Peru: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Fotogallerij)
Regel 66: Regel 66:
 
==Fotogallerij==
 
==Fotogallerij==
 
<gallery>
 
<gallery>
Afbeelding:Flag_of_Peru.png|[[Vlag]] van Peru.
+
Afbeelding:Flag_of_Peru.svg|[[Vlag]] van Peru.
 
Afbeelding:Peru_wapen.gif|Het wapen van Peru.
 
Afbeelding:Peru_wapen.gif|Het wapen van Peru.
 
</gallery>
 
</gallery>

Versie van 15 aug 2019 om 16:11

Republiek Peru
República del Perú
Piruw Republika
Piruw Suyu

Flag of Peru.svg Escudo nacional del Perú.svg Peru (orthographic projection).svg

Hoofdstad Lima
Aantal inwoners 31.036.656 (2017)
Oppervlakte 1.285.216 km²
Regeringsvorm Republiek
President Martín Vizcarra (sinds 2018)
Premier Salvador del Solar (sinds 2019)
Godsdienst Rooms-katholicisme
Taal Spaans (84,1%)
Quechua (13%)
Aymara (1,7%)
Munteenheid Peruviaanse sol
Volkslied Somos libres, seámoslo siempre
Nationale feestdag 28 juli
Landcode PER


Peru is een land aan de westkust van Zuid-Amerika. De hoofdstad is Lima.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Peru waren de Inca's. In 1572 werd Peru veroverd door de Spanjaarden. In 1821 werd Peru onafhankelijk. Er zijn veel burgeroorlogen en dicataturen geweest in Peru.

In augustus 2007 werd Peru opgeschrikt door een zware aardbeving. Lees hier alles over in het artikel; Aardbeving Peru 2007

Landschap

Peru heeft drie soorten landschap:

Oerwoud (Amazonelaagland) - La selva

In het tropische regenwoud is het altijd warm (boven 23 °C) en het regent er veel. De selva beslaat ongeveer de helft van de oppervlakte van het land, maar minder dan 10% van de bevolking woont hier.

Kustgebied - La costa

La costa bestaat vooral uit steen en zandwoestijn (de Atacama) en ligt tussen de Stille Oceaan en de uitlopers van de Andes. Het is er fris (gem. 14 °C), behalve in het noorden. De hoofdstad van Peru, Lima, ligt in dit gebied. Steeds meer mensen trekken naar deze stad. Hierdoor woont de helft van de Peruanen in dit deel van het land. De hoogvlakte van Peru is zo'n vier à zes kilometer hoog. Hierdoor is de lucht een stuk ijler en het is er ook niet zo warm. Tegen de hoogteziekte kauwen de Peruvianen cocabladeren. Deze cocabladeren kunnen overigens ook gebruikt worden als basis voor de drug cocaïne.

Gebergten - La sierra

La sierra, zo heten de bergen tussen de kuststrook en het oerwoud. Je kunt hier bijna niet komen en het is er niet zo warm. Toch woont hier bijna 40 % van alle Peruvianen. Het zijn vooral de indianen die hier wonen.

Amazone-rivier

De Amazone-rivier begint in het Peruviaanse gedeelte van het Andesgebergte en stroomt helemaal naar Noord-Brazilië. De rivier is ongeveer 6000 km lang. Het Titicacameer ligt op bijna 4 kilometer hoogte. Dwars door het meer loopt de grens met Bolivia. De grote meerderheid van de bevolking van het land bestaat uit indianen en mestiezen. Tot enkele decennia geleden sprak de helft van de bevolking nog de indiaanse talen Quechua en Aymara als moedertaal.

Natuur

In het zuidoosten van het Amazonegebied ligt het Nationaal Park Manu (Spaans: Parque Nacional del Manu). Dit is één van de grootste natuurparken ter wereld. Het park beschikt over tien procent van alle vogel- en plantensoorten van de wereld en maakt deel uit van het werelderfgoed. In het park wonen ook enkele indianenstammen.

