Passer: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(wat is een passer)
 
(tekst; + afbeelding)
 
Regel 1: Regel 1:
passer is een ding waar je een perfecte cirkel mee kan maken het bestaat uit een potloodje en een ijzeer
+
[[Bestand: Cyrkiel RB1.jpg|150px|thumb|''Passer met toebehoren'']]Een '''passer''' is een instrument om cirkels te tekenen. Hij bestaat uit twee "benen" die scharnierend met elkaar zijn verbonden. Aan het uiteinde van het ene been bevindt zich een naaldje en aan het uiteinde van het andere been een potloodje, een stift of een tekenpen. Nu wordt de naald in het papier geprikt en de benen uit elkaar bewogen om de [[straal]] van de cirkel te bepalen. Dan wordt de passer bij het scharnierpunt vastgepakt en rondgedraaid waarbij de naald het vaste middelpunt van de cirkel vormt en het andere been een cirkel op het papier tekent.
 +
 
 +
[[Categorie: Gereedschap]]

Huidige versie van 22 sep 2019 om 21:27

Passer met toebehoren

Een passer is een instrument om cirkels te tekenen. Hij bestaat uit twee "benen" die scharnierend met elkaar zijn verbonden. Aan het uiteinde van het ene been bevindt zich een naaldje en aan het uiteinde van het andere been een potloodje, een stift of een tekenpen. Nu wordt de naald in het papier geprikt en de benen uit elkaar bewogen om de straal van de cirkel te bepalen. Dan wordt de passer bij het scharnierpunt vastgepakt en rondgedraaid waarbij de naald het vaste middelpunt van de cirkel vormt en het andere been een cirkel op het papier tekent.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Passer&oldid=577117"