Pariser Platz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pariser Platz met de Berliner Tor.

De Pariser Platz (spreek uit als Paariesur Plaatz) is een plein in Berlijn. In het Nederlands betekend de naam het Parijse plein. Het plien is zo'n 1,5 hectare groot (ongeveer drie voetbalvelden) en daarmee één van de grootste pleinen van Berlijn. Het bekendste bouwwerk op de Pariser Platz is de Brandenburger Tor, het symbool van de stad Berlijn. Daarnaast staat de ambassades van Frankrijk en de Verenigde Staten op dat plein, net als Hotel Adlon. De Pariser Platz is het eindpunt van de Straße des 17. Juni en Unter den Linden.

De Pariser Platz is gebouwd in 1814 en vernoemd naar de Franse hoofdstad Parijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het plein verwoest. Toen Duitsland na de Tweede Wereldoorlog werd verdeeld, kwam de Berlijnse Muur op de plek van het plein te liggen. Hierdoor was het plein een stuk niemandsland. Pas na de Duitse hereniging in de jaren 90 werd begonnen met het opbouwen van het plein. In 2008 waren alle gebouwen op het plein hersteld. Samen met de Amerikaanse oud-president George H.W. Bush werd het plein geopend op 4 juli 2008.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pariser_Platz&oldid=440381"