Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pauken

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 12 apr 2021 om 11:40 (Pauken afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pauken

Pauken, keteltrommen of timpani (ook wel TIMP's genoemd) zijn slaginstrumenten, om precies te zijn een membranofoon. Het is een type trommel in de groep van halfronde trommels. De meeste moderne pauken zijn pedaalpauken en kunnen snel en nauwkeurig worden afgestemd op specifieke toonhoogtes door ervaren spelers. Dit kan door het gebruik van een beweegbaar voetpedaal. Ze worden gespeeld door op het vel te slaan met een gespecialiseerde drumstok, een paukenstok of paukenhamer genoemd. Pauken ontwikkelden zich vanuit militaire drums tot een hoofdonderdeel van het klassieke orkest tegen het laatste derde deel van de 18e eeuw. Tegenwoordig worden ze in veel soorten ensembles gebruikt, waaronder concertbands, fanfares, orkesten en zelfs in sommige rockbands.

Een muzikant die pauken speelt, is een paukenist.

Paukenstokken

Bouw

Ze bestaan ​​uit een membraan (vel) dat een kop wordt genoemd, gespannen over een grote kom die als vanouds van koper is gemaakt. Met een ring en trekstangen en stelschroeven kan het vel gespannen worden. De meeste pauken hebben zes tot acht trekstangen. De vorm van de koperen (soms ook aluminium of kunststof) kom bepaald mede de klank van de pauk. Pauken zijn er in verschillende maten, van ongeveer 84 cm in diameter tot piccoli-pauken van 30 cm of minder. Verreweg het meest voorkomende type pauken dat tegenwoordig wordt gebruikt, zijn pedaalpauken, waarmee de spanning van het vel kan worden aangepast met behulp van een pedaalmechanisme. Meestal is het pedaal verbonden met de spanschroeven via een samenstel van gegoten metaal of metalen staven, de spin genaamd. Zoals de meeste vellen, kunnen pauken koppen worden gemaakt uit twee materialen: dierlijke huid (gewoonlijk kalfsleder of geitenleer) of kunststof (gewoonlijk PET-folie ). De spanning is het vel kan veranderen door wisselende weersomstandigheden (vocht - droog).

Pauken worden meestal geslagen met een speciaal type drumstok, een paukenstok of paukenhamer. Paukenstokken worden per paar gebruikt. Ze hebben twee onderdelen: een schacht (de stok) en een kop. De schacht is meestal gemaakt van hardhout of bamboe, maar kan ook gemaakt zijn van aluminium of koolstofvezel. De kop kan worden gemaakt van een aantal verschillende materialen, hoewel vilt rond een houten kern de meest voorkomende is.

Spelen

De paukenist slaat het vel ongeveer 10cm vanaf de rand aan. Met twee paukenstokken kan de paukenist een soort roffel spelen, de zogeheten rol. Hierbij houdt hij de stokken een paar cm uit elkaar. Een harde stok geeft een andere klank dan een zachte met vilt beklede stok. Ook is het terugveren van de stokken verschillend. Ook als er meer midden op het vel wordt geslagen, verandert het geluid. In een orkest worden meerdere pauken gebruikt die ieder op een eigen toon zijn gestemd. De paukenist kan het vel ook iets anders doen laten klinken door het met de vingers van de andere hand (als er met één stok wordt gespeeld) het vel iets te dempen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pauken&oldid=662190"