Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Frankrijk

Parasieten: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Tekst toegevoegd, plaatje toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
'''Parasitaire schimmels''' zijn [[schimmels]] die hun eten halen uit levende dieren of planten. Die dieren of planten kunnen dood gaan door de schimmel.
+
[[Bestand:Meripilus giganteus (GB= Giant Polypore or Black-staining Polypore, D= Riesenporling, F= Polypore géant, NL= Reuzenzwam) white spores and causes white rot, always at the feet of Beech trees - panoramio.jpg|miniatuur|Reuzenzwammen zijn parasitaire schimmels. ]]
 +
'''Parasitaire schimmels''' zijn [[schimmels]] die hun voedingsstoffen uit levende [[dieren]] of [[planten]] halen. Die dieren of planten sterven langzaam door de schimmel.
 +
 
 +
De reuzenzwammen op het plaatje zijn alleen de vruchtlichamen van de schimmel, er zit een heel netwerk van schimmeldraden ([[mycelium]]) in de boom, waardoor de boom wegrot.
 +
 
 +
Er zijn ook parasitaire schimmels die van [[insecten]] leven. Ze dringen het lichaam van een insect binnen en groeien door tot in de hersenen. Daar "besturen" ze het insect, zodat deze naar een plek loopt die voor de schimmel fijn is. Daar kan de schimmel goed verder groeien, sporen maken, en zich zo verder verspreiden.
 +
 
 +
Parasitaire schimmels kunnen ook handig voor ons zijn. Als er insecten zijn die planten opeten in de [[landbouw]], dan kan een parasitaire schimmel ingezet worden om deze insecten te bestrijden.
  
 
{{beg}}
 
{{beg}}
  
 
[[Categorie:Schimmels]]
 
[[Categorie:Schimmels]]

Versie van 10 nov 2018 om 22:40

Reuzenzwammen zijn parasitaire schimmels.

Parasitaire schimmels zijn schimmels die hun voedingsstoffen uit levende dieren of planten halen. Die dieren of planten sterven langzaam door de schimmel.

De reuzenzwammen op het plaatje zijn alleen de vruchtlichamen van de schimmel, er zit een heel netwerk van schimmeldraden (mycelium) in de boom, waardoor de boom wegrot.

Er zijn ook parasitaire schimmels die van insecten leven. Ze dringen het lichaam van een insect binnen en groeien door tot in de hersenen. Daar "besturen" ze het insect, zodat deze naar een plek loopt die voor de schimmel fijn is. Daar kan de schimmel goed verder groeien, sporen maken, en zich zo verder verspreiden.

Parasitaire schimmels kunnen ook handig voor ons zijn. Als er insecten zijn die planten opeten in de landbouw, dan kan een parasitaire schimmel ingezet worden om deze insecten te bestrijden.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parasieten&oldid=532308"