Parlementaire monarchie

Uit Wikikids
Versie door Gerarddummer (overleg | bijdragen) op 17 jan 2017 om 17:16 (Wijzigingen door Henkie123 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Vviktorie!!)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De constitutionele monarchieën waarbij de monarch daadwerkelijk veel macht heeft zijn violet gekleurd, de parlementaire constitutionele monarchieën zijn rood gekleurd.

Een parlementaire monarchie of constitutionele monarchie is een vorm van monarchie waarbij de monarch eigenlijk geen echte macht heeft. De macht berust eigenlijk bij het parlement. De macht die de monarch heeft kan door het parlement worden teruggenomen.

Nederland en België zijn ook voorbeelden van constitutionele monarchieën. De koning van België en de koning van Nederland hebben eigenlijk geen macht. Ze zijn er eigenlijk gewoon voor de sier.

De macht ligt bij de monarch (koning/koningin), de ministers en bij het parlement. Volgens het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden art. 2 is de monarch onschendbaar en zijn de ministers verantwoordelijk. De ministers dragen dus de verantwoordelijkheid voor het doen en laten van de monarchen. Zij zijn degenen die ervoor gestraft mogen worden. Dit wordt ministeriële verantwoordelijkheid genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parlementaire_monarchie&oldid=471600"