Pater Damiaan

Uit Wikikids
Versie door Wiki56 (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2022 om 20:45
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Jozef De Veuster

Pater Damiaan van Molokai geboren als Jozef De Veuster is een Belgische heilige, die in Hawaï de melaatsen en lepralijders genas.

Zijn leven

Jozef werd in Tremelo geboren op 3 januari 1840. Hij groeide op als een gewone jongen. Toen hij 18 jaar was moest hij van zijn vader naar een Franstalige handelschool, maar Jozef voelde zich daar niet thuis. Zijn broer was pater en overtuigde hem om ook bij de paters te komen. In 1859 koos hij als kloosternaam Damiaan. In 1863 vertrok hij naar Hawaï in de plaats van zijn broer. De bisschop was niet al te blij met de komst van Damiaan. Hij had namelijk gehoopt op een priester! Damiaan kreeg een spoedcursus. In 1873 beslist de Hawaïaanse regering dat alle melaatse samen op een afgesloten gedeelte van het eiland moeten geplaatst moeten worden, namelijk op Molokai. Ze mochten leven op een schiereiland dat was afgesloten door bergen. Het was voor de meeste mensen om daar over te komen, dus de meelaatsen werden per schip vervoerd. Soms werden de melaatsen van het schip af gegooid. Damiaan ging met de melaatsen mee. In het begin probeert hij fysiek contact te vermijden, maar al snel merkt hij dat hij op die manier geen band kan opbouwen met zijn medeparochianen. dus kiest hij er voor om met hen om te gaan als gewone mensen. In 1889 sterft hij tussen zijn mensen. Aan lepra uiteraard. Maar Damiaan bracht hoop op dit hooploze eiland. Voor hem waren melaatsen allemaal mensen die hulp nodig hadden, en die hulp probeerde hij hen te bieden. Een voorbeeld voor iedereen, vonden veel mensen

Melaatsheid

Lepra of melaatsheid is een ernstige ziekte en kan heel besmettelijk zijn. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie die doorgegeven wordt via de luchtwegen, door bijvoorbeeld te hoesten of te niezen. Soms duurt het zelfs meer dan 5 jaar voor de ziekte uitbreekt na de besmeting. Blindheid en verlamming kunnen de gevolgen zijn. Er zijn twee soorten lepra: de ene soort is niet besmettelijk en gemakkelijker te genezen. De andere is veel ernstiger en duurt soms wel 2 jaar of langer om volledig te genezen. Misschien is dit nog wel het ergste aan melaatsheid, de uitsluiting en eenzaamheid.

Grootste Belg ooit

Toen in 2005 de verkiezingen over de grootste Belg ooit werden gehouden, werd pater Damiaan ruimschoots eerst in Vlaanderen. Omdat hij ook in de top 3 kwam in het Waalse deel, wordt pater Damiaan beschouwd als de grootste Belg ooit.

Damiaanactie

Deze organisatie zamelt het hele jaar door geld in en met dat geld gaan ze - net als Damiaan - naar de zieken. In vele streken in Afrika, Azië en Amerika is er nog steeds nood aan ziekenhuizen met degelijk materiaal en medische personeel. Maar Damiaanactie wil ook preventief aan de slag. Elk jaar verkopen vrijwilligers duizenden stiftjes en kaarten ten voordelen van Damiaanactie.

Heilig

Op 11 oktober 2009 werd Damiaan Heilig verklaard.

Heiligen zijn mensen die de blijde boodschap van Jezus proberen na te volgen, niet alleen in woorden, maar vooral in daden. Een Heilige is een voorbeeld voor alle andere mensen, een bron van inspiratie is en elke mens aanmoedigt om zelf goed te zijn voor de medemensen.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pater_Damiaan&oldid=709654"