Pinksteren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
De Heilige Geest daalt neer op de apostelen, geschilderd door Antonio Palomino.

Pinksteren is een christelijke feestdag.

Met Pinksteren wordt traditioneel herdacht dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest in de vorm van vlammende tongen. Dit wordt ook wel de uitstorting van de Heilige Geest genoemd. Daarvoor waren ze nog besluiteloos geweest, maar daarna wisten ze precies wat ze moesten doen: andere mensen bekeren. Ze renden naar buiten en begonnen ieder in een andere taal mensen te bekeren. Dat was geen eenvoudige klus, want iedereen was tegen de volgelingen van Jezus. Van de 12 apostelen zijn er uiteindelijk 11 vermoord vanwege hun christelijke geloof. Alleen de apostel Johannes is van ouderdom gestorven.

Je hebt 1e Pinksterdag dat altijd op een zondag valt en 2e Pinksterdag op de maandag.

Christelijk feest

Vroeger was Pinksteren een belangrijk christelijk feest, net als Pasen en Kerstmis. Iedereen had ook lang (dagenlang of een week) vrij met Pinksteren. Er waren ook vaste rituelen, zoals duiven loslaten in kerken. Tegenwoordig is het feest sterk ingekort en de christelijke betekenis is helemaal naar de achtergrond verdwenen.

Omdat Pinksteren altijd 50 dagen (dus 1 dag na 7 x 7 dagen) na Pasen valt, valt het net als Pasen elk jaar op een andere datum. In de naam Pinksteren zit het Griekse woord voor "vijftig", pentḗkonta. Het woord is via het Latijn daaraan ontleend. Ook valt het Pinksterfeest 10 dagen na de Hemelvaartsdag. Op deze dag wordt de Hemelvaart van Jezus Christus gevierd. In die getallen zit een symboliek, zoals dat in de Bijbel vaker zo is. De 7 staat voor volmaaktheid. De wereld werd geschapen in 7 tijdsperioden (vaak vertaald als dagen). Als het dan 7 x 7 is, dan krijgt het extra betekenis. Na die 49e dag kan het echte werk beginnen, namelijk het vertellen over het Goede Nieuws (evangelie) van Jezus Christus. Pinksteren valt 10 dagen na Hemelvaartsdag. Die feestdag kent ook een symboliek.

Net zoals Hemelvaartsdag is Pinksteren een vrije dag. En net zoals Pasen vallen de feestdagen op de zondag en de maandag erna.

Joodse wortels

Net zoals Pasen heeft het Pinksteren ook joodse wortels. Het Sjavoeot was het wekenfeest van het joodse geloof. Dat werd 7 x 7 dagen (dus 7 weken)na de Pesach gevierd. In het boek van de Handelingen van de apostelen (hoofdstuk 2: 1) staat dat de Heilige Geest over de apostelen kwam tijdens het Pinksterfeest. Dat is een Griekse vertaling van het Wekenfeest, de Sjavoeot. In de Tora staat beschreven hoe de joden (Exodus 34: 22) het feest moeten zien als een herinnering aan God die aan Mozes de 10 geboden heeft gegeven. Daarnaast is het ook het begin van de tarweoogst. Voor de Rooms-Katholieke Kerk is het vertellen over het evangelie ook een vorm van oogsten, want iedereen leert zo God kennen. Daarin spelen de 10 geboden een belangrijke rol, waarbij het om de 2 geboden van leven draait. Die geboden zijn dat je God moet liefhebben met heel je hart, heel je ziel en heel je verstand en je naaste als jezelf.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pinksteren&oldid=724750"