Vakar. In april van datzelfde jaar zag Pjotr Tsjaikovski keizer Nicolaas I voor het eerst, “zo dicht als de bank van zijn vader bij zijn bureau in zijn studeerkamer staat”, op een kinderbal in de Vergadering van Adel. In sentimentele en hartstochtelijke brieven aan zijn ouders smeekte hij hen om hem te bezoeken, maar in heel 1851 kwam alleen zijn vader, voor drie weken in september.

Pjotr slaagde met succes voor de toelatingsexamens voor de “echte” klas van de School of Jurisprudence. Zijn klassenleraren waren J. S. Alopeus en Édouard Gallard de Baccarat, en zijn favoriete leraar was J. I. Bérard, die literatuur en Frans onderwees. Op de school studeerde hij ook piano bij Franz Becker en zong hij in het koor onder leiding van Gavriil Lomakin.

Tsjaikovski’s moeder, Alexandra Andrejevna, stierf op 13 juni (25), 1854, na ziek te zijn geworden van cholera. Ilja Petrovitsj werd ook ziek met cholera op de dag van de begrafenis van zijn vrouw, was bijna dood, maar overleefde. Zes kinderen, van wie de oudste zestien jaar oud was, volgden de kist. Nadat ze Nikolai en Pjotr naar de klaslokalen hadden teruggebracht en Alexandra en Hippolyte naar gesloten onderwijsinstellingen hadden gestuurd, verhuisden Ilja Petrovitsj en de vierjarige tweeling een tijdje naar zijn broer Pjotr Petrovitsj.

In 1855-1858 leerde Tsjaikovski piano spelen van de Duitse pianist Rudolf Kündinger, die door Ilja Petrovitsj was ingehuurd voor zijn zoon Peter. In de klas maakte Tsjaikovski ook kennis met westerse instrumentale muziek en voerde het uit met een leraar in vier handen. In zijn Autobiografie zou Tsjaikovski later schrijven: “Elke zondag bracht ik een uur met hem door en boekte ik snelle vooruitgang in het pianospelen. Hij was de eerste die me meenam naar concerten.” De lessen met Kündinger werden stopgezet in het voorjaar van 1858, toen Ilja Petrovitsj zijn hele fortuin verloor in een dubieuze zwendel en gedwongen werd een baan te zoeken. Alexandra, die na haar afstuderen aan het instituut terugkeerde naar de familie, werd het hoofd van het gezin. Ter nagedachtenis aan zijn eerdere technische prestaties kreeg Ilja Petrovitsj de positie van directeur van het Technologisch Instituut en verhuisde met zijn kinderen naar een groot staatsappartement.

afstuderen aan de Keizerlijke School voor Jurisprudentie. Tsjaikovski — 7e van links op de 1e rij, 6e

Tsjaikovski studeerde af aan de Keizerlijke School voor Jurisprudentie op 13 mei 1859. Hij ontving een oorkonde en kreeg de rang van negende klasse (titulair raadslid) op 29 mei van datzelfde jaar. Zijn cijfers waren uitstekend voor kerkelijk, civiel, strafrechtelijk en financieel recht, burgerlijk en strafprocesrecht, lokale wetten, Romeins recht, encyclopedie van jurisprudentie, geschiedenis van het Russische recht, forensische geneeskunde, Russische en Franse literatuur. Zijn cijfers waren zeer goed voor de wet van God, staatsrecht, landmeetkundige wetten en gerechtelijke procedure, logica, psychologie, Latijnse en Duitse literatuur, algemene en nationale geschiedenis, algemene en nationale geografie, algemene en binnenlandse statistieken. Zijn cijfers waren goed voor wiskunde, natuurlijke historie en natuurkunde.

Biografen merken op dat ondanks de prevalentie van lijfstraffen in onderwijsinstellingen van die tijd, Tsjaikovski zowel dit soort straffen als pesten van andere studenten vermeed. Tsjaikovski’s klasgenoot Fjodor Maslov beweerde dat hij "niet alleen een favoriet was van zijn kameraden, maar ook van zijn superieuren. Niemand heeft een bredere sympathie genoten."

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de School of Jurisprudence componeerde Tsjaikovski “ondanks extreme walging” een “Jurisprudence Song” voor koor, evenals een “Jurisprudence March” op basis van zijn eigen tekst. Hij weigerde deel te nemen aan de jubileumvieringen, zodat beide werken op 5 december 1885 in afwezigheid van de auteur werden uitgevoerd.

Dienst bij het Ministerie van Justitie

Onmiddellijk na zijn afstuderen aan de School voor Jurisprudentie trad Pjotr Tsjaikovski in dienst van het Eerste Departement van het Ministerie van Justitie, waar hij voornamelijk boerenzaken behandelde. In zijn vrije tijd deed hij allerlei uitvindingen, amusement en feesten in het gezelschap van zijn zus Alexandra, zijn broer Nicholas, zijn nicht Annette, Apukhtin en anderen, en bezocht hij ook het operahuis, waar hij, onder invloed van zijn vriendschap met Luigi Piccioli, met wie hij de Italiaanse taal beoefende, de voorkeur gaf aan Italiaanse opera.

In 1861 kwam voor het eerst zijn wens om naar het buitenland te reizen uit. Van 18 juni tot 21 september 1861 vergezelde hij de kennis van zijn vader, de ingenieur V. V. Pisarev, op een zakenreis naar Europa als tolk en bezocht in drie maanden Berlijn, Hamburg, Brussel, Antwerpen, Oostende, Londen en Parijs. Voordat hij vertrok, schreef Tsjaikovski op 9 juni aan zijn zus: “… Ik ga naar het buitenland, je kunt je mijn vreugde voorstellen, en vooral als je bedenkt dat, zoals blijkt, mijn reis bijna niets zal kosten, zal ik zoiets zijn als een secretaresse, een tolk.” Vervolgens leidde zijn interesse in de Europese cultuur, zijn kennis van verschillende vreemde talen, waaronder zijn vloeiendheid in het Frans en Italiaans, de behoefte om te rusten en te werken in comfortabele omstandigheden en later zijn succesvolle touractiviteiten tot een prominente plaats in het leven van de componist.