Fauna

Er leven veel verschillende soorten apen, de brulaap is de luidste. De jaguar, die de grootste en bekendste katachtige is van Zuid-Amerika, komt ook hier voor. In het hoogland leven de lama en de alpaca (een soort kameel). De grootste slang van Peru is de Anaconda, die wel acht meter lang kan worden. Een andere grote wurgslang is de Boa constrictor. In het water kun je een brilkaaiman tegen komen en kleurige pijlgifkikkers. Ook de condor, met een spanwijdte van drie meter, is te vinden in Peru.

Flora

Op de woestijnachtige kuststrook groeien vooral cactussen en vetplanten; en in het noorden zijn er mangrovebossen. In de Andes en haar valleien groeien agaves, bromelia’s, orchideeën en maïs. In het tropisch regenwoud komen de grootste bomen voor, met een bereik van 60-70 meter.

Bezienswaardigheden

Ballestaseilanden

Vlakbij de kust van Peru liggen de Ballestaseilanden. Hier komen heel veel vogels. Er zijn ook zeeleeuwen en pinguïns te zien. In bepaalde periodes zijn er ook Flamingo's te zien. De eilanden zitten onder de vogelpoep. Deze vogelpoep is heel vruchtbaar. Het is een belangrijk handelsmiddel geworden. Toeristen kunnen met een boot langs de eilanden varen, het is raadzaam om een hoedje te dragen, er zijn zoveel vogels dat je nog wel eens de pech zou kunnen hebben dat er vogelpoep op je hoofd komt!

Caral

Caral is de oudste stad van Amerika vandaag bekend. Het is gelegen in een vallei, 200 km ten noorden van de hoofdstad Lima. Het oudste bouwwerk van de ruïnes van Caral is een piramide die dateert uit de 27ste eeuw voor Christus.

Cuzco

Cuzco was de vroegere hoofdstad van de Inca's. De oorspronkelijke plattegrond had de vorm van een poema met als kop de tempels van Sacsayhuamán. De Spanjaarden hebben de Incagebouwen grotendeels vernield, maar veel fundamenten worden nog gebruikt voor moderne doeleinden. Heel bijzonder is, dat de Inca's grote rotsblokken gebruikten, die zij zonder gebruik van cement op elkaar stapelden.

Lima

Als hoofdstad van Peru heeft Lima uiteraard veel interessante musea die bezocht kunnen worden. Een bekend museum is het goudmuseum, waarin diverse voorwerpen van oude indianenculturen en vele gouden objecten te zien zijn.

Machu Picchu

Machu Picchu is een stad van de Inca's die nooit is gevonden door de Spanjaarden. In de vorige eeuw was er een Amerikaan die op zoek was naar Vilcabamba. Hij vond met een paar Peruanen deze stad en dacht dat het Vilcabamba was. Na uitgebreid onderzoek bleek dat dit een andere stad was die nooit door Spanjaarden was gevonden, Machu Picchu.

Vandaag de dag wordt de stad overspoeld door toeristen. De stad is ondere beroemd om zijn bijzondere ligging. Hij ligt verscholen tussen verschillende bergen, dit is ook de reden waarom de Spanjaarden de stad nooit hebben gevonden.

Machu Picchu is uitgeroepen tot één van de nieuwe wereldwonderen.

Er loopt een oud incapad naar de stad toe. Het is mogelijk om wandelend naar Machu Picchu te gaan. Dit wordt de inca trail genoemd.

Nasca Lijnen

Midden in de woestijn vlakbij het plaatsje Nasca zijn in de vorige eeuw lijnen ontdekt, genaamd de Nasca Lijnen. De lijnen zijn alleen te zien vanuit de lucht. Er zijn heel veel verschillende ideeën over deze lijnen. Tot op de dag van vandaag is er nog geen precieze verklaring voor deze lijnen. Sommige mensen denken dat de lijnen zijn gemaakt door buitenaardse wezens. Andere mensen denken weer dat de lijnen zijn gemaakt door de Nasca beschaving en dat ze gebruikt werden voor de landbewerking. Toeristen kunnen in een klein sportvliegtuigje over de lijnen heen vliegen om ze te bekijken. Je ziet dan verschillende figuren zoals bijvoorbeeld een: kolibrie, aap, handen etc.

Fotogallerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Peru&oldid=573296"