Conservatorium van St. Petersburg

Pjotr Tsjaikovski, begin jaren 1860

Het idee om muziekstudies te combineren met publieke dienstverlening kwam van de vader van de componist, Ilja Petrovitsj. Hij vroeg in het geheim aan Kündinger, die eerder muziek had gestudeerd met zijn zoon, of zijn zoon echt muzikaal talent had. Kündinger antwoordde dat hij geen muzikaal talent had en niet geschikt was voor een muzikale carrière, en het was te laat om te beginnen - hij zou binnenkort eenentwintig jaar oud zijn. Ondanks deze teleurstellende recensie stelde hij voor dat zijn zoon zijn muziekstudie zou voortzetten, die hij aanvankelijk niet serieus nam. Kündinger schreef later treurig: “Als ik had kunnen voorzien wie de toenmalige advocaat zou worden, had ik een dagboek bijgehouden van onze lessen met hem.”

In september 1861 ging Pjotr Tsjaikovski naar de muziekklassen van de Russische muziekvereniging. Later werd deze vereniging omgevormd tot het conservatorium van Sint-Petersburg. Hier leerde hij alles over muziek. Zijn leraren waren Nikolai Zaremba en Anton Rubinstein. Tegelijkertijd studeerde hij ook fluit bij Cesare Ciardi en orgel bij Heinrich Stihl. Gustav Kross, Karl Fahn-Ark en Richard Metzdorf waren zijn medeleerlingen. Tot zijn 37e combineerde Tsjaikovski zijn muzikale studies met werk als ambtenaar. Daarna verliet hij de dienst en wijdde hij zich volledig aan muziek. Tsjaikovski herinnerde zich later hoe zijn vader reageerde op zijn vertrek bij het ministerie van Justitie:

“Mijn vader was niet boos toen ik stopte met werken bij het ministerie van Justitie om naar het conservatorium te gaan. Hij was verdrietig dat ik niet de carrière had die hij voor mij had gehoopt, maar hij steunde me in mijn keuze om muzikant te worden. Hij vroeg alleen naar mijn plannen en moedigde me aan om mijn dromen na te jagen.”

In 1863 woonde Tsjaikovski de première bij van Alexander Serovs opera Judith. Aan het Conservatorium raakte hij goed bevriend met Herman Laroche, die later een beroemde muziekcriticus werd. Laroche was de eerste die het talent van de componist waardeerde en met wie hij urenlang met vier handen speelde. Tsjaikovski bracht de zomer van 1867 door met zijn zus, Alexandra Ilyinichna, in Kamenka. Hij keerde vervolgens terug naar Sint-Petersburg, nam afscheid van zijn vader en broers, die voor de winter naar de Oeral vertrokken om bij zijn halfzus Zinaida te wonen, en verhuisde naar het lege appartement van Apukhtin, die naar Moskou was vertrokken. In eenzaamheid, armoede en schulden dacht hij er vaak aan om terug te keren naar zijn oude baan.

Tsjaikovski’s conservatoriumwerken omvatten de ouverture De storm gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Alexander Ostrovsky en Character Dances (Dances of the Hay Girls) voor symfonieorkest, die later werden opgenomen in de opera Voyevoda. Character Dances werd voor het eerst uitgevoerd op 30 augustus 1865 onder leiding van Johann Strauss in de Pavlovsk Concert Hall - de eerste openbare uitvoering van Tsjaikovski’s muziek. Daarna dirigeerde hij zijn nieuwe Ouverture in F majeur in het Mikhailovsky Palace, uitgevoerd door het Conservatorium Orkest.

Tsjaikovski’s afstudeerwerk was de cantate To Joy, een Russischtalige vertaling van Friedrich Schillers gelijknamige ode. Het werd uitgevoerd op 29 december 1865 (10 januari 1866). De componist was niet aanwezig bij de première van de cantate. Het maakte geen indruk op de Sint-Petersburgse musici. Anton Rubinstein knipoogde toen hij het las, Serov zei dat hij “meer verwachtte”, en de jonge criticus César Cui verklaarde dat “Tsjaikovski erg zwak is” en dat “zijn talent nooit door de ketenen van het conservatorium is gebroken”. Alleen Laroche was verrukt over de cantate en zag in dit werk de grote creatieve mogelijkheden van Tsjaikovski. Op 37 december (47 januari) van datzelfde jaar studeerde hij af aan het Conservatorium van Sint-Petersburg met een grote zilveren medaille (de hoogste onderscheiding in die jaren). Tsjaikovski kreeg pas op 31 maart (12 april 30) een diploma van afstuderen aan het conservatorium met de titel “vrije kunstenaar”, na de goedkeuring van de voorschriften voor het conservatorium. De Raad van het Conservatorium getuigt hierbij dat Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in december 1865 afstudeerde aan het conservatorium van Sint-Petersburg. Hij kreeg de titel van Vrije Kunstenaar en werd bekroond met een zilveren medaille. Tsjaikovski studeerde af met uitstekende cijfers voor de theorie van compositie en instrumentatie, en goed voor orgelspel. Hij was ook goed in pianospelen en dirigeren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pjotr_Iljitsj_Tsjaikovski&oldid=839391"